Atina Yunanistan’ın hem tarihi hem kültürel hem de ekonomi merkezidir.
Hemen yanı başımızda, pek görüşemediğimiz ama aynı zamanda çok da sevdiğimiz komşularımızdan biri gibi Atina. Tarih sayfalarına sığmayan, tanrıların, tanrıçaların, antik çağların en önemli ve en eski yerleşimleri arasında aynı zamanda.
Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip olan Atina’nın yüzölçümü 427 km²’dir.
Peki Atina ismi nerden geliyor derseniz, ismini de bir tanrı ve tanrıçanın kavgasıyla almış Atina şehri. Mitolojide tanrıça Athena ve denizlerin tanrısı Posedion Atina’nın koruyucu tanrısı seçilmek için bir yarışa girerler. Posedion asasını yere vurarak şehre su getirir, Athena ise asasını yere vurduğunda bir zeytin ağacı çıkar. Posedion denizlerin tanrısı olduğundan çıkan su tuzludur ve halk o dönemlerde de kutsal olan zeytin ağacının önemi nedeniyle Athena’yı koruyucu tanrı olarak seçer ve böylelikle şehrin adı Atina olur.
Hazırsanız Atina rehberimize başlıyoruz.
Atina Nerede?
Türkiye’nin batı komşusu Yunanistan’da bulunan Atina, Yunanistan’ın güneyindeki Attika tarihi bölgesinde yer alıyor. Avrupa’nın tarihi başkenti olarak kabul edilen Atina aynı zamanda Avrupa’nın 4. büyük başkenti ve Yunanistan’ın en kalabalık şehridir.
Atina’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Atina’ya ulaşmak için birçok seçenek mevcut.
Kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yoluyla ulaşabileceğiniz Atina’ya, İstanbul’dan direkt uçuşlarla ulaşmak mümkün. Kendi aracınızla Edirne’nin İpsala ilçesinde bulunan İpsala Sınır Kapısı’nı kullanarak Yunanistan’a geçiş yapabilir ardından Atina’ya ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde otobüs seferleriyle de Atina’ya ulaşmak mümkün. Demir yoluyla ise toplamda, yaklaşık 24 saat süren bir yolculukla İstanbul’dan öncelikle Selanik’e ardından Selanik’ten tekrar trenle Atina’ya ulaşmanız mümkün. Deniz yoluyla ise Gruppal cruise turları ile Yunan Adaları turları sırasında Atina turu yapabilir ya da Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi beldelerimizden Kos, Rodos ve Sakız adalarına geçerek yine feribotla Atina’ya ulaşabilirsiniz.
Atina’nın İklimi Nasıl?
Atina’da Akdeniz iklimi hakim. Kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçiyor. Yaz sıcaklıklarının oldukça bunaltıcı olduğu Atina’da 40 dereceyi bulabilen sıcaklıklar beni rahatsız etmez derseniz, her yıl Ağustos ayındaki dolunay döneminde yaklaşık 5 gün boyunca, toplamda 120 arkeolojik alan ve müze ücretsiz olarak hizmet veriyor ve size ay ışığında antik kentlerin tadını çıkarma fırsatı sunuyor.
Atina’ya Ne Zaman Gidilir?
Çeşitli konser, tiyatro, dans ve birçok sanatsal aktivitenin de gerçekleştirildiği bu dönemde de tatilinizi Atina’da geçirmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca ilkbahar ve yaz aylarında Atina birçok festival ve etkinlik mevcut. Bu dönemlere de tatilinizi denk getirebilirsiniz. Atina’ya gitmek için en uygun zamanı sorarsanız sonbahar ve ilkbahar ayları daha konforlu bir tatil geçirmenizi sağlayabilir. Hem sakinlik açısından hem de sıcaklık açısından çok daha rahat bir tatil geçirebilirsiniz. Kış aylarında ise Aralık ayı Atina’nın en çok yağış aldığı ay. Sıcaklıkların çok soğuk geçmediği Atina’da yağmurla barışıksanız daha sakin bir kış tatili de tercih edebilirsiniz.
Atina’da Gezilecek Yerler
Tarihin, sanatın, sporun ve felsefenin öncüsü diyebileceğimiz Atina dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Modern demokrasinin temellerinin atıldığı, olimpiyat oyunlarının çıkış noktası olan Atina’da gezilecek yerleri sizler için derledik. Atina gezi rehberinizi oluşturmadan önce buradaki listeye göz atmanızı öneriyoruz.
