Bakü'de Yapılacak 20 Şey

İşte Bakü turunda mutlaka yapmanız gereken 20 şey!

Yayın Tarihi: 08 Mayıs 2021Görüntülenme: 16030
haberic.jpg

Bakü Azerbaycan'ın başkenti ve Hazar Denizi kıyısındaki gaz ve petrol rezervleriyle ünlü bir şehirdir. Özellikle Gruppal vizesiz turlar ile gezilen ve sevilen şehirlerden biri olan Bakü hakkında tüm bildiklerinizi unutun. 

Tarihi seviyorsanız Bakü'de yapılacak çok şey var. Bakü aslında Avrupa ve Asya'nın kesişme noktasında çok kültürlü bir İpek Yolu kenti olarak çok uzun ve ilginç bir tarihe sahip.

Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü şehri hem modern hem de tarihle dolu.

Bakü'nün günümüzde Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra hızla değişen genç ve dinamik bir şehir olduğunu Bakü turları ile şehri gezip gördüğünüzde hissedebilirsiniz. İpek Yolu mimarisiyle eski şehir, zaman içinde bir yolculuk olup mordern bir şehre dönüşürken, şehirde birçok yeni proje de görülür.

Bakü'de ne yapılır diye arayanlara özel bir rehber olacak Bakü gezi rehberimizde merak ettiğiniz şeyleri not almayı unutmayın.

Bakü'nün kalbinde bulunan eski şehir bölgesi tarihi mekanlarına kısa bir yürüyüş mesafesindedir, bu bölgedeki düzinelerce güzel çeşmeyi keşfedin. Yaya taşları, çimenli alanlar, bronz heykeller ve alışılmadık kuyu şekilleri burayı mükemmel bir yer haline getiriyor.

Pazarda leziz yemeklerin tadını çıkarabilir; kitapçılara, butik mağazalara ve hediyelik eşya dükkanlarına göz atabilirsiniz. Pazarın etrafında birkaç gece kulübü de bulunuyor.

Meydan, 19. yüzyıl Aziz Gregory Kilisesi ve Nizami Azerbaycan Edebiyatı Müzesi gibi yeşillikler ve tarihi binalar ile çevrilidir. Nizami Müzesi, mimarları ile yazar ve şair heykellerinin bulunduğu etkileyici bir yapıdır. El yazmalarından kitaplara, sanata ve yazar portrelerine kadar Azerbaycan Edebiyatı'nın tarihini keşfedebileceğiniz bir yerdir.

Bkaü'de alışveriş yapmak isterseniz Nargiz Alışveriş Merkezi'ni ziyaret edin ve üst katlarda bir kahve içmek için mola verin. Kuşbakışı şehrin manzarasını buradan izleyebilirsiniz. 

bakum.jpg

Bakü, 2 milyon nüfuslu bir şehir ve Azerbaycan'ın en önemli şehridir. 

Şehir şu anda gelenekler, Sovyet etkileri ve doğrudan modernizm arasında bir dönüm noktasındadır. Önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde pek çok şeyin değişeceğinden eminiz. Bu nedenle: Şimdi gitmek için harika bir zaman!

Bakü'de görülecek en iyi 3 şey

  • Haydar Aliev Merkezi
  • Alev Kuleleri
  • Dağüstü Parkı

Bu listedeki üç öğe de modern, yeni ve batı sentezindeki şehri temsil ediyor. Her şey ülkenin zenginliğini temsil etmek ve modern düşünce, özgürlük ve para gerektiren çağdaş yapılar inşa etme yetenekleri ile ilgilidir.

Bu üçü size Azerbaycan'ın nereye gittiğine dair bir fikir verecektir.

Şimdi hazırsanız Bakü'de yapılacak en iyi 20 şey listemize başlıyoruz. 

1. Icheri Seher: Eski Şehirde Yürüyüş

Eski şehir etrafında dolaşmak Bakü'de yapmayı çok seveceğiniz etkinliklerden biri olacak. İçeri Seher, şehrin en eski kısmıdır. Buradaki kale ve duvarlar 12. yüzyılda inşa edildi. Küçük sokaklarda dolaşmak size Bakü'nün Persler, Türkler ve Ruslar'dan etkilenen bir İpek Yolu kasabası olduğunu hissettirecektir. 

baku-sehir.jpg

Bu bölgede camiler, kervansaraylar, eski hamamlar, çok sayıda restoran ve kafe var. Bu, Bakü'nün tarihi merkezidir ve konaklama için de en iyi yerdir.

2. Kız Kulesi

Bakü'nün eski şehrinin ortasında gizemli bir Kız kulesi var. Evet evet yanlış duymadınız, Kız Kulesi! :) 

Bazıları kız kulesinin bir Zerdüşt ateş tapınağı olduğuna inanırken, diğerleri bunun astronomik bir gözlemevi olduğuna inanıyor. Kulelerin tasarımı ve amacı bilinmemektedir ve bu makalede okuyabileceğiniz gibi birçok efsane vardır.

