Çernobil Gezi Rehberi 2024

Binlerce meraklı turisti Çernobil'e çeken şey ne?

Yayın Tarihi: 16 Temmuz 2019Görüntülenme: 543
cernobil-gorsel.jpg

Çernobil hakkında ne biliyorsunuz? Dünyayı derinden etkileyen Çernobil Faciası hemen herkesin duyduğu bir felakettir. Pripyat Ukrayna'da gerçekleşen bu felaket tüm dünyayı üzmüştür. 

Çernobil hangi ülkede diye soranlara Ukrayna'da olduğunu söyleyelim.

Oyuncaklarla dolu terk edilmiş bir anaokulu odası... Hiç kullanılmamış paslı bir eğlence parkı... Ürkütücü bir lise, masaları hala okul çalışmalarıyla kaplanmış durumda... Bunlar otuz yıldan fazla bir süre önce Hiroşima bombalarının radyasyonunun 400 katı büyüklüğünde patlamış bir kasaba olan Çernobil'in kalıntıları... Bugün, Ukrayna Pripyat şehrinde on binlerce insan Çernobil turları ile burayı geziyor. Peki binlerce meraklı turisti radyasyon merkezi Çernobil'e çeken şey ne?

Çernobil'i ziyaret etmek isteyenler için en ideal yol Kiev üzerinden olacak. Karanlık turizm ya da korku turizmi olarak da bilinen bu tür sıra dışı geziler artık insanların çok daha ilgisini çekiyor ve insanlar bu felaketlerin arkasındaki hikayeleri bizzat yerinde görmek istiyor. Çernobil dizisi izleyen herkes bu bölgeyi merak ediyor. Birçok insan bu şehirler ve Çernobil faciası hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu bölgelere geliyor.

Ukrayna'daki olağanüstü durum nedeniyle şu an Çernobil ziyareti mümkün olmasa da yazımızı bilgi alma amacıyla değerlendirebilirsiniz. 

Gruppal vizesiz turları ile siz de Ukrayna Çernobil turlarına katılarak bu bölgeyi ziyaret edebilir ve hayatınızın en ilginç yurtdışı turu deneyimlerinden birini yaşayabilirsiniz.

Çernobil Hakkında

Çernobil SSCB'de (Şu an Ukrayna'da) 1986 Nisan'ında buhar patlaması olan bir nükleer santraldi. Kazadan sonraki günlerde salınan nükleer radyasyon sızıntısı gerçekten bir felaketti ve sayısız insanı etkileyecekti. Santralde çalışan işçilerin çoğunun evi olan yakındaki Prypyat kasabası, patlamanın ertesi günü tahliye edildi ve 50.000 sakin hiçbir zaman evlerine dönmedi.

cernobilaanaokulu.jpg

Nükleer Reaktör No.4 (Patlama alanı) patlamadan sonraki haftalarda radyasyonu sınırlandırmak için geçici bir lahitle kaplıydı ve ışınımı başka 100 yıl boyunca sınırlandırmak için tasarlanmış yeni bir lahit AB tarafından inşa edildi ve yerleştirildi.

Çernobil turları ile bu bölgeyi gezecek ve konusunda uzman rehberlerin size anlattıklarıyla bir kez daha sarsılacaksınız. Çernobil turu öncesinde yol boyunca derin bir içgörü kazandırmak ve sizi görmek üzere olduklarınıza hazırlamak için tur rehberi size Çernobil ile ilgili bilgiler verecek.

Çernobil turunda bir sürü durak var; boş evler, orman tarafından geri yutulan küçük bir kasaba, Çernobil ilçesinde terk edilmiş bir anaokulu ve hala kitapların üzerine dağılmış kitap ve öğrenme materyalleri ile Prypyat'ta bir eğlence parkı da bunlardan birkaçı... Maalesef, kasaba açılmadan önce tahliye edildiği için hiç kullanılmamış. Bu yüzleşme sahneleri asla unutamayacağınız şeyler olacak.

Çernobil: Genel Bakış

Çernobil nerede diye soracak olursanız, şehir Ukrayna'nın Kiev şehrinin kuzeyinde yaklaşık 100 km uzaklıkta yer alıyor. Kiev'den Çernobil'e gitmek yaklaşık 2 saat sürüyor.

cernobil-evler.jpg

Kapalı tutulan bölge, nükleer santral etrafındaki 2.600 km2'lik bir alandır. Bu alan tehlikeli olarak kabul edilir ve halka açıktır. Dışlanan bu bölge içinde geçmeniz gereken birden çok denetim noktası bulunuyor. Nükleer reaktöre en yakın kontrol noktası içindeki alan en tehlikeli radyasyon seviyesine sahip.

Turistler Çernobil'i ziyaret etmekten bahsettiklerinde, genellikle santralin kendisine atıfta bulunulur ancak dışlama bölgesi aslında birkaç kasaba ve geniş bir ormanlık alan içerir. Çernobil'e yapılacak turlar, hariç tutma bölgesi içinde birçok ilgi çekici yer de duruyor.

Turistler Çernobil'i Neden Ziyaret Ediyor?

