Gruppal Yolcu Bilgilendirme Rehberi

Seyahat etmeyi planlayanlar ve tatile çıkacak olanların bilmesi gereken önemli bilgiler neler?

Yayın Tarihi: 06 Temmuz 2020Görüntülenme: 3306
onlemler.jpg

Koronavirüs nedeniyle getirilen seyahat yasakları ve uçuş iptalleri bitti. Seyahat etmeyi planlayanlar ve tatile çıkacak olanların bilmesi gereken önemli bilgiler neler?

Korona ve seyahat ile ilgili yola düşmeyi planlayan herkesin mutlaka okuması gereken hijyen kuralları, havalimanında alınan korona önlemleri, havayolu şirketlerinin uyguladığı yeni uçuş kuralları ve daha birçok şey Gruppal Yolcu Bilgilendirme Rehberi'nde!

Tüm dünyayı etkileyen korona nedeniyle evde karantina dönemlerimiz artık bitti ve normalleşme sürecine girdik. Bu dönemde 'yeni normal' deyimine artık alıştık ve maske olmadan hiçbir yere gitmiyoruz, hijyen kurallarına dikkat ediyoruz ve kalabalık yerlerde bulunmuyoruz. Hal böyle olunca seyahat edenler için de korona sonrası 'yeni normal' dönemi başladı. Bu nedenle, seyahat ederken dikkat edilecek kurallar ile ilgili bllinçlenmek hayati önem taşıyor.

Çok beklediğimiz ve çok sevdiğimiz yolculuklar için daha dikkatli olmalı ve yolcu bilgilendirme rehberini önemle okumalıyız. Aylarca hayalini kurduğumuz yolların, şehirlerin, ülkelerin, denizin ve suyun tadını çıkarırken bir yandan da kendimizi, sevdiklerimizi ve çevremizi önemsemeliyiz.

Bireysel olarak korona önemlerimizi almanın dışında turizm sektöründeki korona önemleri de seyahat edecekler için paylaşıldı. Gruppal Ailesi olarak bizler de tüm seyahatseverlerin faydalanması gereken Gruppal Yolcu Bilgilendirme Rehberi'ni hazırladık.

Seyahat Önlemleri ile İlgili Yapılacaklar

1. HES Kodu

Korona döneminde herkesin güvenle ve sağlıkla seyahat edebilmesi için HES Kodu uygulaması getirildi. Seyahatlerde serbest giriş kartı görevi gören HES kodu ile ilgili bilinmesi gerekenler neler?

hess.jpg

Otobüs, uçak veya tren yolculukları için kullanılması zorunlu olan HES kodunu nasıl alabilirsiniz diye merak ediyorsanız "Hayat Eve Sığar" uygulamasını kullanabilirsiniz. Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden alabileceğiniz HES kodu neden gerekli onu anlatalım isterseniz.

Yapacağınız tüm seyahatlerde sağlık durumunuzun kontrolü, seyahat edeceğiniz firma tarafından sağlanacağı ve buna uygun tedbirler alınacağı için herhangi bir yolcuya virüs bulaştığında bu kolaylıkla tespit edilebilecek ve seyahat esnasında olası bu durumda temas edilen kişiler de korunmuş olacak.

HES kodunun süresi ne kadar diye merak ediyorsanız kodu süre belirtmeden bir yıl geçerli olacak şekilde alabilirsiniz. Yurtdışı seyahatlerde HES kodu zorunluluğu durumunda seyahat edeceğiniz firma ile iletişime geçerek bu kodu alabilirsiniz.

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES Kodu almak için birkaç farklı yönteminiz bulunuyor. Bunlardan ilki

  • Hayat Eve Sığar Uygulaması ile HES Kodu;
korona.jpg

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını telefonunuza yükleyin. Uygulamada bulunan ‘HES Kodu İşlemleri’ bölümüne girdikten sonra size ait HES kodunu oluşturabilirsiniz.