Akropolis
Atina’nın her yerinden görebileceğiniz, şehre hakim bir tepede kurulmuş, içinde dolaşırken sizi sizden alacak, Atina’nın en büyük cazibe merkezi Akropolis. Yüksek şehir anlamına gelen Akropolis’in tarihi Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanıyor. Gece aydınlatmalarıyla gündüz atmosferiyle sizi sürekli kendisine bakmaya zorlayacak muazzam bir şehir Akropolis.
Akropolis’te görmeniz gereken en önemli yapılar Yunan mimarisinin en önemli eseri olarak kabul edilen Parthenon Tapınağı, Athena ve Posedion’a adanan Erekhtheion Tapınağı, Zafer Tanrıçası Nike Tapınağı, Propylaea Kapısı, milattan sonra 161 yılında inşa edilen ve halen aktif kullanılan Herodes Atticus Tiyatrosu ve bağ bozumu tanrısı Dionsysos Tiyatrosu’dur.
Akropolis Müzesi
1878 yılında kurulan müze içinde Akropolis’te açık havada zarar görülebilecek eserler sergileniyor. Ülkemizdeki duruma benzer Yunanistan’dan birçok önemli eser British Museum ve Louvre Müzesi’ne götürülmüş. Müzenin camdan tasarlanan zemini nedeniyle gezerken diğer katları da görebiliyorsunuz. Müzedeki en önemli eserlerden biri Athena Nike Kabartması.
Anafiotika Bölgesi
Akropolis’in yamaçlarında bulunan ve tipik bir Yunan adası mimarisine sahip bölge, taş evleri ve lokal kafe restoranlarıyla oldukça keyifli bir lokasyon. Yine bu bölgenin içinde yer alan Plaka bölgesi de tavernaları ve rengarenk sokaklarıyla oldukça ilgi çekici.
Syntagma Meydanı
Atina’nın merkezi sayılan bu meydanda günümüzde Parlamento Binası olan eski Kraliyet Sarayı bulunuyor. Aynı zamanda kentteki toplu taşımanın merkezi de olan meydan oldukça hareketli.
Panathinaiko Stadyumu
1896 yılındaki ilk Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan antik stadyumun tarihi milattan önce 566’ya kadar dayanıyor. 50.000 kişi kapasiteli stadyum başta ahşaptan inşa edilse de daha sonra milattan önce 329 yılında Atinalı Lycurgus tarafından mermer kullanılarak tamamen yenileniyor.
Ulusal Arkeoloji Müzesi
Neolitik Çağ’a ait birçok eserin bulunduğu müzede 30 oda bulunuyor. Dünyanın en büyük Antik Yunan müzesi olarak bilinen bu müze aynı zamanda dünyadaki en iyi müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Olimpia-Zeus Tapınağı
Yunanistan’da bulunan en büyük tapınak olma özelliğine sahip Olimpia-Zeus Tapınağı yaklaşık 700 yılda inşa edilmiş. Yapıldığı dönemde 17 metre yüksekliğindeki yapı 104 adet sütundan oluşan ve 110 metre uzunluğundaki devasa bir yapıymış. Günümüzde ise sadece 15 sütun ayakta kalabilmiş.
Atina Ne Yenir?
Özellikle Ege mutfağında gördüğümüz birçok lezzeti tadabileceğiniz, tanıdık bir mutfak Atina mutfağı. Yunan kahvaltısı, ballı cevizli Yunan yoğurdu, leziz deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri Atina’ya gittiğinizde denemeniz gereken şeylerden. Zeytinyağlı sebze yemeklerinde lathera ve mageirefta’yı, bizim domates ve biber dolması gemista’yı ve bir et yemeği olan mosxari kokkinisto’yu deneyebilirsiniz.
Atina’da Gece Hayatı Nasıl?
Antik dönemin sanat başkentlerinden biri olan Atina, günümüzde de Yunanistan’ın en hareketli gece hayatını yaşatıyor. Antik tiyatrolardaki tiyatro, konser ve dans gösterilerinin yanı sıra, buzuki dinleyebileceğiniz, sirtaki izleyebileceğiniz tavernalar, kafe, bar ve gece kulüpleriyle her çeşit eğlence imkânı bulabileceğiniz Atina’da gece hayatı eğlencelerini yaşamadan dönmeyin.
Gruppal Ailesi olarak sizler için hazırladığımız Atina şehir rehberinin sonuna geldik. Siz de Gruppal Yunanistan turlarıyla Atina’yı keşfe çıkabilir, Antik Yunan dönemine yolculuk yapabilirsiniz. Keyifli tatiller dileriz.