Çernobil'in turistler için birçok çekiciliği var. Neredeyse 30 yıldır insanlar tarafından tamamen terk edilmiş bir yer keşfetmenin de ötesinde kıyamet olarak adlandırılan bir tarihin şehirler üzerindeki etkisini görmeyi isteyen insanların sayısı oldukça fazla.

cernobilsehir.jpg

Çernobil gezisi yapmak istemenin belki de bir diğer nedeni nükleer enerjinin tehlikeleri ve Çernobil'de olduğu gibi bir şeyler ters giderse çevre üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek de olabilir. Bu belki de dünyada bu faciayı ilk elden görebileceğiniz tek yer olabilir.

Çernobil'i Gezmek Güvenli Mi?

Çernobil'e gitmeden önce herkesin kafasında tek soru var: Çernobil'de gezmek güvenli mi? Ya kanser olursam ya da mikrop kaparsam gibi birçok soru var.

Radyasyon çok uzun süre bulunduğu yere yapışır ve dışlama bölgesinin gelecek 20.000 yıl boyunca insanların yaşaması için güvenli bir yer olması beklenmez. Bununla birlikte, radyoaktivite küçük dozlarda (Röntgen çekerken, hatta uzun mesafeli bir uçuş yaparken olduğu gibi) çoğunlukla zararsız olarak kabul edilebilir ve hariç tutma bölgesine yapılan günlük turlar yalnızca düşük seviyelere maruz kaldığınız anlamına gelir bu da sadece birkaç saat radyasyon demektir. Bu kadar radyasyonu günlük yaşantı içerisinde de alabiliriz.

Gerçekten Çernobil'deki dışlanma bölgesi içinde yaşayan yaklaşık 400 kişi ve elektrik santralinde ve çevresinde çalışan, emekli reaktörlerin görevden alındığı ve yeni lahitlerin yapımında çalışan birkaç bin kişi daha var. Radyasyona maruz kalmayı en tehlikeli bölgelerde zamanlarını sınırlı bir şekilde kullanarak yönetirler ve ayrıca vücutlarının iyileşme zamanının olması için bölgeden daha uzun aralarla uzak kalmaları gerekir.

cernobilsayac.jpg

Dışlama alanından çıkarken, herkes eski bir Sovyet radyasyon kontrol noktasından geçer. Cihaz, radyasyon seviyenizi kontrol ederken her bir insanın ellerini iki tarafa da koymasını ister. Gittiğiniz seyahate bakmaksızın, acil bir durumda olabilecek her türlü olağan dışı duruma karşı seyahat sigortası yaptırmanızı öneririz.

Çernobil'i Rehber Olmadan Ziyaret Edebilir Misiniz?

Çernobil'de oluşturulan dışlama bölgesine turist girişine yalnızca lisanslı bir rehberle birlikte izin verilir. Dışlama bölgesi içinde hala çok tehlikeli olarak kabul edilen birçok alan var ve bir rehber sizi her zaman güvende tutma konusunda uzmanlığa sahip olan en yetkili kişi olacaktır.

Çernobil'e Tur Şirketi ile Gidin

Çernobil'e tur yapmak isterseniz kendinize en uygun programı seçebilirsiniz. Çernobil & Pripyat Bölgesi gezisi dahil turları ile Gruppal sizi tarihi bu alanda gezdirecek ve Kiev şehir turundan İkinci Dünya Savaşı Müzesi'ne Pripyat şehir turundan patlamadan etkilenen en önemli bölgelere götürecek.

cernobil-oyuncak.jpg

Tur şirketi ile Çernobil'e gitmek sizin için hem en ekonomik maliyetli hem de en güvenli seçeneklerden biri olacak.

Çernobil Ziyaretine Hazır Olun

Çernobil turları için yıl boyunca rezervasyon yapılabilir. Kış ortasında gezebileceğiniz gibi yaz ve bahar dönemlerinde de bu alanı görebilirsiniz. Kış döneminde görmek hem şehrin daha sessiz oluşu hem de karlar altında kalan bu dram dolu yerleri daha bir farklı görmenize neden oluyor.

Pek çok insan sıcak aylarda Çernobil'i ziyaret etmeyi tercih edecektir. Bölgedeki ağaçlar sonbahar / sonbaharda görünüşte güzel, bu yüzden bu gitmek için iyi bir zaman olabilir.

Çernobil Gezisi İçin Ne Getirmeli:

  • Rahat, kapalı yürüyüş ayakkabısı
  • Kötü havalarda bir yağmur ceket
  • Güneş kremi ve bir şapka
  • Bir kamera. Fotoğraflar için bir akıllı telefon kullanabilirsiniz ancak aynasız bir kameranız veya DSLR'niz varsa daha da iyi! Çernobil'de çektiğiniz fotoğraflar aklınızı başınızdan alacak
cernobilfoto.jpg

Kış Dönemi Çernobil Turları İçin:

  • Kaliteli kışlık ceket / parka. Soğukta dışarıda çok zaman geçireceksiniz
  • Eşarp, bere ve eldivenlerin sıcak kalması
  • Karda yürümeye uygun su geçirmez ayakkabılar

Çernobil Hakkında Bunları Bilin

  • Çernobil, Kiev, Ukrayna'nın kuzeyine 2 saat sürüş mesafesinde
  • Dışlama bölgesi çeşitli radyasyon seviyelerine sahiptir ancak rehberli bir turla gitmek güvenlidir. Ne olursa olsun seyahat sigortası yaptırmak her zaman iyi bir fikirdir
  • Çernobil'i ziyaret etmek için bir Çernobil turu rezervasyonu yaptırmalısınız

    Yazıdaki bazı bilgiler ve görseller buradan alıntıdır.