12. yüzyıldan kalma binası hala Azerbaycan'ın ulusal sembollerinden biridir ve onu Azeri banknotlarında görebilirsiniz. Yukarıdan eski şehrin manzarasını seyretmek için Kız Kulesi'ne girebilirsiniz. Son zamanlarda Kız Kulesi'ni Şirvanşah Sarayı'na bağlayan bir tünel bulundu.

3. Shirvanshah Sarayı 

15. yüzyıldan kalma Şirvanşah Sarayı Bakü'nün eski kentindeki bir başka önemli tarihi yapıdır. Şimdi Şirvanşah Hanedanı hakkında küçük bir müzeye dönüştürülmüş durumda. Ziyaret etmek için ilginç bir yer olabilir.

palas.jpg

4. Juma Camii 

Bakü'deki Juma Camisi, eski bir Zerdüşt ateş tapınağının yerine yapıldı ve zaman içinde birkaç kez yeniden inşa edildi. Şu anki cami 1899'dan kalmadır ve ziyaret etmeye değer.

5. Hamam ziyareti yapın

Pers etkisinden dolayı Azerbaycan hamam geleneğine sahiptir. Eski Bakü'nün Hamam kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu konuda çok geniş yazılar bulabilirsiniz. 

Günümüzde Bakü'deki hamamlar, sauna ve havuzlarla kendinizi şımartabileceğiniz bir yere dönüştürülmüştür. Kışın ziyaret ederseniz ve dışarısı soğuksa, hamamlardan birini gezmekten daha rahatlatıcı bir deneyim olmayacaktır. Teze Bey Hamamı, geriye kalan en otantik hamamlardan biri ama diğerlerini de görmenizi öneririz. 

6. Minyatür Kitap Müzesi 

Bakü'de yapılacak ücretsiz şeyler arıyorsanız Minyatür Kitap Müzesi'ne gelin. Kitap okumayı ve kitapları seviyorsanız bu müze tam size göre! 5600 kitaplık koleksiyon, dünyanın en küçük Kuran'ını da içeriyor. 

book.jpg

7. Nizami Caddesi'nde Alışveriş 

Eski şehre yakın yerler arasında Çeşme Meydanı ve Nizami Caddesi bulunuyor. Global  markaların devraldığı modern alışveriş alanıyla Bakü'nün ana yaya caddesi burasıdır. Otantik, lezzetli Azerbaycan restoranları ve çok kültürlü atmosferini seveceğinize eminiz. 

8. Nizami Edebiyat Müzesi

Çeşme meydanından çok uzak olmayan Nizami Edebiyat Müzesi Azerbaycan Edebiyatı için ulusal müzedir. Nizami, Azerbaycan'da Gence'de doğmuş ünlü bir Fars şairidir. O ve diğer Fars şairlerinin Azerbaycan Edebiyatı üzerinde büyük etkisi olmuştur.

En ünlü Azerbaycan Romanı Ali ve Nino'dur. Kurban Said'in 1937'de Bakü'de yazdığı Müslüman Azerbaycanlı bir çocuk ile Gürcü bir Hıristiyan kızın aşk hikayesini anlatır. 

9. Boulevard: Deniz Kenarında Yürüyüş 

Modern Bakü'yü görmek için en iyi yer, Hazar Denizi kıyısı boyunca yürüyebileceğiniz ve Bakü'nün ufuk çizgisinde yeni fütüristik mimari yapılarından bazılarına şahit olabileceğiniz
bulvardır. Burası aynı zamanda burada takılan Azeri gençleri ve gezintiye çıkan aileler arasında da oldukça popülerdir. 

baku-bulvar.jpg

Bulvar şu anda yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda ancak 26 kilometreye çıkarılması planlanıyor ve Bakü'de yapılacak en önemli şeylerden biri burayı gezmek, görmektir. Bakü'nün en yeni ve fütürist binalarından bazılarının yapımının devam ettiğini burada görebilirsiniz. 

Zaten mini Venedik'te bir tekneye binebilir, dünyanın en büyük ikinci bayrak direğine yürüyebilir, Halı Müzesi'ni ziyaret edebilir ve 2014 Eurovision Şarkı Festivali'ne ev sahipliği yapan Kristal Salon'u görebilirsiniz.

10. Halı Müzesi 

Bakü'deki Halı Müzesi, halı şeklindeki yepyeni binasından çok daha uzun bir geçmişe sahiptir. İlk olarak 1967'de eski şehirdeki Cuma Camii'nde bulunuyordu. Şu anda dünyadaki en büyük Azerbaycan halıları koleksiyonuna sahip ve farklı ülkelerde 30'dan fazla sergi düzenledi.

11. Bakü Gözü 

Bakü'de eğlence arayanların buluştuğu bir yer burası. Avrupa'daki diğer dönme dolapların fiyatını düşünürseniz, manzaranın harika olması ve nispeten ucuz olması sizi buradaki dönme dolaba bindirebilir. 

12. Alev Kuleleri 

Azerbaycan’ın Alev Kuleleri şehrin her yerinden görülebiliyor ve Azerbaycan’ın Zerdüştlük'teki köklerini temsil ediyor. Zorastrialılar Azerbaycan'da birkaç ateş tapınağı inşa ettiler ve burada ateşe tapılması tesadüf değil. Geniş gaz ve petrol rezervleri ile yüzeyden gazın sızdığı yerlerde kendiliğinden yangınlar çıkmıştır.