  • SMS ile HES Kodu

Telefondan HES kodu alabilirsiniz. Bunun için HES yazıp boşluk bırakarak T.C. kimlik seri numaranızın son 4 hanesini yazın ve 2023’e SMS olarak atın (Örnek mesaj: HES 1234567890 1234 Bu şekilde mesaj atıldığında kod 1 yıl geçerli olacaktır).

‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasına giriş yaparak buradan istediğiniz miktarda HES Kodu oluşturabilirsiniz. Dilerseniz kodunuzu iptal edebilir ya da yetkisini kaldırabilirsiniz.

Türk vatandaşları için yurtiçi ve Türkiye çıkışlı yurtdışı uçuşlarında HES kodu almak zorunludur. (KIBRIS dahil) Bebek yolcular için HES Kodu zorunlu değildir.

2. Havalimanlarında Alınan Önlemler

Seyahat edeceklerin merak ettiği en önemli kurallardan biri de havalimanlarında alınan koronavirüs önlemleri oluyor. İlk kural tahmin edebileceğiniz gibi, havalimanında başlayan yolculuğunuzda havalimanı içinde maske takmanız gerektiği oluyor.

havalimani-onlem.jpg

Havalimanı virüs önemleri doğrultusunda yanınızda mutlaka dezenfektan taşımalısınız. Havalimanına servis ile geliyorsanız eğer sosyal mesafe kuralına uygun olarak oturmalı ve maskenizi asla çıkarmamalısınız. Havaalanına giriş ve çıkışlarda tüm toplu taşıma araçları da kontrol edilmektedir. Kurallara uymayan yolcular havalimanlarında kabul edilmeyecek.

Yeni havalimanı kurallarına uymanız zorunlu olduğundan ve havalimanlarında oturma alanları % 50 oranında azaltıldığından uçuş saatinize göre hareket etmelisiniz.

Havaalanında Giden Yolcu Kontrolleri

Korona sonrası havalimanlarında yolcular için alınan önlemleri bilmeniz gerekiyor.

  • Yurtiçi ya da yurtdışı olsun gelen ve giden tüm yolcuların ateşine termal kamera veya temassız ısıölçerler ile bakılacak.
havalimanıonlem.jpg
  • Refakatçi zorunluluğu olan yolcuların refakatçileri dışında yolcu karşılamaya ya da uğurlamaya izin verilmeyeceğini bilmenizde fayda var.

  • Havalimanı binasına girerken maskenizin takılı olması zorunludur.

  • Havalimanı içi ve dışında beklemeniz gereken durumlarda sosyal mesafe kuralına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yüzden uçuş yapacak yolcuların erken saatlerde havalimanında olması gerekiyor.

  • Gereken ve istenilen durumlarda uçak yolculuğu yapan kişilerin koronavirüs geçmişi Sağlık Bakanlığı ve üçüncü ülkeler ile paylaşılmak üzere havayolu firmalarından alınabilecek. Yanlış beyan veren yolcular hakkında cezai yaptırımlar bulunuyor ve uçuşlarına izin verilmiyor.

  • Uçak yolculuğu yapan kişilerden, uçuş öncesi Türkiye sınırları içerisinde ikamet edecekleri adres ve bilgileri alınacak.

  • Elle üst aramanın gerekli olduğu durumlarda, aramayı yapacak olan kişi her arama öncesinde yeni bir eldiven takmış olacak ve bunu arama yapacağı kişiye de gösterecek.

Havaalanına Gelen Yolcu Kontrolleri

Riskli ya da koronavirüsün olduğu bölgelerden gelen yolcular farklı giriş çıkış noktalarına alınacak ve bu alanlarda yolcuların ateşleri ölçülecek.

ucakici.jpg
  • Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı yaşayan yolcuların tıbbi maske takması sağlanacak ve havalimanı sağlık birimleri tarafından bu yolcularla ilgilenilecek.

  • Yurtdışından ülkeye giriş yapan ve pozitif çıktığı belirlenen yolcuların iki seçeneği bulunuyor. Birincisi Türkiye’de tedavi olmayı kabul etmesi, ikincisi ise ilk uçakla geri gönderilmesi.

