Kapadokya Bir Şehir Mi?

Kapadokya'nın tarihi hakkında en detaylı bilgiler burada!

Yayın Tarihi: 10 Eylül 2019Görüntülenme: 11739
kapadokyatarihi.jpg

Kapadokya bölgesi 60 milyon yıl önce, Erciyes Dağı (Argeus), Hasan Dağı ve Güllü Dağı'ndaki
milyonlarca yıldır rüzgar ve yağmurdan oluşan yumuşak lav ve kül tabakalarının aşınmasıyla
oluşmuştur.

Kapadokya'nın tarihi ve bölgedeki insan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanır. Hititler'in bir
zamanlar yaşadığı bu topraklar, sonraki dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Mağaralara oyulmuş evler ve kiliseler, kayaları bölgeyi Hristiyanlar için Roma İmparatorluğu'nun egemenliğinden kaçan dev bir cennete çevirdi. Bugün Kapadokya turları ile bu bölgeyi görebilirsiniz. 

Kapadokya şehir mi derseniz, özellikle Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri'ye kadar illeri kapsayan bir bölgedir. Şehir değildir.

Kapadokya'nın Tarihi

Kapadokya bölgesi doğa ve tarihin bütünleştiği bir yer.

Coğrafi olaylar sonucu Peribacaları oluşurken Kapadokya'daki insanlar bu bacaların içine evler ve kiliseler oydu. Daha sonraları bu tarihi süreçte fresklerle süsleyerek binlerce yıl boyunca uygarlıkların izleri sürüldü. İnsan yerleşiminin Paleolitik döneme dayandığı Kapadokya'nın yazılı tarihi Hititler ile başlar. Tarih boyunca ticari kolonilere ev sahipliği yapan ve ülkeler arasında ticari ve sosyal köprüler kuran Kapadokya, İpek Yolu'nun önemli kavşaklarından biriydi.

Kapadokya'daki Uygarlıklar

Kapadokya'daki uygarlıkları incelediğimizde M.Ö. 12. yüzyılda, Hitit İmparatorluğu'nun çöküşü ile Kapadokya'da karanlık bir dönem başladı. Bu dönemde Asur ve Frigya'nın etkileriyle Hitit Kralları bölgeye hükmetti. Bu krallıklar, MÖ 6. yy'da Pers istilasına kadar sürdü. Bugün kullanılan kelime, Kapadokya, Farsça'da "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına geliyor.

M.Ö. 332'de Büyük İskender Persleri yendi ve Kapadokya'da büyük bir direnişle karşılaştı. Bu dönemde, Kapadokya Krallığı kuruldu. Roma gücü, bölgede MÖ 3. yy'ın sonuna doğru hissedilmeye başlandı. 1. yüzyılın ortalarında, Kapadokya Kralları, Roma Generalleri tarafından tahttan atıldı ve devrildi. Kapadokya'nın son kralı MS 17'de öldüğünde, bölge bir Roma eyaleti haline geldi.

kapadokkyaa.jpg

3. yüzyılda, Hristiyanlar eğitim merkezi haline gelen Kapadokya'ya geldiler. Hıristiyanlar'a yapılan baskı 303-308 yılları arasında arttı. Ancak Kapadokya, baskılardan korunmak ve Hıristiyan doktrinini yaymak için ideal bir yerdi. Derin vadiler ve barınaklar yumuşak volkanik kayalara kazındı, Roma askerlerine karşı güvenli bir cennet yarattı.

Dördüncü yüzyıl, "Kapadokya'nın Babaları" olarak bilinen halkın dönemidir. Fakat Roma İmparatoru III. İkonları yasaklayan Leon III, bölgenin önemi doruğa ulaştı. Bu şartlar altında, simge yanlısı olan bazı insanlar bölgede sığınmaya başladı. İkonoklazm hareketi yüz yıldan fazla sürdü (726-843). Her ne kadar bazı Kapadokya kiliseleri bu dönemde İkonoklazmanın etkisi altında olsa da, ikon yanlısı insanlar burada kolayca ibadet etmeye devam ettiler. Kapadokya manastırları bu dönemde önemli ölçüde gelişmiştir.

