Fas'ta Yapmanız Gereken 17 Şey

Renkli, kokulu, göz alıcı bir Fas turu için hazır mısınız?

Yayın Tarihi: 14 Haziran 2021Görüntülenme: 13047
fas_kapak.jpg

Fas, egzotik bir tur deneyimi arayanların gözdesi... 

Yüksek Atlas dağlarından çöllere ve kıyılara kadar Fas, bir diğer adıyla Morocco, tüm gezginlerin duyularına hitap eden muhteşem bir ülkedir. İster Fas'ta sırt çantasıyla seyahat ediyor olun, ister bir Fas turuna çıkıyor olun, ister kendi bütçe seyahatinize sahip olun, Fas gezisi kesinlikle sizde gizemli bir izlenim bırakacaktır.

Fas'a seyahatinizi planlamak için meraklısına özel hazırladığımız bu Fas seyahat rehberini kullanın, ülkenin gezginlere sunduğu en iyi şeyleri görün, Gruppal Fas turları ile tasarruf edin ve burada gezginlerin dikkat etmesi gereken şeyleri öğrenin.

Fas Hakkında

Fas Kuzey Afrika'nın batısında, İspanya'dan Cebelitarık Boğazı'nın tam karşısında uzanan dağlık bir ülkedir.

Yerli halkların artık topluca Berberiler (kendi adı Imazighen; tekil, Amazigh) olarak bilinen geleneksel alanı, yoğun göçe maruz kalmış ve uzun zamandan beri bölge dışından gelen halklar tarafından yerleşik olan kentsel toplulukların yeri olmuştur. Erken bir tarihten itibaren Kartaca kontrolündeki bölge, daha sonra Roma İmparatorluğu'nun en batıdaki eyaleti oldu. MS 7. yüzyılın sonlarında Arapların fethini takiben, Kuzey Afrika'nın daha geniş bölgesi Mağrib (Arapça: “Batı”) olarak bilinmeye başladı ve halkının çoğunluğu İslam'ı kabul etti.

Fas nerede, diye merak ediyorsanız; doğu ve güneydoğuda Cezayir, güneyde Batı Sahra, batıda Atlantik Okyanusu ve kuzeyde Akdeniz ile sınır komşusudur. Hem Atlantik Okyanusu hem de Akdeniz'e kıyısı olan tek Afrika ülkesidir. Fas'ın kontrol ettiği Batı Sahra bölgesi hariç, alanı ABD'nin Kaliforniya eyaletinden biraz daha büyüktür.

İki küçük İspanyol yerleşim bölgesi, Ceuta ve Melilla, ülkenin kuzey kıyısında yer almaktadır.

Fas Gezi Rehberi yazımızı buradan okuyabilirsiniz. 

Şimdi hazırsanız Fas'ta ne yapılır sorusunun cevabı olacak ve yapmadan dönmemeniz gereken 17 etkinliği sırasıyla paylaşıyoruz. 

1. Marakeş'i Keşfet

Egzotik sokak sanatçıları, dövme sanatçıları, müzisyenler ve şefler bulabileceğiniz Djemaa el-Fna'da biraz zaman geçirin. Daha sonra medineyi dolaşın, çarşıları keşfedin, çarşıda yemek yiyin, eski şehri görün ve Fas'ın en uluslararası şehri olan Marakeş'in tadını çıkarın. Marakeş'te her şey var.

fassokak.jpg

2. Sahra Çölü'nde Yürü

Sahra Çölü Fas filmlerinde tam olarak nasıl tasvir ediliyorsa aynen öyledir - geniş, boş ve kesinlikle muhteşem. Geceyi kum tepelerinde kalarak geçirenler de var günübirlik çöl turları ile safari / atv motorlu turlara çıkanlar da var. Develer yardımıyla çölde safari yapmanın ya da yürümenin farklı bir deneyim olduğunu göreceksiniz. 

