Dubai...
En güzel binaların, en güzel arabaların, en güzel otellerin olduğu yer... En'lerin şehri Dubai son yılların en popüler yerlerinden biri.
Dubai hakkında bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Öncelikle Dubai nerede diye soranlara Arap Yarımadası'nın Basra Körfezi kıyılarında olduğunu belirtelim. Dubai ülke mi diyenler de olabilir hayır Dubai bir şehirdir ve komşuları da Umman, Katar, İran, Suudi Arabistan'dır.
Dubai nüfusu kozmopolit bir yapıya sahiptir. Dubai turu sırasında Dubai yerlisi görme şansınız çok düşüktür. Altın veren ATM makinesinden Ferrari'ye binen polislere kadar Dubai hakkında bilmeniz gereken o kadar çok şey var ki... Dubai AVM'leri ile ünlü olsa da aslında Dubai gezi rehberine eklemeniz gereken şeylerin sayısı sınırsız!
Dubai turları ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin yıldızı olan bu şehri keşfedebilir, Gruppal Dubai gezi paketleri içinden kendinize en uygun tarihi ve tur programını seçip eğlence dolu bir Dubai gezisi yapabilirsiniz.
İşte Dubai şehri hakkında duyunca çok şaşıracağınız 10 şey:
1. Dubai'de Yerel İnsanlarla Tanışmak Çok Zor
Dubai turu sırasında bölge insanıyla tanışıp sohbet etme ihtimaliniz oldukça düşük. Dubai'de yaşayanların çoğu dışarıdan gelenler ve burada çalışmak için yaşayan insanlar olduğundan Dubai turları ile gezerken bir Dubaili ile karşılaşmanız imkansıza yakın denecek kadar zor. Havalimanında pasaport işlemleri sırasında görebileceğiniz Dubaililer dışında bürokratik yerlerde de Dubali vatandaşlar ile karşılaşabilirsiniz.
Dubai hakkında detaylı bilgi almak, yerel bilgiler ve ritüeller ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için Dubai'deki müzeleri gezebilir ya da turist bilgi danışma merkezlerine gidebilirsiniz.
Dubai'de nüfusun çoğunluğu Hint, Bangladeş, Pakistan, Asya ve Batılı vatandaşlar tarafından oluşuyor.
2. Dubai'deki Gökdelenler Düşündüğünüz Kadar Uzun Değil
Dubai'deki gökdelenler hakkında hepimiz aynı şeyi duymuşuzdur. Dünyanın en uzun binası, dünyadaki en uzun gökdelen gibi birçok unvan Dubai binaları için söylendi ancak bilmenizi isteriz ki Dubai'deki gökdelenler sandığınız kadar dünyanın en uzun binaları olmayabilir.
Son sayıma kadar Dubai, 1.344'ü tamamladı gökdelenleri - Bu, emporis.com'dan gelen inşaat verilerine göre, Hong Kong (6.606) ve New York (6.180) ile kıyaslandığında küçük bir yavru. Şehir gerçekten, 828 metrede zirveye çıkan dünyanın en yüksek kulesine (Burj Khalifa - daha sonraları) ev sahipliği yapmaktadır.
2006 yılında, dünyadaki vinçlerin dörtte biri Dubai'deki şantiyelerde çalışıyordu ancak o günler sona erdi - 2008 mali krizinden sonra, çılgın inşaat oranı yavaşladı.
Şaşırtıcı derecede büyük olan Dubai Çeşmeleri'nin dünyanın en yüksek olduğunu düşünebilirsiniz ancak öyle değil - bu ödül Suudi Arabistan'daki Kral Fahd Çeşmesi'ne gidiyor. Dubai, dünyanın en yüksek konut gökdelenine de sahip değil: Prenses Kulesi (413 metre, Dubai Marina'da) 2014 yılında New York’taki 432 Park Avenue (426 metre) tarafından aşılmıştır.
3. Dünyanın En Lüks Polis Arabaları Dubai'de
Dubai'deki polis teşkilatı dünyanın en şanslı polisleri arasında olabilir çünkü şehirdeki polis arabaları oldukça lüks! Dubai'de polisler suçlulara ayak uydurabilmek için Lamborghini, Ferrari ve Bentley'lere biniyorlar. Hatta öyle ki, Aralık 2013’te emniyet filosuna bir McLaren ve 2014’te Bugatti Veyron’u eklediler.
691 beygir gücünde bir orta V12 motorla çalışan kuvvet Lamborghini Aventador, sıfırdan 60’a 3 saniyeden daha kısa sürede gidebiliyor.
4. Abu Dabi’nin Yardımı Bir Hayli Fazla
Dünyanın en büyük gökdeleni olan Burj Khalifa Dubai'de tüm bina çatılarının üstünde duruyor ancak Dubai'nin komşu Emirliği Abu Dabi'nin maddi yardımı olmadan Burj Khalifa tamamlanamazdı.
2010'da açılmasından hemen önce kule aslında Burj Dubai (Kelimenin tam anlamıyla “Dubai Kulesi”) olarak adlandırılmıştı ancak Abu Dabi'nin Emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkanı Şeyh Khalifa bin Zayed Al Nahayan'ın şerefine değiştirildi.