  • Dönüş yapmak isteyen yolcular için uçakta arka 9 koltuk boş bırakılacak.

  • Tüm yolcuların termal kamera veya temassız ısıölçerler ile ateşleri ölçülecek.

İstanbul Havalimanı'ndaki Korona Önlemleri

Dünyanın en büyük havalimanları arasında olan İstanbul Havalimanı'nda koronavirüs önlemleri günün her saati uygulanıyor. Havalimanında bulunan termal kameralar ve akıllı kasklar ile 7 gün 24 saat tüm yolcuların ateşi ölçülüyor.

  • Havalimanına gelen yolculara alana giriş yapmadan önce bilet, HES kodu, kimlik soruluyor. HES kodu ve bilete sahip olmayan yolcular havalimanı içine alınmıyor.
sabiha.jpg
  • Yurtdışından Türkiye'ye gelen yolculara bilet ve pasaport kontrolünden sonra ateş kontrolü yapılıyor ve ateşi yüksek çıkan yolcular sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.

  • Havalimanında alınan virüs önlemlerinden biri de koronavirüsle ilgili bilgilendirmelerin olduğu panoların belirli yerlere asılması oldu.

  • Terminale ait kanallarda, kanal temizlikleri, filtre bakımları ve dezenfekte işlemleri düzenli aralıklarla yapılıyor.

  • Havalimanı içinde ve taşıma araçlarında (Taksi, Havaist, IETT, Apron
    hizmetindeki COBUS vb.) sıklıkla dezenfeksiyon çalışmaları yapılmakta.

  • Sağlık Bakanlığı Hudut Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından hastalıkla ilgili bilgilendirici afiş ve el broşürleri önemli geçiş alanları üzerinde dağıtılmaktadır.

  • Terminal içinde hemen her yerde el dezenfektan istasyonları bulunuyor. Dilediğiniz her an kullanabilirsiniz.

  • Koronavirüs önlemleri arasında düzenli olarak yapılan personel eğitimleri de bulunuyor. Terminalin farklı bölümlerinde bulunan "İGA Hijyen Ekibi", hijyen ve sosyal mesafe kurallarının uygulanıp uygulanmadığını kontrol ediyor.

  • Yolculara ait bagajlar İGA yetkilileri tarafından giriş kapılarında özel bir cihazla temizleniyor. Havalimanı giriş kapılarında bulunan x-ray cihazlarının önüne konan bu yeni cihazlar, ultraviyole ışıklarla yolcu bagajlarını temizliyor.
termal.jpg

Virüs önlemleri havalimanı içinde bununla da sınırlı değil. Güvenlik kontrolü sırasında bekleyen yolcuların güvenli mesafe sınırları içinde kalması için sensörler takıldı. Bu mesafe aşıldığında sensörler sinyal verecek.

En büyük yeniliklerden biri yolcu olmayanların artık hiçbir şekilde terminal binasına alınamayacak olmasıdır.

Bagaj işlemleri başlamadan HES kodunun gösterilmesi zorunludur.

Havalimanının içinde sosyal mesafe kurallarını aşmamak için sosyal mesafe bantları konuldu. Yürüyen merdiven alanlarında basamaklar arasında en az iki basamak konuluyor.

El bagajları koronavirüs önlemleri çerçevesinde 4 kiloya düşürüldü.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Alınan Koronavirüs Önlemleri

Koronavirüs nedeniyle Sabiha Gökçen Havaalanı'nda alınan önlemlerin listesi de açıklandı. Uçuşunuzu Sabiha Gökçen üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyorsanız aşağıdaki koronavirüs önlemlerini incelemenizi öneriyoruz.

sabiyan.jpg
  • Otoparktan giriş yapıldığı zaman bilet gösterilmesi istenmektedir.

  • Önceden online check-in yapılması tavsiye ediliyor. Check-in işlemi için hazırlanan QR kodları ile bu işlemi kolayca ve rahatça yapabilirsiniz.

  • Maskenizin olması zorunludur. Eğer maskeniz yoksa terminal içinde bulunan maskematiklerden alabilirsiniz.

