Konya Şeb-i Arus Turları
“Gel gel ne olursan ol yine gel” sözleri ile gönülleri fetheden Mevlana Konya şehri ile özdeşleşmiştir. Mevlana’nın çağrısına kulak veren herkes Konya’ya adeta akın etmektedir. Türkiye’nin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Konya’nın geçmişi tarih öncesi çağlara dayanmaktadır. Şehrin adı Roma İmparatorluğu zamanında kullanılan “İcconium”'dan gelmektedir.
Mevlana’nın yetiştiği bu kentte eski Türk mimari özelliklerini görebileceğiniz birçok tarihi yer bulunmaktadır. Geniş ve ağaçlandırılmış caddeleri ile Konya, tarihi içinizde hissedeceğiniz bir şehirdir. Tarihi ve mimari dokusu bozulmadan gelişmiş olan bu şehrin ruhunu Konya turları ile yakından tanıyabilirsiniz.
ŞEB-İ ARUS (Düğün Gecesi)
Farsçası Şebi Arus, Türkçesi “Düğün Gecesi” 17 Aralık Mevlana’nın ölüm gecesidir. “Cenaze görünce ‘ayrılık ayrılık!’ deme, sana ölüm görünür, aslında doğmaktır o” sözlerini söyleyen Mevlana’nın Allah katına yükselmesini simgeleyen bu gece, çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bir kavuşma ancak bu kadar inanılmaz olabilir. Sevgiliye kavuşma, aşkın manevi boyutu, Allah’a duyulan gerçek aşk, saf sevgi, Yaratan’a duyulan sevgi, Aşk’ın Gecesi…
Mevlana felsefesi günümüzde hala insanlığa ışık tutmaya devam etmektedir. Hoşgörü temeline dayanan bu felsefeye tüm dünya saygı duymaktadır. Gönlünde hoşgörü ve aşk olan herkes burada huzuru yaşayacaktır.
Sema gösterileri, ney dinletileri, ilahiler ve daha nicesi… Mevlana Celaleddin–i Rumi’nin vuslat gecesi Konya seması altında dualar eşliğinde kutlanmaktadır. “Düğün Gecesi” etkinlikleri Mevlana’yı anmaktan ziyade anlamak adına düzenlenmektedir. Şeb-i Arus, Mevlana’yı anlamak isteyen binlerce insanın aynı havayı soludukları, manevi hazzın yaşandığı bir gece olarak hatıralara kazınacak. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı bu ruhani ortamı anlamak için Mevlana'nın Düğün Günü’ne sizler de katılabilirsiniz.
Konya’da Gezilecek Yerler
Konya'da gezilecek yerler arasında en önemlilerinden biri olan Mevlana Müzesi, Mevlana’nın oğlu Sultan Veled tarafından 1274 yılında yaptırılmıştır. Dönemin Osmanlı padişahları tarafından önemli eklemelerin yapıldığı müzede Selçuklu mimarisine ait birçok eser de bulunmaktadır.
Konya, Aziziye Camisi, Şehitler Abidesi, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camisi, İnce Minare Müzesi, Konya Arkeoloji Müzesi, Alaadddin Tepesi, Eşrefoğlu Camisi, Rüstem Paşa Kervansarayı, Karatay Medresesi Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Konya Bilim Merkezi, Nasrettin Hoca Enografya ve Arkeoloji Müzesi gibi daha birçok gözde ve turistik mekana ev sahipliği yapmaktadır.
Ak Manastır hem Sille hem de Konya şehri açısından önemli bir turistik noktadır. Erken hristiyanlık döneminde burası oldukça önemliydi. Hagios Khariton olarak da adlandırılan kilise bir kaya üzerine küçük odalar şeklinde kurulmuştur.
Aya Eleni Kilisesi Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Heleni tarafından yaptırılmıştır. Düzgün kesme sille taşı ile yaptırılan kilisenin avlusunda kayalara oyulmuş odalar bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar gelen bu kilisenin kubbe geçişlerinde ve taşıyıcı ayaklarında Hz. İsa'ya, Hz. Meryem'e ve havarilere ait figürler yer almaktadır. Yurtiçi turların en önemli uğrak noktalarından biri olan Konya’yı her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir.
Konya'da Ne Yenir?
Etli ekmek denilince ilk akla gelen şehir Konya’dır. Kıymalı pide olarak da bilinen etli etmek eşsiz lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakmaktadır. Bıçak arası, Mevlana ve Konya Fırın Kebab’ı bu yöreye ait lezzetlerden sadece birkaçıdır. Yemek konusunda Türkiye'nin sayılı şehirleri arasında olan Konya'da asla aç kalmazsınız. Üstelik birbirinden lezzetli et yemekleri, çorbalar ve ekmek çeşitlerinin de tadını çıkarırsınız.
Konya'dan Ne Alınır?
Mevlana şehri Konya gezisi sırasında alabilecekleriniz arasında, kilim ve halı, mevlana şekeri ve Mevlana'ya ait birçok magnet, tablo, hediyelik ve süs eşyaları alınabilir. Bununla beraber, Konya'ya özgü birçok hediyelik eşya da satın alabilecekleriniz arasında yer alıyor.