Belgrad'ta Görülmesi Gereken 9 Şey

Belgrad'ın en bilindik ve görmeden dönmemeniz gereken yerleri paylaşmak istedik.

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2021Görüntülenme: 6822
belgrad-sehir-manzarasi.jpg

Belgrad Sırbistan'ın tarihi hareketli şehri ve başkenti... Belgrad şehri, Avrupa'nın en eski binalarının olduğu ve tarih kokan sokaklarında hala izleri görebileceğiniz bir yer. Bugün Gruppal vizesiz turları ile gezebileceğiniz Belgrad'ın en bilindik ve görmeden dönmemeniz gereken yerlerini paylaşmak istedik.

İmparatorlukların sınırında, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği yerde, bu kıtadaki en eski şehirlerden birini göreceğiniz Belgrad turu için rehberinizi hazırlamadan önce bu listedeki tüm destinasyonları eklediğinizden emin olun.


Belgrad'da yapılacak en iyi şeyleri keşfedelim:

1. Belgrad Kalesi

Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği yüksek bir sırtta yer alan Belgrad Kalesi, tüm şehri kapsar ve 2000 yıl boyunca çatışmaların yaşandığı yer olan bu kalenin manzarasına doyamazsınız. Kalemegdan Parkı'nda, Zemun'un üzerinden güneşin batışını izleyen genç çiftleri kol kola gördüğünüzde, bu şehri çok seveceğinize eminiz.

kalemegdan.jpg

Osmanlılar tarafından inşa edilen topçu karşıtı burçların ve kuzgunların köşeli kalıntıları arasında surlarda gezecek ve bu muhteşem tarihi kendinize yakın hissedeceksiniz. Roma kuyusundan Despot Stefan Lazarević'in Ortaçağ kapısına kadar kalenin her köşesinde bir tarih olduğunu göreceksiniz.

Park içinde aynı zamanda birçok heykel ve savaşçı anıtı da sizi karşılıyor olacak.

2. Skadarlija Caddesi

Araçsız ve engebeli parke taşlarıyla döşeli Skadarlija, 1800'lerden beri bohem hayat için bir uğrak yeri olmuştur ve Belgrad'ın en ünlü yerlerinden, en sanatsal bölgelerinden biridir.

skadar.jpg

Skadarlija'nın ihtişamlı günleri 1900'lerin başında ünlü ama nakit sıkıntısı çeken Sırp şarkıcılar, müzisyenler, yazarlar ve şairlerin burada yaşadığı, çalıştığı ve performans gösterdiği zamanmış. Belle Époque ruhu, demir gaz lambalarında, restoran teraslarında, yeşilliklerde, tentelerde ve karşı duvardaki trompe l'oeil cephesinde fark ediliyor.

Kafelerin gece hayatını, roštilj (ızgara et) gibi geleneksel Sırp yemekleri ve sanat gösterileri ile sokak sanatçılarını görmek için buraya gelmelisiniz.

3. Aziz Sava Kilisesi

azizsava.jpg

Balkan bölgesindeki en büyük Ortodoks Kilisesi ve dünyanın ikinci en büyüğü olan St. Sava Kilisesi, Sırbistan'ın başkentinde her zaman görebileceğiniz bir anıttır. Bu kilisenin hikayesi ve mimarisi de çok ilginçtir.

4. Ada Ciganlija

Sava'daki bu ada geri alınarak bir yarımadaya dönüştürülmüş ve Belgradlılar'ın sürekli uğradığı, aktif olabilecekleri bir yerdir.

adacivan.jpg

Ada Ciganlija şehrin ortasında olmasına rağmen doğallığını korumuştur. Güney tarafında Sava, Savsko jezero gölünü oluşturan sular vardır. Herhangi bir yaz gününde Ada Ciganlija, gölde koşu yapan, kürek çeken ve kano yapan, golf, tenis, basketbol oynayan ya da sadece yeşillikler içinde güneşlenen insanlarla dolup taşar. Ama asıl çekiciliği, "Belgrad'ın Sahili" olarak bilinen, barlar ve restoranlarla dolu olan çakıl taşlı plajıdır.