3. Mavi Şehir Chefchaouen'i Gör

Chefchaouen, Rif Dağları'nın ortasında yer almaktadır. Fas turu denilince akla gelen ve 'Mavi Şehir' olarak bilinen bu küçük yer, turistik bir alandır. Sokaklar ve binalar canlı bir gök mavisine boyanmıştır ve fondaki dağlar engebeli ve dramatiktir. Dolaşmak, alışveriş yapmak ve nane çayı yudumlamak için harika bir yer.

4. Kadim Şehir Fez'i Gez

Bu eski ve güçlü şehir Fez, ülkedeki en iyi yerlerden biridir. Dar sokakları harika kokular, camiler, el sanatları dükkanları ve insan kalabalığı ile doludur. Fez biraz bunaltıcı olsa da, şehrin hızına alıştığınızda, tek kelimeyle büyülü gelecek.

Sahra Çölü
Sahra Çölü

5. Fas Hamamı'nda Yıkan

Hamam, Kuzey Afrika'da popüler olan bir buhar banyosudur.

Genellikle camilerin veya tuvalet dükkânlarının yakınında bulunurlar ve lüks veya halka açık (geleneksel) olabilirler. Otantik ve aydınlatıcı bir deneyim için sade bir geleneksel Fas Hamamı'nı ziyaret edin. 

6. Medina'da Kaybol

Medina Fas'taki her şehrin tarihi kalbidir: kısmen yerleşim bölgesi, kısmen alışveriş merkezi, kısmen gıda pazarı olarak geçer. Burada, birbirine çok yakın ve daha uzun süre ayakta kalamayacak kadar eski binalarda sıralanmış dükkanların, restoranların, marketlerin ve evlerin sıralandığı, kıvrımlı ve dönemeçli sokaklar bulacaksınız. Kaybolmayı sevenler için burası bir cennettir.

Fas'ın Mavi Şehri Chefchaouen Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızı buradan okuyabilirsiniz. 

Chefchaouen
Chefchaouen

7. Yüksek Atlas'ı Gör

Sağlam ve güzel Atlas Dağları, Fas'ın Batı Kıyısı'ndan Tunus'a kadar 1.500 mil boyunca uzanır. Bu dağ silsilesi, Kuzey Afrika'nın 13.671 fit ile en yüksek zirvesi olan Jebel Toubkal'a ev sahipliği yapmaktadır. Fas'ta tırmanmak isteyenler için idealdir. Tüm yıl boyunca yürüyüş yapabilirsiniz, ancak en iyi zaman Nisan'dan Mayıs'a kadar olan aralıktır. 

8. Torda Geçidi'nde Yürü

Bu geçit, dünyada en çok tanınanlardan biridir ve kanyonda yürüyüş yapmak isteyen gezginler arasında çok popüler hale gelmiştir. Zorlu bir yürüyüş ama Fas'ta gerçekten farklı ve açık havada bir şeyler arıyorsanız, bunu kaçırmayın.

9. Hassan II Camii'ni Ziyaret Et

Kazablanka'da bulunan II. Hasan Camii, turistler arasında popüler bir çekim merkezidir. Bu ayrıntılı mimari şaheseri inşa etmek binlerce Faslı sanatçının toplam beş yılını aldı. Mozaikleri, alçı silmeleri, mermer ve taş sütun ve döşemeleri, ahşap tavanları son derece etkileyicidir. 105.000 kişi için yeterince büyük, bu da onu dünyanın en büyük camilerinden biri yapıyor! 

Hassan II Camii
Hassan II Camii

10. Geleneksel Fas Yemeklerini Tat

Geleneksel Fas yemekleri Berberi, Arap, Türk, Orta Doğu ve Fransız mutfağının bir karışımıdır. Birçok riad (Fas evi veya sarayı), Marakeş ve Fez gibi büyük şehirlerde yemek pişirme dersleri sunmaktadır. Yerel pazardan taze ürünler satın alabilir ve ardından geleneksel bir yemek yapabilirsiniz

11. Kasbah Les Oudaias'ta Dolaş

Rabat'ta bulunan bu Kasbah, şehrin en eski kesiminde yer alır. Beyaz evlerin dar sokakları ile sakin, pitoresk ve dolaşmak için harika bir yer. Yüksekliği nehir ve okyanusun güzel manzaralarını görmenize olanak tanır. 