Finansal bir krizin derinliklerinde derin olan Dubai, Şeyh Halife tarafından 6.13 milyar sterlinlik bir meblağla kurtarıldı - bu yüzden binaya bu isim verilerek Dubai de, tipik olarak cömert bir tarzda minnettarlığını gösterdi.
5. Steven Gerrard Kulesi'ne Sahip Olmalıydı
Dubai'de (Tüm insan yapımı adalar, rekor kırma kuleleri, vb.) inşa edilen tüm mimari katmanlar için çizim tahtasından geçmemiş sayısız tuhaf tasarımlar var.
Uluslararası Satranç Şehri (Satranç taşları gibi görünmek üzere tasarlanmış 32 siyah beyaz gökdelen kümesi) önerildi ancak kesinti yapamadı. Steven Gerrard Kulesi de benzer bir kadere rastladı. Tabanı eğmek için tasarlanmış Dinamik Kule de inşa edilmedi.
6. Yerliler Zengin Olduğu Kadar Unutkan
Dubaili sakinlerin paralarını yeteri kadar iyi kullanmadıklarını düşünüyorsanız ve bu konuda herhangi bir şüpheniz varsa, kaybedilen ve bulunan istatistiklere bakın.
2015 yılında bir yolcu Dubai Havaalanı tuvalet kabininde (Kendisine iade edildi) 1400.000 AED (35.000 £) tutarında bir nakit bıraktı - ve 2016'nın ilk dört ayında, havalimanında unutulan eşyaların değeri 4.171 (9.000 £) tutarında bir stopaj bıraktı.
7. Dubai'deki Erkek Sayısı Oldukça Fazla
Dubai’nin 2,5 milyon kişilik nüfusunun 1,7 milyonunun erkek olduğunu biliyor muydunuz? Yani neredeyse Dubai'deki nüfusun yüzde 70’i erkek. Resmi nüfus sayımı istatistiklerine göre, kadınlar Dubai nüfusunun yüzde 30'undan fazlasını oluşturuyor. Erkeklerin daha yüksek orana sahip olmasının nedeni, kentin göçmenlerinin çoğunun ailelerini kendi ülkelerinde geride bırakmış olan erkekler olduğu gerçeğine bağlanıyor.
Dubai'de yaşayanların yüzde 58'i 25 ila 44 yaşları arasında, 30 ila 34 yaşları arasındaki insanlardan oluşuyor.
8. Prensi Ülkedeki En Sempatik Kişilerden
Birleşik Arap Emirlikleri Kraliyet Prensi olan Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Rashid Al Maktoum, Dubai’nin hükümdarı Hamdan bin Muhammed El Maktoum’un oğludur. Kraliyet ailesinin yakışıklı, medya dostu bir poster çocuğu da denebilir. Hem göçmen hem de ulusal topluluk tarafından geniş çapta saygı duyulan ve hobileri arasında paraşütle atlama, balıkçılık ve dalış bulunan bu yakışıklı prens, bölgedeki 16. yüzyıldan kalma geleneksel Nabati tarzında şiir yazıyor.
Instagram hesabı, bir Emirati kraliyetinden bekleyebileceğiniz paylaşımların aksine doğanın içinde, atlara sarılırken ya da bebekleri severken verdiği pozlardan oluşuyor. Hatta Londra Metrosu'nda babasıyla çekildiği bir fotoğrafı bile var.
9. Dubai'de İnci Dalışı Geçim Kaynağıydı
Dubai'nin turizmden önce geçim kaynağını petrolle sağladı fakat petrolden önce Dubai'nin ekonomisi neyle sağlanıyordu? Balık tutma, çiftçilik ve inci dalışı, emirliğin ana gelir kaynakları arasındaydı. 20. yüzyılın başlarında, Dubai Körfezi'ndeki 300 inci dalış teknesi (Geleneksel yelkenli tekne) vardı ve gemide 7.000'den fazla denizci vardı.
Erkekler Mayıs ayının ortasından Eylül ayının başlarına kadar denizde olacak ve kadınlar ailelerine bakarken her gün 14 saate kadar dalış yapacaktı. Ortalama dalış on metre derinlikte olacaktı: Dalgıçlar bir burun klipsi ve bellerine bağlı bir ağırlık yardımıyla deniz tabanına ulaşacak ve daha sonra kendilerini bir iple çekeceklerdi.
10. Dubai'de Altın Veren ATM Var
Dubai Alışveriş Merkezi'ndeki Altın ATM'si, 2,5 gramlık, 24 ayar altın bir madeni paradan ons başına bir altın bara kadar her şeyi satın almanızı sağlar. Otomatın içinde, piyasadaki gerçek zamanlı dalgalanmalara paralel olarak her 10 dakikada bir fiyatları değiştiren bir bilgisayar bile var.
Biraz şaşırtıcı ve eğlenceli görünen altın otomatı Dubai'yi farklı kılan şeylerden biri.