Diyarbakır tarihi yerleri ile ünlü doğu illerimizden biridir.
Diyarbakır, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu zenginlik ve kültür birikimi sayesinde şehre birçok önemli eser miras kalmış.
9 bin yıl boyunca sınırları içerisinde yaşamın asla yok olmadığı bu şehri daha yakından tanımak isterseniz Diyarbakır gezi rehberi niteliğinde hazırlamış olduğumuz Diyarbakır'daki 10 tarihi yer ile ilgili meraklısına özel olarak hazırlanan Diyarbakır gezi yazımızı mutlaka okumalısınız.
Diyarbakır tarihi surları dünyanın en uzun ikinci surları olarak kabul ediliyor. Uzunluk bakımından ikinci sırada olsa da üzerindeki işçilik, kabartma, motif vb. gibi özellikleriyle bu surların dünyada bir eşi daha yok.
Surların kuş bakışı görüntüsü bir kalkan balığını andırıyor. 5 kilometrelik uzunluğu ve 12 metrelik yüksekliğiyle Diyarbakır surları tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor.
Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır’ın Osmanlı hakimiyetine geçmesinden sonra dönemin kudretli paşaları arasında olan Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu tarafından inşa ettirilmiş. Çok uzun yıllar ticaretin kalbi burada atmış. Yılların hatta asırların yorgunluğundan kurtulabilmek için oldukça kapsamlı bir restorasyona uğramış.
Bugün tarihi ve turistik bir merkez olarak kullanılan han kültür turları için vazgeçilmez noktalardan. Yolunuz düşerse avlusunda oturup bir bardak çay içmeyi ihmal etmeyin.
Hevsel Bahçeleri yalnızca Diyarbakır için değil, aynı zamanda ülkemiz için de oldukça önemli bir tarihi ve kültürel varlıktır. Tarihi 8000 bin sene öncesine uzanan Hevsel Bahçeleri'nin konumu Dicle ile surlar arasındaki bölgede bulunuyor. Diyarbakır'ın en popüler tarihi yerleri listesindedir.
Asırlar boyunca Hevsel Bahçeleri tabiri caizse dünyanın meyve bahçesi görevini görmüş. Birçok ülke meyve ve sebze ihtiyaçlarını bu bahçelerden sağlıyormuş. Bu bakımdan ticaret alanında da oldukça hayati bir görev yürütüyormuş. Bu etkileyici bahçeler Diyarbakır turu için mutlaka uğranması gereken yerlerden.
Diyarbakır’da gezilecek tarihi yerler listesinde mutlaka bulunması gereken destinasyonlardan biri de Kervansaray oluyor. Mimarisi ile oldukça beğeni toplayan bu yapının inşası 6 senede tamamlanmış.
Kervansaray içerisinde 72 oda ve 17 dükkân bulunuyor. Bunun yanında 800 devenin sığabileceği bir ahırı da mevcut. Bu tarihi yapı bugün otel olarak hizmet veriyor. Diyarbakır gezinizde burada kalarak farklı bir konaklama tecrübesi yaşayabilirsiniz.
Sülüklü Han yapılış tarihi 1683 olan hanın bahçesinde bulunan kuyudan dolayı bu adı almış. Anlatılana göre hanın bahçesinde bulunan kuyunun içerisinde sülükler yaşıyormuş. Dönemin tabipleri de bu sülükler ile hastalara şifa dağıtıyormuş. Han da bu yüzden “Sülüklü” olarak anılmaya başlamış.
Bugün restore edilen Sülüklü Han kafe olarak işletiliyor. Bu eşsiz şehri gezerken yorulduysanız Sülüklü Han gayet ideal bir dinlenme noktası olabilir.
639 senesinde Diyarbakır’ın Müslüman hakimiyetine geçmesinin ardından inşa edilen Ulu Camii’nin Anadolu’daki en eski cami olduğu tahmin ediliyor.
Diyarbakır’ın en büyük kilisesi olan Mar Toma Kilisesi camiye çevrilmiş ve Ulu Camii adını almış. Kiliseden dönme olmasından mıdır bilinmez ama Ulu Camii İslam alemi tarafından 5. Harem-i Şerif olarak kabul ediliyor. Yurtiçi turlar ile yolunuz bu muhteşem şehre düşerse Ulu Cami’yi görmeden şehirden ayrılmayın.
Diyarbakır’a bağlı Eğil ilçesi sınırları içerisinde bulunan Asur Kalesi Diyarbakır için olduğu kadar ülkemiz için de önemli bir tarihi miras. Kale içerisinde kayanın oyulmasıyla elde edilmiş birçok tünel bulunuyor. Bunun yanında Asur Kalesi içerisinde Asur krallarına ait mezarlar da bulunuyor. Kral mezarlıkları denilen bölgede birçok kralın mezarları mevcut.
Diyarbakır tarihi gezi noktaları listesinde olan bu yeri mutlaka keşfetmelisiniz.
Meryem Ana Kilisesi’nin 3. yüzyıldan kalma olduğu tahmin ediliyor. Geçen yüzyıllar boyunca pek çok kez onarım gören kilise taş işçiliğinin en güzel örneklerinden.
Kilisede dört ayrı avlu bulunuyor. Bu avluların ortasında da bir havuz mevcut. Bunun yanında divanhane denen bir bölüm de mevcut. Ayrıca kilise içerisinde kilisede görev yapan din adamlarının konaklayabileceği bir yer de bulunuyor. Diyarbakır’a gelirseniz ziyaret için Meryem Ana Kilisesi’ne bir şans vermenizi tavsiye ediyoruz.
Çayönü Antik Kenti ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kentte Cilalı Taş Devri’ne ait izler bulunuyor. Şehir merkezine 65 km uzaklığındaki Çayönü’nden çıkan birçok buluntuyu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde görebilirsiniz. Diyarbakır tarihi noktaları arasındaki bu yeri mutlaka görmelisiniz.
Diyarbakır’ın en önemli tarihi varlıklarından olan On Gözlü Köprü bugün adeta şehrin simgesi durumunda. Köprü Silvan, Mervani, Dicle gibi isimlerle de anılıyor.
Mervani hakimiyeti döneminde inşa edilen köprü dönemin hükümdarı tarafından inşa ettirilmiş. 1065 tarihinde inşa edilen köprü o tarihten bugüne tüm ihtişamıyla ayakta.