Yine, bu dönemlerde, Arap baskınları, Ermenistan'dan Kapadokya'ya kadar Anadolu'daki Hristiyan bölgelerini etkilemeye başladı. İstiladan kaçan ve bölgeye gelen insanlar bölgedeki kiliselerin stillerini değiştirdi. 11. ve 12. yüzyıllarda Kapadokya, Selçuklu Türkleri'nin eline geçti. Bölge daha sonra Osmanlı İmparatorluğu döneminde sıkıntı yaşadı. Bölgedeki son Hıristiyanlar, 1924-26'da Lozan Antlaşması'nın değiş tokuşundan dolayı Kapadokya'dan göç etmiş ve güzel mimari örnekler bırakmıştır.

kaadkay.jpg

Kapadokya'da Turizm

Kapadokya Türkiye'de turizm açısından büyük bir öneme sahip. Kapadokya turları ile başlıca görülmeye değer yerler:

  • Ürgüp
  • Avanos
  • Göreme
  • Akvadi
  • Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri
  • El Nazar Kilisesi
  • Aynalı Kilisesi (Aynalı Kilise)
  • Güvercinlik Vadisi
  • Derinkuyu
  • Kaymaklı
  • Özkonak yeraltı şehirleri
  • Ihlara Vadisi
  • Selime Köyü
  • Çavuşin
  • Güllüdere
  • Vadi, Paşabağ ve Zelve.

Geleneksel Kapadokya evleri ve mağaralara oyulmuş güvercinler bölgenin eşsizliğini yansıtıyor. Bu evler, özellikle 19. yüzyılda, kayalar kullanılarak yamaçlarda inşa edilmiş.

Kapadokya Kayası, yörenin yapısı nedeniyle taş ocağından çok yumuşak olduğu için bölgenin tek yapı malzemesidir, kolay işlenebilir, ancak havayla temas ettikten sonra sertleşir ve çok güçlü bir yapı malzemesine dönüşür. Bu kolay ve benzersiz sürecin bir sonucu olarak, bölgesel taş işçiliği geliştirilir ve mimari bir geleneğe dönüştürülür. Kemerli inşa edilen kapıların üst kısımları stilize sarmaşık veya rozet motifleriyle dekore edilmiştir. Bölgedeki güvercinler, 18. yüzyılda ve 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş küçük yapılardır. İslami resim sanatını göstermek için önemli olan güvercinlerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmiş. Bölgesel sanatçılar, güvercinlerin yüzeylerini zengin yazıtlar ve süslemelerle süsledi. Bölge aynı zamanda şarap yapımı ve üzüm yetiştiriciliği ile ünlüdür.

kapadokya-kayalar.jpg

Ürgüp Şehri

Nevşehir'in 20 km doğusunda bulunan Ürgüp şehri Kapadokya'nın en önemli merkezleri arasında. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle tarih boyunca sayısız farklı isimlere sahipti. Bizans Dönemi'nde Osiana (Assiana) ve Hagios Prokopios, Selçuklu Dönemi'nde Başhisar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Burgut Kalesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarından başlayarak Ürgüp olarak adlandırılmıştır.

Volkan kaynaklı bir jeolojik yapıya sahip olan Ürgüp şehri, ilginç doğal oluşumların tipik örneklerinin, yağmur ve rüzgar erozyonlarından kaynaklanan ve baca kayası (peribacaları) olarak adlandırıldığı bir bölgede kurulmuştur. Vadi kenarlarından akan yağmur sularından ve ardından rüzgar erozyonundan oluşan baca kayaları, bölgeye ait çok ilginç bir manzara görüntüsü oluşturdu.

Ürgüp ve çevresindeki ilk yerleşim, eski adı Tomissos olan Damla Çayı'nın doğusunda, Avla Dağı'nın eteğinde yer almaktadır. Ünlü İngiliz arkeolog Ian Todd tarafından yapılan yüzey araştırması sonucunda Paleolitik döneme ait çok sayıda obsidiyen alet bulunmuştur.

Daha sonraki dönemlere ait en önemli kalıntılar, Ürgüp ilçelerinde ve köylerinde bulunan
Roma Dönemi'ne ait kaya mezarlarıdır. Bizans döneminde de önemli bir dini merkez olan Ürgüp, köy, kasaba ve vadilerde bulunan kaya kiliselerinin ve manastırlarının piskoposluk merkezi idi.

11. yüzyılda Ürgüp, Selçuklu İmparatorluğu'nun en önemli illeri olan Konya ve Niğde'ye kapı
açan önemli bir kale kentiydi. Bu döneme ait iki önemli yapı, şehir merkezinde bulunan Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbeleri'dir. Bir anneye ve iki kızına ait Altı Kapılı Türbe (Altı Kapılı Türbe) 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Altı ön cephesi vardır ve ön bölümlerin her biri kemerli pencerelere sahiptir ve üstü açıktır. Ürgüp'ün Temenni Tepesi'nde bulunan iki türbenin birinin 1268 yılında Vecihi Paşa tarafından yapıldığı ve aynı zamanda "Kılıçarslan Türbesi" olarak adlandırıldığı sanılan IV. Selçuklu Sultanı'na ait. Ruknettin Kılıçarslan. Diğer türbe Sultan III. Alaaddin Kayqubad'a aittir.

Kısaca Kapadokya bir şehir mi sorusuna verilecek cevap, hayır. Kapadokya bir bölgedir.