Mardin
Mardin şehri Türkiye'nin tarihi, kültürel ve gizemli şehirleri arasındadır.
Tarihi, mimarisi, kültürü ve görsel güzellikleriyle akıllara kazınacak bir Mardin turu için hazır olun. Yurtiçi turları arasında Güneydoğu'daki şehirler içerisinde bir gerdanlık gibi durur Mardin. Bu şehirde kilise, cami, sinagog yan yanadır. Birçok dinin ve kültürün kaynaşma noktası olan bu şehir, hoşgörü ve sevgi şehri olarak da anılabilir.
Mardin'in daracık sokakları arasından adeta bir kültür ve tarih yolculuğuna çıkacak, şehrin çocuklarıyla arkadaş olacaksınız. Sanatsal açıdan hayran olacağınız camiler, konaklar, kiliseler, türbe ve manastırlar... İpek Yolu üzerinde olan şehirde eğlenceli ve kültür dolu bir Mardin gezisi sizi bekliyor.
Mardin'de Gezilecek Yerler
Tarihin neredeyse büyük bir kısmının yer aldığı Mardin Müzesi'ni gezerek şehir turunuza başlayabilirsiniz. Mardin Müzesi'nde sergilenen eşyalar; Eski-Orta-Geç Tunç, İlk Demir Çağı, Assur, Urartu, Pers, Roma, Bizans, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı devletlerine ait silindir mühür ve damgalar, seramikler, gözyaşı şişeleri, kandiller, sikkeler, vazo ve takılar. Tüm bunları görebilir, etnografya ve arkeoloji sergi salonlarında gezebilir ya da kütüphane ve konferans salonlarında dinlenebilirsiniz.
Mardin'e çok yakın olan ve kaya içine oyulan yapılardan oluşan Dara kenti, Mardin turları sırasında görülmesi gereken yerler arasındadır. Kentte birçok kilise, saray, zindan, çarşı, su bendi kalıntıları ve tophane bulunur. Köy çevresinde ayrıca, tarihi Geç Roma dönemine kadar uzananan mağaradan evler de bulunur. Nusaybin'in 4 km kuzeyinde kalan Gırnavaz Höyüğü ve içindeki kalıntılar, tarihi eserler de Anadolu turları sırasında görülmeye değer yerlerdendir.
Mardin manzarasına hakim ve 10.yüzyıldan kalma Mardin Kalesi'ni; eski bir yerleşim bölgesi olan Fafih'teki Fafih Kalesi'ni; Hisaraltı köyünün sınırları içinde olan Rabbat Kalesi'ni; Eskihisar köyündeki Marin Kalesi'ni ve Nusaybin'in kuzeydoğusunda kalan Aznavur Kalesi'ni gezebilirsiniz.
Mardin Cumhuriyet Alanı'ndaki Şeyh Çabuk Camii'ne uğrayabilir, caminin mimarisini inceleyebilirsiniz. Mardin'de gezilecek yerler arasındaki diğer camiler ise; Savur Kapısı'na giden yol üstündeki Hamit Camii, 15.yüzyıla ait Şeyh Mahmud Türki Camii, Medrese Mahallesi'ndeki Pamuk Camii, çarşı içindeki Reyhaniye Camii, Arap Camii, Zairi Camii, Hacı Ömer Camii ve Mardin'deki camiler içinde en eski olanı Ulu Camii'dir.
Mardin'de mimari açıdan ve tarihi çok eskilere dayanan birçok kilise de görebilirsiniz. Bunlardan en ünlüleri ve ihtişamlıları 1860 yılında inşa edilen Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi, 185 yılında yapılan Mor Mihayel Kilisesi ve Burç Manastırı, 5.yüzyıla ait Mor Behnam Kilisesi ve en güzel köy kiliselerinden biri olan Mor Stefanos Kilisesi'dir.
Mardin gezi rehberi yazmakla bitmez. Birçok eser, mimari ve doğal güzelliği içinde barındıran Mardin'de hamamlar da oldukça meşhurdur. Uğrayabileceğiniz hamamlardan bazıları; Radviyye Hamamı ve Ulucami Hamamı'dır. Yapımında sarı kalker taşının kullanıldığı Mardin Evleri de çok ünlüdür. Hiçbir ev, bir diğerinin güneş ışığını kesmez ve birçok evde geleneksel motifler kullanılmıştır.
Mardin'de gezilecek yerler içinde mağaralar da yer alır. İplik dokuma mağarası olan Mardin Gızzelin Mağarası, Mardin Şakolin ve Firiye mağaraları, Dırkıp Mağarası, Haramiye Mağarası ve daha birçok mağara mutlaka görmeniz gerekenler arasındadır.
Mardin Turları
Gruppal Anadolu turları ile Güneydoğu'nun en güzel yerlerine gidiyoruz! Mardin, Midyat ve Hasankeyf'in doğal ve tarihi noktalarında hayatınız boyunca unutamayacağınız bir gezintiye çıkmak, indirimli fiyatlar ve ekonomik tur avantajlarından faydalanmak için erkenden yerinizi ayırtın, tarih ile iç içe bir kültür turu yapın.
Ucuz Mardin turu ile ekonomik bir geziye çıkarken eğlence dolu bir deneyim yaşamış olacaksınız.
Midyat
Mardin'den bir buçuk saatlik uzaklıkta ve Mardin gibi bir müzekent olan Midyat, Mardin evlerine benzeyen evleri, kemerli geçitleri, taş konakları ve çan kuleleriyle Ortaçağ dönemindeki şehirlere benzer. Süryani kiliselerinin çokça olduğu Midyat'ta sayıları çok azalan Midyat telkari ustalarının taş işçiliklerini zevkle inceleyebilirsiniz.
Gümüş işçiliğiyle ünlü olan Midyat, el sanatları açısından birçok turisti de kendisine çekmeyi başarır. Midyat gezilecek yerler listesi de aynı Mardin'deki gibi kültür ve tarih kokar. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştiği yer olarak da bilinen Midyat'ta ihtişamlı bir geçmişi ve bugüne kadar korunan mimarileriyle muhteşem bir kültür turu yapmış olursunuz.
Midyat'ta Gezilecek Yerler
Ünlü Midyat taşları ile süslenmiş olan şehirdeki evlerin hepsi açıkhava müzesini andırır. Midyat Konukevi de bu tarihi mimarilerden biridir. Çoğu dizi burada çekilmiştir. Dünyanın en eski manastırı olarak bilinen Mor Gabriel Manastırı da Midyat gezisinde mutlaka görmeniz gereken eserlerdendir.
Görünce hayranlık duyacağınız tarihi eşya, nesne ve resimlerin olduğu Kent Müzesi de görülmeye değer yerler arasındadır. İki katlı olarak hizmet veren müze, çok eski dönemlerde han olarak kullanılırmış. İşlemeli eski taş evlerin bulunduğu Estel Köşk Meydanı'nı ziyaret edebilir ve Merkez Ulu Camii'ye uğrayabilirsiniz.
Gören ve hikayesini duyan herkesi etkileyen Hasankeyf de çevre şehirlerde gezilecek yerler arasındadır. Hem insanı hem de hikayesiyle bu muhteşem köylerin ve evlerin baraj yapılınca sular altında kaldığını görmeden önce mutlaka bir Hasankeyf turuna katılın.