Kalbinizi Fethedecek 5 Ege Köyü

Hepsi rengarenk, hepsi doğa harikası!

Yayın Tarihi: 20 Mart 2022Görüntülenme: 4335
ege-koyleri-gezisi.jpg

Ege köyleri rengarenk sokakları, ağaçlarla örülü yolları, sevimli köy evleri, yerel mutfağı, el değmemiş doğası ve sıcakkanlı insanlarıyla hemen herkesin görmesi gereken sayısız güzellik vaad ediyor.

Yurtiçi turları arasında Ege’nin yeri bi’başka! İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Aydın ve daha birçok şehrin kendine has özellikleriyle her birinde ayrı bir şey bulabileceğiniz Ege köyleri turuna çıkmadan önce sizin için hazırladığımız mini Ege köyü rehberine göz atmalısınız. Hangi Ege Köyü daha güzel derseniz, biz karar veremedik. Gruppal Ege turları ile siz birçok Ege köyünü gezebilir ve hangi Ege köyü gezilmeli sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Gezi rehberinizi açın. Tarihi, yemekleri, sokakları ve meşhur olan yönleriyle Ege köyü turumuzu başlatıyoruz.

1- Eski Doğanbey Köyü (Domatia)

Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan Eski Doğanbey Köyü Söke’den köye ulaşmak için yola çıktığınızda belli ediyor güzelliğini. Eski adı ‘’odalar’’ anlamına gelen Domatia, ismini mimarisinden almış. Sonradan adı Doğanbey olarak değiştirilmiş. Burası bakirliği ve zengin yaban hayatıyla bilinen Dilek Yarımadası’nın güney doğusunda kendini saklamış gizli bir hazine adeta.

Fıstık çamlarıyla bezeli Güllübahçe’yi (eski adıyla Gelebeç) geçerken güzel bir yere gidiyoruz hissini yaşıyorsunuz içtenlikle. Köye yaklaşırken sizi muhteşem bir taş mimari ve ardından Arnavut kaldırımları karşılıyor. Burada kimse yok dedirtecek cinsten sakinliğe ve sessizliğe sahip olan köy, şimdiki halkının emeğiyle masalsı bir güzelliğe bürünmüş. İçinden geçerek köyü ikiye bölen mevsimlik deresi özellikle bahar aylarında akışıyla köye masalsı bir hava veriyor.

doganbey.jpg

Doğanbey Köyü sokaklarında gezerken sessizliğe saygı duyulması konusunda da birçok uyarı levhası göreceksiniz. Öyle ki köyün yerlileri buranın popülerleşip bozulmaması, kirlenmemesi adına hem fikirler. Bu sayede köyde bir kafe, bir pansiyon ve 2 butik otel harici herhangi bir işletme bulunmuyor. Ayrıca köyde Nevzat Bey tarafından idare edilen Dilek Yarımadası Milli Parkı Müzesi ve Türkiye’de koleksiyon zenginliğiyle 2. sırada yer alan Emel Hanım’ın Osmanlı Kıyafetleri Sergisi bulunuyor. Dilek Yarımadası’nda yapmak istediğiniz özel izne tabi doğa yürüyüşleri konusunda ise yine Nevzat Bey size rehberlik edebiliyor.

Büyük Menderes Deltasının yamaçlarında bir vadide kurulan Doğanbey köyünün tarihi M.Ö. 7. Yüzyıla kadar uzanıyor. Günümüzdeki mimarisi ise büyük çoğunlukla 19. yüzyılda II. Abdülhamit Han tarafından yerleştirilen Rumlara ait. Köyün sarp, kayalıklı, çorak ve rüzgarlı yapısı, daha sonra da artan nüfusuyla köyü yaşanılmayacak bir yer haline getirmiş ve sonrasında devlet desteğiyle köyün 2 km. aşağısında Yeni Doğanbey köyünün kurulmasına sebep olmuş.

Köyün huzurunu içinize iyice çekip yenilendikten sonra Yeni Doğanbey’i geçerek ulaşacağınız Karina sahilinde kendinizi denizin büyüleyici sakinliğine bırakabilir ardından sahilde leziz deniz ürünleriyle midenize bir şölen yaşatabilirsiniz. Dönüş yolunda Gelebeç’te Aziz Nikola Kilisesi’ni görebilir hemen ardından bölgenin en iyi taş ustalarından Adnan Usta’nın elinin değdiği tarihi bir rum evi olan Binnaz ve Çoşkun çiftinin sanatını, ruhunu yansıttığı Gelebeç Kafe’de kahvenizi yudumlayarak bitmesini hiç istemeyeceğiniz Doğanbey Köyü turunu sonlandırabilirsiniz.  

2-Birgi Köyü

birgi.jpg

Birgi köyü nerede diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim, İzmir şehir merkezine 122, Ödemiş İlçesine 10 km mesafede bulunan Birgi Köyü, günümüzde Osmanlı-Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri oluyor. Öyle ki bu özelliği ile 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer almayı hak etmiş.

Yaz aylarında oldukça popülerleşmeye başlayan bir destinasyon olmasına karşın kış mevsiminde iki bine yakın nüfusuyla yaşayan bir köy Birgi. Aydınoğulları Beyliği’nin en güzel eserlerinin bulunduğu köyde 1312 yılından kalma Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Aydınoğulları Türbesi, Aydınoğlu Hamamı köyün görmeniz gereken yapılarından. Bunların yanı sıra Osmanlı konakları, çeşmeleri ve rengarenk sokakları da görülmeli. Birgi’de Çakırağa Konağı (1761), Sandıkoğlu Konağı, Kerimağa Konağı, Evliya Çelebi Evi olarak bilinen Saliha Hanım Taş Konak görmeniz gereken bir diğer Birgi Köyü mimarileri arasında bulunuyor.

