Barselona Hakkında 31 Eğlenceli Gerçek

Barselona turları ile keşfedilecek yeni şeyler listesi sonsuza kadar uzayıp gidiyor.

Yayın Tarihi: 21 Temmuz 2019Görüntülenme: 2956
gaudisi-barselonasi.jpg

Barselona İspanya'nın en popüler, en renkli ve en güzel şehirlerinden biridir. 

İspanya'nın en popüler şehirlerinden biri Barselona'yı ne kadar tanıyorsunuz? Barcelona Avrupa turları ile görebileceğiniz eşsiz yerlerden biri. Barselona turu yapan hemen herkes bilir ki, burası bir Avrupa şehri gibi görünmüyor ya da hissetmiyor ve Barselona turları ile keşfedilecek yeni şeyler listesi ise sonsuza kadar uzayıp gidiyor.

Ortaçağ, gotik, Katalan modernizmi ve post-modernizmini keşfedeceğiniz bir İspanya tatili olacak Barselona gezisinde Barri Gòtic’in kıvrımlı labirentinde kaybolup kaybolmadan, Montjuïc kalesinde panoramik manzaraların tadını çıkarmadan veya Katalonya - Barselona'nın diğer köşelerini keşftmeden dönmemelisiniz.

Barcelona şehri sanat ve kültür ile eş anlamlıdır. Bugün, şehrin cazibesi hiç bitmeyen gece hayatı, kumlu plajlar ve hepsinden önemlisi şaşırtıcı mimarisidir. Ancak Barselona'nın mimarisi Gaudi'nin şehri tasarlamasından çok öncesine uzanıyor.

İşte Katalonya'nın başkenti olan Barselona hakkında bilmeniz gereken 31 gerçek:

1. Akdeniz'in kıyısında bulunan Barcelona İspanya'nın 1,6 milyonluk sakini olan ikinci büyük şehridir.

2. Barselona İspanya'nın dört ilden oluşan özerk bir topluluğu olan Katalonya'nın başkentidir: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona.

3. Hem Katalanca hem de İspanyolca, Barselona'daki resmi dillerdir. İspanyolca daha sık konuşulurken, Katalanca Barselona'da yaşayanların % 95'i tarafından anlaşılıyor.

4. Barcelona'nın iklimi ılıman, nemli kışlar ve ılık ve kurak yazlar ile Akdeniz iklimine sahiptir. Kış sıcaklıkları 39 ile 63 °F arasında değişirken, yaz aylarında 73 ile 90 °F arasında değişmektedir. Donlar ve kar çok nadir görülür.

park-guel-foto.jpg

5. Her yıl 8 milyon turist Barselona'yı ziyaret eder ve bu durum, onu Londra ve Paris'ten sonra Avrupa'nın en çok ziyaret edilen üçüncü şehri haline getirir.

6. Akdeniz'in kilit yeri olan Barselona Limanı, her yıl limanda yaklaşık 3,6 milyon kruvaziyerden geçen Avrupa'nın en büyük kruvaziyer limanıdır.

7. Barcelona Denizcilik Müzesi, 13. yüzyıldan kalma eski bir askeri yapı olan ve bu yapının altında bulunan bir Roma mezarlığı bulunan tarihi Barselona Kraliyet Tersanesi'nde yer almaktadır.

8. Barselona'nın kuruluşu hakkında iki hikaye var. Hikayelerin birinde, kentin 400 yıl önce Herkül tarafından kurulduğu iddia ediliyor.

9. Barselona'nın kuruluşunu, M.Ö. 3. yüzyılda ailesinden sonra Barcino olarak adlandırılan Hannibal'ın babası Kartaca general Hamilcar Barca'ya atfeder. Bu da ikinci hikayedir.

izgara-barselonaa.jpg

10. Tipik bir Roma şehir planı (Izgara görünümünde) bugün Barselona'daki Barri Gotic'te (Gotik Mahallesi) hala görülebilmektedir. Roma duvarlarının kalan bazı parçaları, 343'te kurulan Bazilika La Seu Katedrali'ne dahil edilmiştir.

11. 1794 yılında, Fransız gökbilimci Pierre Méchain, metrenin resmi olarak ölçülmesini sağlayan anketi için Barselona Limanı'na bakan Montjuic Kalesi'ni bir uç nokta olarak kullandı.

12. 1888'de Dünya Fuarı için inşa edilen Columbus Anıtı, Christopher Columbus’ın Amerika’ya ilk seyahatini onurlandırdı ve yeni kıtaya ilk seyahatinden sonra Barselona’daki Kraliçe Isabella I ve Kral Ferdinand V’e bildirdiğini hatırlattı.

colombus.jpg

13. Bazı tur rehberleri, Columb'un Amerika’yı işaret ettiğini iddia edebilirken aslında Konstantin’e, Cezayir’e yakın bir yere veya büyük olasılıkla denize açılmış bir yere işaret ediyor.

14. Avrupa’daki 1880-1950 yılları arasındaki Art Nouveau hareketi, Barselona’ya mimar Antoni Gaudí’nin çalışmaları dahil önemli bir miras bıraktı.