  • Uçuş öncesi tüm yolculara verilen boarding kartları fiziki olarak sizde olmayacak. Havalimanı içindeki makinalardan kendiniz alacaksınız.

  • Evrak çantası, laptop, el çantası ve bebek çantası uçağa götürülebilecek (Laptoplar sırt çantasında kabul edilmeyecek).

  • Tuvalet sistemleri sensörlü olarak yeniden düzenlendi.

  • Dış hat uçuşlara 3 saat kala, iç hat uçuşlara 2 saat kala havaalanında olmanız gerekiyor.

THY'de Alınan Uçak İçi Korona Önlemleri

Koronavirüs önlemleri THY için de en önemli şeylerden biri oluyor. İşte korona sonrası THY'de alınan uçak içi önlemler:

  • Yoğun olmaması adına uçak içine yolcu alımı son sıradan yapılacak.

  • Belirli sıklıkta maske kullanımına ve sosyal mesafe kurallarına uyma zorunluluğu anonsu yapılıyor.

  • Uçağa binişler sosyal mesafe kuralları çerçevesinde gerçekleşiyor.

  • Uçuğa binerken tüm yolculara hijyen kiti veriliyor. Hijyen seti içinde ise 1 maske ve 2 antiseptik mendil bulunuyor.
ucakkkkkk.jpg
  • Uçak içindeki lavabolarda el dezenfektanı mevcut.

  • Yolculuk esnasında yapılan yemek servisleri hijyen kuralları nedeniyle yeni paketleme düzeni esas alınarak yapıldı.

  • Uçaktan inişler ise ön koltuk numaralarına göre gerçekleştiriliyor.

Uçağa Geçişte ve Uçak İçindeki Korona Önlemleri

Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları ve birçok havayolu şirketi, ulusal ve uluslararası sağlık ve havacılık otoriteleri ile ortaklaşa çalıştıktan sonra bir dizi koronavirüs önlem paketi açıkladı. Bu çalışma sonucunda hem uçak içlerinde hem de havaalanlarında titiz çalışmalar
yürütüldü.

Ekipler İçin Alınan Koronavirüs Önlemleri

Seyahatseverler için havalimanı ve uçakiçinde alınan korona önlemleri kadar havayolları personellerinin aldığı önlemler de önemli oluyor. Havayolu şirketlerindeki kabin ekiplerine hangi korona önlemleri aldırıldı ve bu konuda neler yapıldı? İşte cevabı:

  • Havayolları şirketi personelleri, koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlem ve yapılması gereken uygulamalar hakkında sürekli olarak bilgilendirildi.

  • Yurtdışı uçuşlarından sonra yurda dönen uçuş kabin ekipleri sağlık kontrolünden geçiriliyor.
ekipp.jpg

T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararları doğrultusunda hastalığın artış eğilimi gösterdiği ülkelere yapılan uçuşlarda bulunan ekipler ile bu ülkelerde görev yapan çalışanlar, koruyucu donanımlar ve el dezenfektanı kullanmak zorunda.

Uçak İçlerinde Alınan Korona Önlemleri

Seyahat etmeden önce merak edilen bir diğer korona önlemlerinden biri de uçak içinde alınan korona önlemleri oluyor. Bunlar; 

  • Her uçak, uçuş sonrasında, ulusal ve uluslararası sivil havacılık otoriteleri tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde detaylı hijyen işlemine tabi tutulacak.

  • Uçuşlarda yapılan klasik temizlik işlemlerinden sonra dört kişilik özel hijyen ekibi uçağın tamamını dezenkfete edecek.

  • İkram masalarından emniyet kemerlerine yolcuların temas edebileceği tüm alanlar yoğunlaştırılmış dezenfektan madde ile farklı renkte mikrofiber bezler yardımıyla temizlenecek.

  • Dünya Sağlık Örgütü ve uçak üreticileri tarafından onaylanmış maddeler ile olası hasta yolcu durumunda tüm uçak dezenfeksiyon işlemlerinden geçecek.
ucakkici.jpg
  • Kabin ekipleri prosedürler gereğince yolcuları uçuş boyunca gözlemleyecek ve herhangi bir hastalık belirtisi gösteren yolcuları kontrolden geçirecek.

