Deniz seviyesinden 8.848 metre yüksekliğe ulaşan Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağıdır. Everest Dağı nerede diye merak edenler için belirtmekte fayda var: Himalayaların Mahalangur bölümünde yer alan dağın zirvesi, Çin ve Nepal'i ayıran sınırı aşıyor.
Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na gitmeniz şu an için imkansız görünebilir ancak oturduğunuz kanepeden Everest Dağı'nı tırmanıyor gibi hissedeceğiniz Everest Dağı hakkında en ilginç 7 bilgiyi sizinle paylaşmak istedik.
1. Cennetin Zirvesi
Everest Dağı'nın isminin sonradan Everest olduğunu hatırlatalım. Dağın en yaygın Tibetçe adı Chomolungma, “Dünyanın Tanrıça Annesi” veya “Vadi Tanrıçası” anlamına geliyor. Sanskritçe adı Sagarmatha, kelimenin tam anlamıyla “Cennetin Zirvesi” demek.
2. Piramite Benzer
Everest Dağı'nın şekli, üç taraflı bir piramit şeklindedir.
Everest, kendi üzerine katlanmış birden fazla kaya katmanından oluşur. Dağ; alt katlarındaki kaya, magmatik granitler ile tepesinde metamorfik şistler ve gnayslardan oluşur. Daha yüksekte tortul kayaçlar bulunur (iki plakanın çarpışmasından sonra kapanan Tethys Denizi'nin eski katının kalıntıları).
Zirve piramidinin hemen altında belirgin bir şekilde görülebilen bir kireç taşı oluşumu olan Sarı Bant dikkat çekicidir.
3. Vahşi İklim
Everest'in iklimi tüm canlılar için tehlikeli olabilir. En sıcak gündüz sıcaklığı (Temmuz ayında), zirvede yalnızca -19 °C'dir; en soğuk ay olan Ocak ayında, zirve sıcaklıkları ortalama -36 °C ve -60 °C'ye kadar düşebilir. Aniden fırtınalar ortaya çıkabilir ve sıcaklıklar beklenmedik bir şekilde düşebilir.
Everest'in zirvesi o kadar yüksektir ki jet akımının alt sınırına ulaşır ve saatte 100 milden (160 km) daha fazla sürekli rüzgarlarla tamponlanabilir. Yaz musonunda (Mayıs sonu - Eylül ortası) kar yağar. Everest'teki dağcılar için donma riski oldukça yüksektir.
4. Everest'te Yaşam
Everest'teki yükseklik hayvan yaşamını veya bitki örtüsünü besleyemeyecek kadar fazladır ancak dağın alt bölgelerinde huş, ardıç, mavi çam, köknar, bambu ve ormangülü yetişir. 5.750 metreden yüksekte bitki yoktur.
Everest'te hayvan yaşamı ise sınırlıdır. Misk geyiği, vahşi yak, kırmızı panda, kar leoparı ve Himalaya kara ayıları daha alçak bölgelerde yaşar. Az sayıda Himalaya geyikleri, langur maymunları, tavşan, dağ tilkisi, sansar ve Himalaya kurtları da yaşamaktadır.
5. Sertifika ve Rehber Şart
Everest Dağı'na tırmanmak dağcılar için popüler bir keşif gezisi olsa da tehlikeli bir girişimdir. Everest'e tırmanmak için sağlık sertifikası, ekipman ve eğitimli bir Nepal rehberinizin olması gerekmektedir.
6. Her Zaman İzin Yok
Dağdaki kar ve buz, çığ gibi ölümcül tehlikeler yaratır ve kötü hava koşulları nedeniyle sadece sınırlı bir tırmanma mevsimi vardır. Dağcılara belirli dönem ve mevsimlerde tırmanma izni verilir.
7. Ölüm Bölgesine Dikkat
Everest Dağı'na tırmanırken en riskli durum ve belki de en büyük tehlike yüksekliktir. Çoğu dağcı yüksek rakım ve düşük oksijen seviyelerine alışık değildir ve beraberinde getirdikleri şişelenmiş oksijene güvenmektedir. Bu nedenle Everest'teki 8.000 metre (26.000 fit) yüksekliğin üzerindeki alana “ölüm bölgesi” denir. Bu bölgede uzun süre kalan dağcılarda irtifa hastalığı ve hatta beyin şişmesi gelişebilir.