15. Barselona şehrinin mimarlarından Gaudi, 1882'den bu yana yapım aşamasında olan muazzam, ikonik fakat hala bitmemiş Sagrada Familia katedrali ile tanınır.

sagrada.jpg

16. Antoni Gaudi Sagrada Familia'da çalışan ilk mimar değildi. Mimar Francesc del Villar ilk önce kiliseyi o alan üzerinde tasarlamakla görevlendirildi. Projeye başladıktan bir yıl sonra istifa ettiğinde, Gaudi projeyi devraldı ve tasarımı tamamen yeniledi.

17. Barselona, 9 UNESCO Dünya Mirası listesine sahiptir. Bunlardan yedi tanesi Gaudi tarafından yaratılan eserlere ait. Onlar:

  • Park Güell
  • Palau Güell
  • Casa Milà
  • Casa Vicens
  • La Sagrada Familia
  • Casa Batllo
  • Colonia Guell'deki Kilise'nin Şifresi
  • Diğer iki UNESCO sitesi, mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından tasarlanmıştır:
    Palau de la Música Catalana - dünyanın önde gelen konser salonlarından biri
    Sant Pau Hastanesi
barselona-gauidis.jpg

18. Barcelonalılar futbol için deli oluyor.

Şehir, dünyanın en büyük ve en zengin futbol kulüplerinden biri olan FC Barcelona'ya ev sahipliği yapıyor. Kulübün, Avrupa'nın en büyük ve 100.000 kapasiteli Camp Nou Stadyumu ise Barselona turu yapan herkesin görmesi gereken bir mimari. Her yıl 1,5 milyondan fazla kişi FC Barcelona Müzesi'ni ziyaret ederek burayı Barselona'nın en çok ziyaret edilen müzesi haline getirdi.

stadyum.jpg

19. Bugün dünya standartlarındaki birçok önemli başarısına rağmen, Barselona'daki 1992 Yaz Olimpiyatları'ndan önce bazı plajlar yoktu. Sahil sanayi şirketleri tarafından örtülmüştü. Oyunlara hazırlanırken şehir fabrikaları yeniden konumlandırdı ve deniz kıyısını plajlar, oteller, barlar ve restoranlar ile eğlence alanlarına dönüştürmek için birçok yeni plaj şehre geri kazandırıldı.

20. Flamenko İspanya'nın en önemli danslarından biri olarak bilinse de Barselona'da bazı gece kulüplerinde, hafta sonları sabah 6'ya kadar açık olan rock'n roll sahnesi var.

barselona-plaj.jpg

21. Barselona'da birçok Barselonalı yürümeyi tercih ediyor. Kentin yayalara ayrılmış 320 dönümden fazla alanı var.

22. 23 Nisan, Barselona'da ve Katalonya bölgesindeki ulusal festival günü Saint Georges Günü (La Diada de San Jordi) olarak kutlanıyor. Bu günde, Katalonya halkı sevdiklerine Sevgililer Günü'ne benzer güller ve kitaplar verirler. Aziz Georges Günü kutlamaları UNESCO'ya 23 Nisan'ı Dünya Kitap Günü ilan etmesi için ilham verdi.

23. Yaklaşık 2 km uzunluğundaki La Rambla Caddesi - turistler ve yerliler ile dolu bir cadde - aslında beş caddenin birleşimidir: Canaletes, Estudis, Sant Josep, Caputxins ve Santa Mònica.

la-rambla.jpg

24. İspanya'nın en kalabalık caddesi, Barselona'nın ana alışveriş caddesi olan Portal de l’Angel'dir. Ortalama olarak, her saat 3.500 kişi bu caddede yürür.

25. Museu de la Xocolata (Çikolata Müzesi), Barselona'daki pasta yapımcıları loncasına aittir ve tanınmış Barselona binalarının çikolata heykellerini içerir.

26. İspanyol sanatçı Pablo Picasso, çıraklık yıllarını Barselona'da geçirdi. Gotik eserlerin de bulunduğu Picasso Müzesi 4.251 esere ev sahipliği yapıyor ve sanatçının gençlik yıllarından ustalık dönemine kadar olan çalışmalarına odaklanıyor.

27. Barselona'nın yüzde 10'undan fazlası, 68 parka bölünmüş bir alandır. Limana bakan tepede bulunan Montjuïc, 500'den fazla dönümü kaplar ve İspanya'nın en büyük parkıdır.

gaudi-barcelonasi.jpg

28. Tibidabo Barselona'ya bakan bir dağda kurulmuş eski moda bir eğlence parkıdır.

29. Port Vell bölgesi, 8000 balık ve 11 köpekbalığıyla Avrupa'nın en büyük akvaryumlarından biri olan Aquarium Barcelona'ya ev sahipliği yapmaktadır.

30. Maremagnum Alışveriş Merkezi, aynı zamanda Port Vell'in sınırları dahilinde, Pazar günleri ve resmi tatillerde açılabilen Barselona'daki tek ticari alışveriş merkezidir.

31. Barselona’nın Port Vell hava tramvay hattı ilk kez 1931’de açıldı. Bugün şehir ve limanın mükemmel manzarasını sunan turistik bir mekan. Tramvay, 187 metre yükseklikte Montjuic'in tepesinin yarısına kadar Miramar İstasyonu'nda başlıyor, Torre Jaume I'in 351 ft'lik zirvesinden geçiyor ve 282 ft'de Torre Sant Sebastiá'nın tepesinde sona eriyor.