  • Yolcuların uçağa giderken kullanacağı tüm transfer araçları her zaman dezenfekte edilecek.

  • Uçak bileti alırken orta koltuğun boş olduğunu göreceksiniz. Uçak tam doluluk oranına ulaştıktan sonra orta koltuklar satışa açılacak.

  • Kabin bagajları şu an için uçağa alınmıyor.

  • Uçağa binerken yolcular arka sıralardan öne doğru sırasıyla kabul edilecek ve iniş yaparken ön sıradan arka sıralara doğru olması koşuluyla iniş yapılabilecek.

  • Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi (HEPA) sistemleriyle sürekli olarak temizlenen uçak içindeki hava periyodik bir şekilde yenilenecek.

HEPA Filtreler Hakkında

HEPA filtreler (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi); 0,3 mikrona kadar havada bulunan partiküllerin %99,97’sini havadan arındırabilen özel bir filtreleme sistemidir.

HEPA filtre sistemleri, havadaki bakteriyel ve viral organizmaların yayılmasını engelleyerek hava yoluyla bulaşan hastalıklara karşı üst düzey koruma sağlamaktadır. Bu anlamda HEPA filtreleri tıbbi bir standart olarak kabul edilmektedir.

Uçaklarda kullanılan HEPA filtre sistemleri ile bakteri, virüs, polen, tüy, toz gibi zararlı partiküller filtrelenerek temiz hava sirkülasyonu sağlanmaktadır.

Uçaklarda bulunan hastane standartlarındaki HEPA filtre sistemleri ile kabin içindeki hava, her 3 dakikada bir yenilenmeye devam etmektedir. Kabindeki hava saatte 15 ila 30 kez tamamen tazelenirken havadaki toz parçacıkları ile bilinen tüm bakteri ve virüsler filtrelenmektedir

Otobüs Yolculuklarında ve Otogarlarda Alınan Korona Önlemleri

Şehirler arası seyahat edebilme kısıtlaması ve 15 ile giriş-çıkış yasağı 1 Haziran’dan itibaren tüm şehirlerde kaldırıldı. Sokağa çıkma kısıtlaması bulunmayan kişilerin şehirler arası yolculuk yapabilmek için HES (Hayat Eve Sığar) kodu alması yeterli sayılacak. 65 yaş üstünde olan vatandaşlar için HES kodu dışında özel seyahat izin belgesi alma zorunluluğu devam ediyor.

virsus.jpg

Otobüslerde ve Otogarlarda Belirlenen Korona Hijyen Kuralları

Korona sonrası otobüsle seyahat kurallarına da yeni uygulamalar getirildi. Otogarlarda korona önlemleri artırıldı ve seyahat edecek herkesin, otobüs şirketlerindeki görevlilerin uyması gereken uygulamaların listesi açıklandı. Buna göre;

  • Otobüsle seyahat edecek yolcu, şoför ve muavinlerin ateşleri ölçülecek. Riskli görülen yolcu ya da kişiler o sefere alınamayacak.

  • Otobüslerde bulunan ikili koltuklarda sadece biri satışta olacak ve yolcular yan yana oturmamış olacak. Otobüs görevlileri, yan yana olan yolcuları uyaracak ve bu duruma izin vermeyecek.

  • Terminaller haftada üç gün; bagaj bölümü, camlar, koltuklar ve emniyet kemerleri her gün dezenfekte edilecek.

  • Bagajlar, HES kodu numarasına göre sırayla kabul edilecek.

Cruise Yolculuklarında Alınan Korona Önlemleri

Gemi ile seyahat edenler için koronavirüs önlemleri bulunuyor. Cruise turu korona önlemleri çerçevesinde titizlikle yapılıyor. Türkiye'de ve tüm dünyada bulunan gemilerin sağlık ve temizlik prosedürleri Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların denetimi altında uygulanıyor.

gemii.jpg

Cruise gemilerinde alınan korona önlemleri sıkı şekilde denetleniyor ve hijyen kuralları düzenli olarak uygulanıyor. Ülkelerin uluslararası sağlık kuruluşlarınca ve Sağlık Bakanlığınca belirlenen kriterler doğrultusunda güncellenen cruise gemileri korona önlemleri şöyle oluyor.

