Erzurum
Karlı dağları, kayak pistleri, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle ünlü Dadaşlar Şehri Erzurum, Doğu Anadolu'daki en büyük yedinci şehirdir. Kış turizminde önemli bir yeri olan şehirde çıkacağınız Erzurum turları ile tarihin en eski yerleşim yerlerinden birini de görmüş olacaksınız. M.Ö. 4900 yıllarında kurulduğu bilinen Erzurum, birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehri olan Erzurum, Anadolu turları arasında kış tatillerinin de bir numaralı adresi olmaya devam ediyor. Doğanın bu şehre sunduğu inanılmaz güzelliklerinin yanında tarihi dokusu ile de çok önemli olan Erzurum’a yolunuz düşerse mutlaka görmeniz gereken yerleri sizler için derlediğimiz yazımızdan okuyarak Erzurum turu listenize dahil edebilirsiniz.
Erzurum'da Gezilecek Yerler
- Tortum Şelalesi
48 metre yüksekliğine sahip ve dünyanın en yüksek üçüncü şelalesi olma özelliğini taşıyan Tortum, görenleri şaşkınlığa uğratacak kadar muhteşem bir doğal güzellik. Şelaleden dökülen sular, alt bölümde adeta bir gökkuşağı şöleni sunduğu için her göreni kendine hayran bırakıyor. Her yıl binlerce insan bu olağanüstü güzelliği görmek için Erzurum’a akın ediyor. Özellikle yaz aylarında bu manzarayı görmek daha keyif verici. Çünkü sonradan yapılan merdivenler aracılığı ile şelale altına geçmek de mümkün. Bu bölgede ziyaretçilerin piknik yapabileceği bir alan mevcutken, şelale keyfini gökyüzünden izlemek isteyenler için de balon turu yapma imkanı da bulunuyor.
- Çift Minareli Medrese
Selçuklu dönemine ait olan bu tarihi Çift Minareli Medrese, Erzurum’un önemli tarihi mirasları arasında yer alıyor. O dönemde kimin yaptırdığı bilinmeyen bu yapı için çeşitli efsaneler olması, buranın daha çok ilgi görmesinin nedenlerinden biri. En çok konuşulan efsaneye göre; usta ve çırak medrese inşasına başlar, çırağın yaptığı minare daha güzeldir ve usta bunu kaldıramadığı için intihar eder. Olay, bu duruma sebep olduğunu düşünen çırağında intiharı ile sonuçlanır. Tabi bu durum ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemiyoruz ancak oraya giden her ziyaretçinin iki minare arasındaki farkı çok net görmesinden dolayı diğer efsanelere doğruluk derecesi göre bir nebze daha artıyor.
- Rüstem Paşa Kervansarayı
Şimdilerde Erzurum’un meşhur oltu taşının imalat ve satışı için kullanılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman zamanında İpekyolu üzerinde bulunduğu için han olarak kullanılmış. Kanuni’nin Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırıldığı için bu isimle anılan kervansaray halk arasında ‘’Taşhan’’ olarak da biliniyor. O dönemlerde ticaret için gelen kişilerin konaklama amacıyla kullandığı binada, yöre esnafı birbirinden şahane el emeği göz nuru ürünlerini yapıyor. Bu şehirden bir anı götürmek isteyenler veya birilerine hediye almak isteyenlerin uğraması gereken ilk adres sayılan Taşhan’ı görmeden Erzurum turunuzu sonlandırmayın.
- Erzurum Kongre Binası
1.Dünya Savaşı döneminde kilit şehirlerden biri olan Erzurum, tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanında yaşanan tarihi olayların şahidi olması nedeniyle de Türk halkı için her zaman apayrı bir yere sahip. 23 Temmuz 1919 yılında açılan Erzurum Kongresi’nin başkanı da şüphesiz ki tek ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ten başkası değil. Kongrenin önemini belirleyen iki madde vardır ki işte bunlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni var edecek kadar kıymetli. Birincisi; "Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, ayrılık kabul edilemez.’’ İkincisi de: "Manda ve himaye kabul edilemez.’’ maddelerinin kabul edilmesinde aracılık eden bu kongre merkezi Erzurum gezinizin unutulmazlarından olacak.
- Palandöken Kayak Merkezi
Kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin akın akın ziyaret ettiği bu bembeyaz cennet Palandöken Kayak Merkezi'ni mutlaka görmelisiniz. 2011 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Palandöken, özellikle "toz kar’’a sahip olması nedeniyle kayak tatili için dünyanın her yerinden gelen insanların bir numaralı adresi.Kayak tutkunlarının sevebileceği bir yer olan Palandöken’e aralık ve nisan ayları arasında gidebilirsiniz. Farklı seviyeler için yapılmış olan kayak pistlerinde dilediğiniz aktiviteye katılabilir, buradaki olağanüstü atmosferi soluyabilirsiniz.
- Narman Peribacaları
“Zaman, tam burada şu anda durmalı” diyeceğiniz türden bir yer burası. 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklenen Narman Peribacaları, yılın her dönemi ziyaretçilerine kartpostallık manzaralar sunuyor. Aynı zamanda halk arasında renginden dolayı “Kırmızı Periler” olarak da adlandırılıyor. Nevşehir Kapadokya’daki Peribacaları’na olan benzerliği de aşikâr olan bu yer, yıl içinde pek çok turisti ağırlıyor. Özellikle manzara fotoğrafları çekmeye doyamayan kişiler bu bölgeden ayrılmak dahi istemiyor. Yaşanılan anı ölümsüzleştirmek isteyenler için benzersiz fotoğraf çekimlerinin yapılabileceği bu yere yakın bir bölgede konaklama tesisleri de mevcut. İster ziyaret edip dönün, isterseniz de Narman Peribacaları’nın yakınında konaklayarak birkaç gününüzüburada geçirin, tercih size kalmış.
Kars
Türkiye'de görebileceğiniz en çok heykelin Kars'ta olduğunu biliyor muydunuz? Ülkemizin en soğuk ili Kars, güneşin ilk doğduğu yerdir aynı zamanda. Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden olan bu yerde çıkacağınız Kars turları sizi dünyanın en eski kültürlerini görmeye davet ediyor.
Tarihte birçok medeniyetin uğrak noktası ve evi olan şehirde Kars turu ile çeşitli dönemlere ait izler görebilmeniz mümkün. Kars sokaklarında unutulmaz bir yurtiçi turuna çıkın. Doğu Ekspresi turları ile yıldızı yeniden parlayan Kars'ı keşfedin.
Kars'ta Gezilecek Yerler
Son dönemde Doğu Ekspresi ile yıldızı parlayan Kars'ta gezilecek yerler listesine alacağınız sayısız adres bulunuyor. Sadece üç günde büyük bir bölümünü gezeceğiniz Kars, tarihi ve doğal güzellikleriyle aklınıza yer edecek. Çarşıları, anıtları, doğal ve tarihi açıdan benzersiz güzellikteki yerleriyle Kars turu sizi bekliyor.
Kars gezisi için en önemlilerini sıralayacak olursak;
- Ani Harabeleri
- Çıldır Gölü
- Sarıkamış Kayak Merkezi
- Kars Kalesi
- Kars Müzesi
- Kars Baltık Mimarisi
- Beylerbeyi Sarayı
- Eski Vali Konağı
- Mazlumoğlu Hamamı
- Kale Harabesi
- Namık Kemal Evi'dir.