5. Knez Mihailova Caddesi

Kaleden Cumhuriyet Meydanı'na Stari Grad boyunca çapraz olarak uzanan Knez Mihailova Caddesi, yayalara ayrılmış bir cadde ve Belgradlılar'ın alışveriş yapıp dışarı çıkabileceği bir yer. İstanbul'daki İstiklal Caddesi'ne benzeyen Knez Milova şehrin en lüks bölgesidir.

knezmila.jpg

Metrekare başına şehrin en pahalı caddelerinden biri olan Knez Mihailova, lüks butiklere ve Sephora, Zara ve Gap gibi uluslararası ana cadde markalarına sahiptir. Bunlara çok sayıda restoran ve bar eşlik eder, bu nedenle günün veya gecenin neredeyse her saatinde gelirseniz ve alışveriş yapanlar, çiftler veya eğlence düşkünleriyle karşılaşırsınız.

6. Gardos Kulesi

Tuna Nehri'nin sağ kıyısında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma bir anıt göreceksiniz. İşte bu Gardoš Kulesi'dir. Kule, 1896'da Pannonian Ovası'ndaki 1.000 yıllık Macar yerleşimini kutlamak için inşa edildiği için Millennium Kulesi olarak da bilinir.

gardoskule.jpg

Eklektik bir tasarımla, bir Ortaçağ kalesinin kalıntıları üzerine inşa edildi ve o zaman Macaristan'ın o yıldönümünü kutlamak için olan birkaç büyük projeden biriydi.

İçeride Zemun ve Gardoš'un hikayeli tarihi hakkında küçük bir sergi varken, Tuna'nın ve birleştiği yerin muhteşem manzarasını görmek için tepeye çıkabilirsiniz.

7. Nikola Tesla Müzesi

Bu müze, büyük fizikçi, mucit ve elektrik mühendisi ve Sırp ulusal kahramanı Nikola Tesla'nın yaşamını ve çalışmalarını barındırır. Nikola Tesla Müzesi, Belgrad turlarının da en popüler destinasyonları arasındadır.

Sergi iki ana bölümden oluşur: İlki, yaşamının ve seyahatlerinin daha net bir resmini çizmek için kişisel efektler, fotoğraflar ve yazışmalar sağlayan Tesla'nın bir çalışma odası gibidir.

nikolates.jpg

İkincisi, orijinaller, 3D renderler veya 500.000 voltta deşarj üreten bir indüksiyon bobini gibi tam işlevli reprodüksiyonlar ile çalışmalarının genellikle etkileşimli bir sergisidir.

Daha derin bir bilimsel titizlik için Belgrad Üniversitesi Mühendislik Bölümü öğrencileri tarafından verilen İngilizce konuşulan tura katılabilirsiniz.

8. Aziz Mark Kilisesi

Neo-Bizans kilisesi olan Aziz Mark Kilisesi, Sırbistan'daki en büyük kiliselerden biridir ve 1930'larda dış yapısı tamamlanmış olmasına rağmen iç çalışmaları hala devam etmektedir.

azizmarkak.jpg

Çerçeve mermerken, içerideki ikonlar ve son akşam yemeğinin resmi Belgrad'dan akademik bir ressam olan Đuro Radulović tarafından yapıldı. Mahzen üzerinde çalışmalar 2007 yılında narteks altında başlamış ve 19. yüzyıl din adamlarının ve Sırp krallığının mezarları buraya taşınmıştır.

9. Cumhuriyet Meydanı

Knez Mihailova'nın güney ucunda, şehrin en önemli simge yapılarından bazılarının ve Belgrad'ın hareketli iş bölgesinin olduğu Cumhuriyet Meydanı bulunuyor. 20'den fazla troleybüs ve otobüs hattı burada birleşiyor, bu yüzden birçok Belgradlı burası bir buluşma merkezi.

cumhuriyett.jpg

Sırp Ulusal Tiyatrosu ve Ulusal Müzesi, Prens Mihailo Anıtı gibi önemli binalar da burada yer alıyor.

Bonus

10. Zemunski Kej

Kej Oslobođenja (Kurtuluş Rıhtımı) olarak da bilinen bu sahil şeridi, Belgrad'da Tuna Nehri'ni gezmek için en iyi yerlerden biri.

zemunski.jpg

Gardoš Kulesi'nin hemen altından başlayarak, çınar ağaçları ve Sava ile birleştiği yerde Avrupa'nın ikinci en uzun nehrinin görkemli manzarasına sahip uzun bir yeşil alan var. Tuna Nehri üzerinde bir gezi yapmak isterseniz küçük bir tekne filosu sizi bekliyor.