  • Mürettebat üyeleri gemideki tesisleri periyodik bir şekilde temizleyecek ve dezenfekte edecek.

  • Gemi kabinleri her gün en az bir kez temizlenecek.

  • Restoranlar sürekli ve titizlikle düzenli olarak temizlenecek.

  • Havuzlar ve asansörler gibi ortak kullanım alanları sürekli temizlenecek.

  • Gemi turu sonrasında yolculuk bitiminde mürettebat ekipleri belirtilen temizlik malzemeleri ve sıhhi prosedürler kapsamında gemiyi detaylı bir şekilde temizleyecek.

Gemiye Binmeden Önce Korona Önlemleri

Cruise turuna çıkmadan önce gemiye binerken dikkat edilecek korona önlemleri bulunuyor. Biniş gerçekleşmeden sağlık taramaları yapılıyor ve hasta yolcu ya da mürettebat varsa kontrol ediliyor. Sağlık anketleri yapılıyor ve yolculara kendilerine ya da yakınlarına ait herhangi bir belirti olup olmadığı da soruluyor.

gemitur.jpg

Cruise gemilerinde tıbbi tesis var mı diye merak edenlere söyleyelim, Kruvaziyer Hatları Uluslararası Birliği (CLIA) Kruvaziyer Hattı Üyeleri, Amerikan Acil Durum Doktorları Koleji (ACEP) ile iş birliği yaparak kruvaziyer tıbbı tesislerine ilişkin kılavuz ilkeler yayınladı. CLIA sınırındaki Kruvaziyer Hattı Üyeleri için zorunlu olan bu yönergeler, kruvaziyer gemilerinin 7/24 mevcut en az bir kalifiye tıp uzmanına sahip olması gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, yolcu gemilerinde bir muayene odası, yoğun bakım odası ve laboratuvarların işlenmesi, yaşamsal bulguların izlenmesi ve ilaçların uygulanması için ekipmanlar bulunmaktadır.

Cruise gemileri çok sıkı denetimlere tabi olduğundan gemi içindeki personeller de ilk yardım ve halk sağlığı uygulamaları konusunda eğitim almıştır.

Turizm İşletmelerindeki Korona Önlemleri

Turizm Bakanlığı'nın ‘Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci’ genelgesinde yer alan turizm işletmelerinin uyacağı korona önlemleri belirlenmiştir.

otel.jpg
  • Turizm işletmeleri genelinde COVID-19 ve hijyen kurallarını kapsayan bir protokol hazırlandıktan sonra protokol düzenli aralıklarla değerlendirilecek ve geri bildirimlerle devamlı güncel tutulacak.

  • İşletmelerin uymak zorunda olduğu birçok önlem ve kural bulunuyor. Bunlara göre hastalık belirtileri gösteren müşterilere personel yaklaşımları da gözden geçirilip kurallara uygun bir şekilde prosedürler işlenecek.

  • Misafir kabulü sırasında tesiste COVID-19 tedbirleri ve uygulamaları ile ilgili yazılı bilgilendirme yapılacak. Tesis genelinde herkesin rahatlıkla görebileceği yerlerde uyulacak kural ve sosyal mesafelere ilişkin bilgilendirmeler olacak.

  • Tesiste sıra oluşma ihtimali olan her yere sosyal mesafe işaretlemeleri konulacak

Otel Konaklamalarında Alınan Korona Önlemleri

Otellerde alınan koronavirüs önlemleri Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda hazırlandı.

oteller.jpg

Sağlık Bakanlığı tarafından normalleşme süreci kapsamında hizmet vermeye başlayan oteller ile kurum ve kuruluşlara ait misafirhaneler için "Konaklama Tesislerinde Alınması Gereken Önlemler" başlıklı rehber açıklandı.