12. Fas'ta Sörf Yap

Fas, sörfçüler arasında son derece popüler. Fas'ta sörf yapmak için gitmeniz gereken en iyi zaman, dalgaların daha büyük ve daha tutarlı olduğu, hava ve su sıcaklığının ılıman olduğu kış aylarıdır. Bazı dalgaları yakalamak ve sörf mağazalarına göz atmak için en popüler sörf kasabası Taghazoute'a gidebilirsiniz.

13. Tanca'yı Gör

Kuzey Fas'taki bu büyük şehir Tanca, Kuzey Afrika kıyısında, Cebelitarık Boğazı'nın batı girişinde yer almaktadır. Tanca'nın tarihi, birçok uygarlığın ve kültürün tarihsel varlığı nedeniyle çok zengindir. Yaklaşık 100 yıl önce Tanca, yabancı sömürge güçleri tarafından uluslararası statüye sahip olarak kabul edildi ve birçok Avrupalı ve Amerikalı diplomat, iş adamı, yazar ve casus için bir destinasyon haline geldi. Bugün mutlaka görülmesi gereken bir şehir.

fas-duvar.jpg

14. Atlas Stüdyoları'na Bak

Adını Atlas Dağları'na yakınlığından alan Ouarzazate kentindeki Atlas Film Stüdyoları, çölün 322.000 metrekareden fazlasını kapsayan dünyanın en büyük film stüdyosu.

  • Arabistanlı Lawrence (1962),
  • The Last Temptation of Christ (1988),
  • The Mummy (1999),
  • Gladyatör (2000),
  • Kingdom of Heaven (2005),
  • Hanna (2011) ve diğer birçok büyük film burada çekildi.

Game of Thrones dizisinin bazı bölümleri de... Sokaklarda dolaşmaktan ve manzara için tepeye tırmanmaktan keyif alacaksınız. 

15. Volubilis Antik Kenti'ne Git

Roma döneminde büyük bir ticaret merkezi ve en güneydeki yerleşim yeri olan Volubilis, dünyadaki en iyi korunmuş (ve en az ziyaret edilen) bu tür kalıntılardan biridir.

Turistlerin yoğun olmadığı ve kalabalıklar tarafından itilip kakılmadan yapıları görmenize gerçekten izin verecek şekilde açık bulacaksınız. Şehrin çoğu hala kazılmamış, bu yüzden sitenin çok ham bir havası var. Fez'in kalabalığından ve gürültüsünden uzakta güzel bir günlük gezi için idealdir. 

Atlas Stüdyoları
Atlas Stüdyoları

16. Meknes Medine'nin Keyfini Çıkar

Meknes'te Medine'yi keyifle dolaşın. Bu otantik pazarda, el işlemeleri ve Meknes “Şam” demir işleri gibi Meknes'te yapılan el sanatları satılmaktadır. Fez ve Marakeş Medine bölgeleri sizi bunaltıyorsa, gidilecek yer burasıdır.

17. Essaouira'yı Keşfet

Essaouira, Atlantik kıyısında, Marakeş'ten birkaç saat uzaklıkta bulunur ve turistler, özellikle de İngilizler için popüler bir sahil yeridir.

Şehrin rahat atmosferini, deniz havasını ve tüm taze balıkları seveceksiniz. Tüm küçük balıkçıların günlük avlarını sattıkları kasabadaki harika balık pazarını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Daha sonra, ana meydanda, çok ucuza ızgarada pişirilmiş taze deniz ürünlerinin tadını çıkarabileceğiniz yakınlardaki küçük balık tezgahlarına göz atın.