Hakkında birçok efsane bulunan, tam olarak yapılış amacı belirlenemeyen, fakat yuvarlak temel ongen planlı olarak Bizanslılar tarafından inşa edildiği düşünülen Küp Uçuranlar Kulesi’ni, köyü ve ovayı hakim noktadan izleyebileceğiniz manzarasını görmeden Birgi turunu bitirmeyin deriz.

3-Şirince Köyü

Şirince Köyü’nü bilmeyen yoktur. İzmir’in Selçuk ilçesine 7 km. mesafede bulunan, yemyeşil tepelerin arasında kendini saklayıp mimarisini bugüne kadar koruyabilmiş olan eski bir Rum köyü Şirince.

sirince.jpg

Şirince Köyü’nün ilk bilinen ismi Kırkınca’dır. Daha sonra Çirkince ve son olarak kendine yakışır bir şekilde Şirince ismini almıştır. Özellikle 2012’de maya takvimi inanışına göre kıyamet senaryolarına konu olan ve dünya üzerinde kıyametin kopmayacağı iki köyden biri olarak ismini tüm dünyaya duyuran Şirince Köyü son yıllarda çok popüler oldu.

Köy; Efes Antik Kenti, Meryem Ana, Kuşadası gibi popüler destinasyonlara yakınlığı sebebiyle oldukça yoğun bir turist trafiğine sahip. Bahar ayları ve hafta içi köyü daha iyi yaşamanız için en ideal zamanlar olabilir. Nesin Vakfı tarafından kurulmuş olan ve köye 1 km uzaklıktaki Nesin Matematik Köyü hemen yanındaki Tiyatro Medresesi, yine aynı bölgede kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz ve tepesinden fantastik gün batımlarını izleyebileceğiniz, sizi Toscana’da gibi hissettirecek Kayserkaya’yı da es geçmeyin. Bu önemli noktalar Şirince gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

4-Kapıkırı Köyü

Latmos, yani şimdiki adıyla Beşparmak Dağları’nın eteklerindeki Heraklia Antik Kenti’nin bulunduğu alanda kurulmuş Kapıkırı Köyü, Türkiye’deki Ege köyleri listesinde olan bir diğer sevimli yerdir. Hemen bitişiğinde eskiden Ege Denizi ile birleşik bir körfezken, Büyük Menderes Nehri’nin biriktirdiği alüvyonlarla bir set gölü haline dönüşmüş Bafa Gölü bulunuyor.

kapikiri.jpg

Kapıkırı Köyü’nde Beşparmak Dağları’nın kızıl kayalıkları güneşle birleştiğinde; köy size adeta Mars’ta geziyorum hissi yaşatıyor. Aynı zamanda kayaların yapısı nedeniyle kısa kaya tırmanışına oldukça elverişli olan bölge bu alanda sporcular arasında dünyaca ünlü.

Yaz aylarında oldukça nemli ve bunaltıcı sıcaklıklara sahip olan Kapıkırı köyünü ziyaret etmek için en ideal zaman bahar ayları oluyor. Heraklia Antik kentinin kalıntılarına ev sahipliği yapan köyde her sokakta bir tarihi kalıntı ile karşılaşabilirsiniz. Athena Tapınağı ve Agora Duvarı bugün ayakta kalabilen en önemli eserlerden. Ayrıca Bafa Gölü’nün üzerindeki adalar da Heraklia kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Köyün kıyısından tekne kiralayarak gölde turlayabilir, tarihi kalıntıları yakından görebilir ve harika doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

5-Sığacık Köyü

1999 yılında İtalya’da kurulmuş olan ve Uluslararası Belediyeler Birliği tarafından Cittaslow (Yavaş Şehir) ünvanına layık görülen Türkiye’deki ilk Ege Köyü Sığacık Köyü’dür.

sigacik.jpg

Sonbahar aylarında açan çiçekleriyle mandalina bahçesinde dolaşıyor hissiyatına kapılabileceğiniz, 1522’de inşa edilmiş Sığacık Kalesi’nin küçücük surları içerisinde huzur dolacağınız, tatlı mı tatlı evleri, daracık sokakları ve pazar günleri kurulan yöresel pazarıyla gönlünüzü kaptıracağınız küçük bir balıkçı kasabasıdır Sığacık Köyü.

Balıkçılara sığınak olan koyu nedeniyle Sığacık ismini almış. Ege Denizi’nin masmavi ve serin sularına kendinizi bırakmak için de birçok koy bulunuyor. Bunların başında mavi bayraklı plajıyla Ekmeksiz yer alıyor. Kumluk, poyraza karşı korunaklı, içerisine karışan tatlı su nedeniyle oldukça soğuk ve pırıl pırıl bir denizde yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bunların dışında çevrede Akkum ve Akarca plajları da deniz için ideal yerlerden. Sığacık’ta ne yapılır derseniz, limandan katılabileceğiniz tekne turlarıyla kendinizi Ege’nin soğuk sularına teslim edebilir, bölgenin su altı zenginliğini keşfetmek için dalış turlarına katılabilirsiniz. Liman bölgesindeki restoranlarda, taze ve lezzetli deniz mahsulleriyle günün yorgunluğu atarken, esen tatlı meltem eşliğinde sahilde bir akşam yürüyüşüyle günü bitirebilirsiniz.

sigacikkoyu.jpg

Ege köylerini keşfetmek için gezi planınıza yukarıda saydığımız beş Ege köyü ile başlayabilirsiniz. Dilerseniz Gruppal Ege Köyü gezi turları ile de bu ve bunun gibi güzelliklere sahip onlarca köyü keşfetmeye çıkabilirsiniz.