Bakanlık tarafından açıklanan ve turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla otellerde alınacak korona önlemleri şöyle oluyor:

Genel Kullanım Alanları

  • Otellerdeki tüm asansörler, sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde kullanılacak.

  • Genel kullanım alanları (Yemek salonu, çok amaçlı salon, açık alanlar gibi) sosyal mesafe planına uygun düzenlendi.

  • Otellerdeki ortak alanlar için kapasite sınırı olacak.

  • Aynı odada konaklayan veya aynı aileden olan misafirlerin ortak mahal kullanımlarında birbirleri ile sosyal mesafe şartı gözetilmeyecek.

  • Tesis içinde bulunan ve çocuklara ayrılmış alanlar kapalı tutulacak.

  • Genel kullanım alanlarının ve genel müşteri tuvaletlerinin girişinde, el dezenfektanı veya antiseptiği bulundurulacak. Aynı zamanda genel tuvaletlerin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı olarak düzenlenecek, uygulanamadıgı durumlarda uygun şekilde paravan konularak giriş kapıları açık tutulacak.

  • Spor salonu gibi üniteler hizmete açıldığında rezervasyon sistemi uygulanacak ve belirli periyodlar doğrultusunda spor yapılabilecek.

  • Her kullanımdan sonra alanlar ve spor aletleri hijyenik hale getirilecek. Bu alanlarda ayrıca tek hijyenik bakım ürünleri misafirlere sunulacak.

  • Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan tesislerde hizmete açılmayacak.

  • Plaj ve havuz havluları kapalı poşetlerle misafirlere sunulacak.

Korona sertifikası almış otellerde yemek servisleri için kurallar ise şöyle olacak:

  • Yemek servisi verilen masaların arasında 1,5 metre mesafe bulunacak. Yan yana sandalyelerin arası 60 cm olarak düzenlenecek.

  • Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterecek.

  • Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyerler yapılacak, servis ise mutfak personeli tarafından sunulacak.

  • Genel kullanım alanlarında çay-kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar kaldırılacak.

  • Yemek masaları, sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete gibi malzemelerin her kullanımı sonrasında dezenfekte edilecek. Ya da tek kullanımlık şeker, tuz, baharat ve peçete kullanılacak.

Otellerde Personel Önlemleri

Otellerde bulunan personeller için alınan korona önlemleri kapsamında çalışanlar düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilecek. Birlikte yaşadığı kişilerin COVID-19 açısından izlenebilmesi için personellerden periyodik bilgi alınacak.

otellers.jpg
  • Çalışanların tesise giriş yaparken ateşleri ölçülecek ve dezenfeksiyonlu paspaslar bulundurulacak.

  • Personeller çalıştıkları sürece maske, cerrahi maske, eldiven ve siperlik takacak.

  • Aynı vardiyada mümkün olduğu kadar aynı personeller çalıştırılacak.

  • Çalışan kıyafetlerinin günlük hijyen ve temizliği sağlanacak.

  • Personellerin kullandığı ortak alanlar sosyal mesafe kurullarına göre düzenlenecek.

  • Tesis bünyesinde veya ayrı bir yerde personel lojmanı bulunması halinde, en fazla 4 kişilik odalarda konaklama sağlanacak, koğuş sisteminde konaklama yapılmayacak.

  • Çalışanlarda hastalık belirtileri tespiti halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurması sağlanacak.

Otellerde Genel Temizlik ve Bakım Önlemleri

  • Tüm alanların temizliği, yüzeyin niteliğine göre standartlara uygun bir şekilde temizlenecek.

  • Tuvaletler ve kapı kolları sık sık dezenfekte edilip izlenebilirlik kayıtları tutulacak. Aynı zamanda tuvaletlerde devamlı sıvı sabun bulundurulacak.

  • Havalandırma ve klima sistemleri ile çamaşır ve bulaşık makinesi gibi diğer araç ve gereçler dezenfekte edilecek.

  • Havalandırma kanallarında filtre ve kanal dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirilecek.
temixzlikekddjdkljfldksşmg.jpg
  • Müşteri odalarında elle temas edilen tüm eşyalar sık sık dezenfekte edilecek.

