Şanlıurfa
Güneydoğu Anadolu bölgesinin ve ülkemizin tarihi şehirlerinden Şanlıurfa, Türkiye'deki en büyük yedinci şehirdir. Halk arasında Urfa olarak bilinen şehir, Kurtuluş Savaşı'ndaki üstün mücadelesinden ötürü 'Şanlı' unvanını almıştır.
Şanlıurfa turları ile Balıklı Göl'den ikonik Harran Evleri'ne, Ulu Camii'den müzelere şehirde görülecek sayısız turistik nokta bulunuyor. Son yıllarda adını Göbeklitepe ile dünyaya duyuran şehirde unutulmaz bir Şanlıurfa turu sizi bekliyor.
Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler
Ülkemizin en çok arkeolojik kazıya maruz kalan şehirlerinden biri olan Şanlıurfa'nın şehir merkezi ve birkaç bölgesi bu nedenle sit alanı ilan edilmiştir. Şehre 'müze şehir' demek de çok yerinde bir tanım olacaktır.
Şanlıurfa gezisinde görmeniz gereken yerler:
- Göbeklitepe
- Balıklı Göl
- Atatürk Barajı
- Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
- Nevali Çori
- Halfeti
- Rizvaniye Cami
- Gölpınar Tabiat Parkı
- Şanlıurfa Oyun ve Oyuncak Müzesi
- Gürcütepe
- Mevlid-i Halilulrahman Mağarası
- Harran Kalesi
- Bazda Mağaraları
- Şanlıurfa Kalesi
- Birecik Kalesi
- Haleplibahçe Mozaik Müzesi
- Tarihi Hızmalı Köprüsü
- Fırfırlı Cami
- Rum Kale
- Urfa Kent Müzesi
- Tarihi Kapalı Çarşı
- Reji Kilisesi
Şanlıurfa Göbeklitepe Turu
GAP turları arasında tarihin, mimarinin, yemeklerin, kiliselerin ve mağaraların hikayeleriyle sizi en çok etkileyecek şehirlerden biri de Şanlıurfa olacak. Dünyaca ünlü ve tarihin akışını değiştiren Göbeklitepe de buradadır.
Son yıllarda adını dünyaya Göbeklitepe ile duyuran şehirde yapacağınız Şanlıurfa Göbeklitepe turları ile tarihin ve sanatın geçmişine doğru yolculuğa çıkacak Gruppal kültür ve sanat turlarıyla unutulmaz bir yurtiçi turu yapacaksınız.
Göbeklitepe
Şanlıurfa'nın merkezinin kuzeydoğusunda kalan Örencik Köyü'ne yakın mesafedeki Göbeklitepe, Neolitik Dönem'e ait incelemelere yeni katkılar sunmuş ve dünyanın en eski kalıntılarının bulunmasına yardımcı olmuştur. Göbeklitepe nerede diye merak edenlere bu tarihi alanın Şanlıurfa'da olduğunu söyleyelim. Şanlıurfa Göbeklitepe'den bakıldığında Toros Dağları, Karaca Dağ etekleri, Urfa platosu, Fırat Ovası gibi en uzak yerler görülebilmektedir.
Günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce inşa edildiği düşünülen Göbeklitepe'nin tarihi Paleolitik Çağ'a kadar uzanmaktadır. Urfa Göbeklitepe'ye ait ilk araştırmalar 1963 yılında başlatılmış fakat yeterince derine inilmediğinden bugünkü halini alamamıştır. Uzun yıllar süren araştırmalar sonucu farklı bilim adamları bu bölgedeki çalışmalarını sürdürerek bugün bu bölgenin tarihine ışık tutmayı başarabilmişlerdir.
Göbeklitepe'ye nasıl gidilir diye merak edenlere en iyi seçeneğin Göbeklitepe turları ile gitmek olduğunu söyleyelim. Göbeklitepe ne zaman bulundu ya da Göbeklitepe nasıl bulundu sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Gobeklitepe 1995 yılında ilk olarak 1995 yılında arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün desteğiyle başlayan kazılar sonucu elde edilen verilerle bulundu.
Göbeklitepe'nin Özelliği Ne?
İnsanlığın doğduğu yer olarak adlandırılan Göbeklitepe'nin özellikleri saymakla bitmez. Bazı arkeologlar için tarihin en önemli arkeolojik kalıntı bulguları olarak tanımlanan bu alan bazıları içinse aklın almakta zorlanacağı kadar olağanüstü özelliklere sahiptir.
Dünyanın en eski ve en büyük tapınaklarının olduğu Göbeklitepe'nin özelliği kült merkezi olarak tanımlanması oluyor. Burası bir yerleşim yeri değil, aksine bir kült merkezi görülüyor. 30 metre çapındaki yirmi tane yuvarlak ve oval yapıda iki adet sütun bulunuyor. Bunlar 5 metre yüksekliğinde olup kireç taşından üretilmişlerdir. Bu taşların gövdesinde hayvan, soyut semboller, el, kol ve insan figürleri bulunmuştur. Motiflerin sık ve yoğun şekilde yapılmış olması bunların süsleme değil bir öykü ya da mesaj anlamı taşıdığı düşünülmektedir.
Göbeklitepe tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir ve mutlaka gidip görülmelidir.