Farsça Azerbaycan, "Ateşin Koruyucusu" anlamına geliyor.

bakunun-binalari.jpg

Bakü'deki Alev Kuleleri şehrin bir sembolüdür. Kulelere giremeseniz bile, görmek oldukça etkileyicidir. Alev kulelerini yakından görmenin en iyi yolu Bakü fünikülerine binmektir.

13. Bakü Fünikülerine Binmek 

Alev Kuleleri'ni yakından görmek isterseniz Bakü fünikülerine binebilirsiniz. Yukarı ve aşağı gitmek sadece 1 Manat tutar. Neftchilar Caddesi meydanında başlar ve sizi Alev Kuleleri'ne götürür.

Alev Kuleleri ziyaret edilemese de tepeye fünikülerle çıkmanızı tavsiye edebiliriz. Alev Kuleleri'ni yakından görmek oldukça etkileyici. Daha da ilginci, Bakü ve yakındaki Şehitler Sokağı'nın güzel manzarasını görmek olacak.

14. Şehitler Parkı 

Azerbaycan savaşlarında şehit düşen asker mezarlarının bulunduğu Şehitler Sokağı çevresindeki park hüzünlü ama huzurlu ve dingin bir yerdir. Burada bulunanların çoğu, İkinci Dünya Savaşı'ndan, aynı zamanda 1992'deki yeni bağımsızlık mücadelelerinden ve Dağlık Karabağ'la ilgili devam eden çatışmalarda ölen insanlardır. 

15. Heydar Aliyev Kültür Merkezi

Bakü'de gezilecek yerler listesinde en önemli sırada Haydar Aliyev Kültür Merkezi var. Fütüristik bina, ilginç ve modern bir beyaz dalga şeklindedir. Görünüşe göre iç mekan daha ilginç mimari ye sahip, bu yüzden kesinlikle mimariyle ilgilenenler için Bakü'de yapılacak en iyi şeyler arasında.

baku-binalari.jpg

16. Bakü Kedileri 

Bakü'nün eski kentindeki kedilerinden bahsetmeden Bakü hakkında bir rehber yapmak anlamsız olurdu. İstanbul'daki kadar olmasa da Bakü turunda da şehrin hemen her yerinde kedilere rastlayabilirsiniz. Bakü kedilerini fotoğraflamadan turunuzu tamamlamayın. :)

17. Azeri Yemeklerini Denemek 

Azerbaycan'ın yemekleri Türk, Orta Asya ve İran mutfağının ilginç bir karışımıdır.

Çay, gözleme, kebap ve taze salataların yanı sıra Azerbaycan mutfağının bazı lezzetli spesiyaliteleri vardır ve Azeri yemeklerini denemek Bakü'de yapılacak en önemli şeyler arasında yer almaktadır. Bunlar: 

  • Naz Qovurma (Nar ve fındıklı bir kuzu yahnisi)
  • Dushbara (et suyunda köfte)
  • Lavangi (soğan, ceviz ve kuru üzüm ile doldurulmuş balık)
  • Dovga (ıspanaklı yoğurt çorbası)
  • Qutab (ıspanaklı gözleme) denemeniz gerekenler arasındadır. 

Bakü Çevresinde Yapılacaklar 

Bakü, Abşeron Yarımadası denen yerde bulunuyor. Çoğu turist Bakü'den hiç ayrılmasa da, Absheron Yarımadası Bakü yakınlarında yapılacak çok sayıda ilginç şey sunuyor.

Azeri kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmeyi istiyorsanız, Abşeron Yarımadası görülmeye değer.

18. Bibi Heybad Camii'ni Görmek 

Gobustan yolu üzerinde şehrin eteklerinde bulunan Bibi Heybad Camisi'ni ziyaret edebilirsiniz.  Mevcut bina oldukça yeni olmasına rağmen, burası uzun bir geçmişi olan bir ibadethanedir. Aslında bir cami olarak değil, 13. yüzyılda Şirvanşah Hanedanı tarafından yaptırılan ve Hz. Muhammed'in soyundan birinin mezarının olduğu bir türbe olarak inşa edilmiş. 

Bibi Heybad Camii
Bibi Heybad Camii

19. Absheron Yarımadası

Absheron Yarımadası'ndaki bazı yerlere ulaşmak zordur ve Gobustan çamur volkanları ve Gobustan Petroglyphs gibi bir tura ihtiyaç duyarlar.

Yanar Dağ'ın yanan tepeleri, Ateşgah Ateş Tapınağı, Mir Movsun Ağa Pir, Mardaken Kalesi gibi yerler ve diğerleri toplu taşıma araçlarıyla kolayca ziyaret edilebilir.

20. Xinalıq 

Avrupa'nın en yüksek dağ köyü olan Xinaliq'i de ziyaret etmenizi gerçekten tavsiye edebiliriz. Bakü'den günübirlik turlar yapılsa da, buraya daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Bunun için en az 2-3 güne ihtiyacınız var.