  • Misafir yatak odası temizliği tek kullanımlık eldivenlerle yapılacak. COVID-19 teşhisi konan müşteri veya personel odasında kullanılan eşyaların ayrı yıkanması sağlanacak.

  • Personel kullanım alanlarına ve müşteri genel kullanım alanlarına gri renkli kapalı atık kutuları konulacak ve maske, eldiven gibi ürünler bu kutulara atılacak.

  • Havuz suyunun, havuz ve plaj çevresinin temizliği ve hijyeni düzenli olarak yapılacak.

Otel Mutfaklarında Uygulanan Korona Önlemleri

Bütün gıdalar kapalı dolaplarda veya üzeri kapalı olarak saklanacak. Çapraz bulaşmayı önlemek için işlem görmemiş gıda maddeleri ile hazırlanmış gıdalar mutfakta birbirinden ayrı yerlerde muhafaza edilecek.

Gıda üretim alanına ham madde ve ürün sevklerinde ve mutfak alanında hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipman bulundurulacak. Mutfak alanlarına görevli olmayan personel giremeyecek.

Sağlıklı Turizm Sertifikası Hakkında

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yaz sezonundan itibaren geçerli olan Sağlıklı Turizm Sertifikasyon programı başlattı.

Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu, tatilini Türkiye’de geçirecek Türk vatandaşları ve yabancı ziyaretçiler için ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede alınacak tedbirleri kapsıyor. Uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından verilecek sertifika havayolları, havalimanları ve diğer ulaşım araçları ile konaklama ve yeme-içme tesislerinde üst düzey sağlık ve hijyen koşullarının uygulandığını gösterir.

biraa.jpg

Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı Neler İçeriyor?

  • Yolcu sağlığı ve güvenliği
  • Çalışan sağlığı ve güvenliği
  • Tesislerde alınan önlemler
  • Ulaşım araçlarında alınan önlemler

Konaklama ve Yeme-İçme Tesisleri İçin Değerlendirme Formunun Kategorileri

“Sağlıklı Turizm Sertifikasyon” programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde Sağlık, Ulaştırma, İç İşleri ve Dış İşleri Bakanlıklarının katkıları ve tüm sektör paydaşların iş birliğiyle hazırlandı.

  • Zorunlu Uygulamalar (Süreç Yönetimi, standartların belirlenmesi,
    protokollerin hazırlanması)
  • Misafirlerin otele girişi
  • Personel için alınacak önlem ve uygulamalar
  • Genel alanda düzenlemeler (yatak odaları, mutfaklar, yeme & içme üniteleri, yüzme havuzları ve plajlar, fitness salonları & spa, animasyon salonları)
  • Güvenlik
  • Otel taşıtları
  • Personel konaklama üniteleri ve lojmanlar
  • Atık yönetimi
  • Haşere ve zararlılarla mücadele
  • Satın alma, mal kabulü ve depolama
  • Acil durum ve izolasyon

Tatilde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Plaja gittiğinizde mutlaka sosyal mesafe kurallarına uyun ve kalabalıktan kaçının. Plajlarda kişiler arasında olması gereken mesafenin 2-2.5 metre olduğunu unutmayın.

  • Maskenizi güneşleneceğiniz zaman dahi yanınızdan ayırmayın.

  • Seyahat ile ilgili işlemleriniz sırasında mümkün olduğu kadar az eşya ya da objeye temas edin. Her işlemden sonra ellerinizi mutlaka bol su ve sabun ile yıkayın.

  • Özel araçlarla seyahate giderken dinlenme tesislerinde verilen molalarda sosyal mesafeyi koruyun.

  • Denize girmek için tercih ettiğiniz yerin kalabalık olmamasına dikkat edin.Deniz gözlüğü kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

  • Havuz kullanımında havuz suyunun ve çevresinin gereken önlemleri alıp almadığını kontrol edin. Bone ve deniz gözlüğü kullanmayı da tercih
    edebilirsiniz

Sağlıklı seyahatler.