Kapadokya Turu Yapmadan Önce: Kapadokya Rehberi

Kapadokya'da tura çıkmadan önce bunları bilin.

Yayın Tarihi: 06 Ekim 2019Görüntülenme: 3999
kapadokyagenel.jpg

Kapadokya rehberi herkesin aradığı, merak ettiği bir gezi rehberidir.

Kapadokya Türkiye'de yaşayan hemen herkesin görmesi gereken sayısız güzellik barındırıyor.

Peki Kapadokya nasıl oluştu derseniz, açıklayalım: Erozyon, Türkiye'nin Göreme Vadisi'ni binlerce yıl önce şekillendirdi ve yumuşak kayaya inanılmaz bir oda ve tünel kompleksi oymaya başladı. Dördüncü yüzyıldan başlayarak, burada kentleşme ve yeraltında kültürel bir manzara yaratıldı.

Eski volkanik püskürmeler Kapadokya bölgesini kalın külle kapladı, bu da onlarca metre kalınlığında tüf denilen yumuşak bir kayaya dönüştü. Rüzgar ve su, bu plato üzerinde çalışmaya başladı. Gökyüzüne 130 metre kadar uzanan bir peri masalı sütun, zirve, mantar ve bacalardan oluşan bir masal peyzajı oluşturmak için daha sert unsurlarını geride bıraktı. İşte Kapadokya böyle oluştu. 

Kapadokya'daki insanlar da burada eşit derecede inanılmaz işler yaptı. Kayalıktan oluşan bu harikalar diyarı insanlar tarafından oluşturulan mağara evlerden ve şehirlerden meydana gelen bir ağa sahip. Yaşam alanları, ibadethaneler, ahırlar ve depolar yumuşak taşların içine kazılmıştır. Aslında, tünel kompleksleri yeraltında gizlenmiş sekiz farklı hikaye ile Kapadokya'daki tüm kasabaları oluşturdu.

Göreme, 1800-1200 yıllarında, yaklaşık Hitit dönemi kadar erken yerleşime ev sahipliği yapmıştır. Birçok medeniyetin ve imparatorluğun geçtiği bu bölgede yaşayan halk da kendini güvence altına almak istedi. Bu siyasi konum, sakinlerin saklanma yerlerine ihtiyaç duyduğu ve onları kayanın içine tünel ederek bulduğu anlamına geliyordu.

Kapadokya bölgesi, Hristiyanlığın ilk günlerinde dini bir sığınak haline geldi. Dördüncü yüzyılda, Roma’nın zulmünden kaçan Hıristiyanlar bazı sayılara varmış ve burada manastır toplulukları kurmuştu. Rahipler, geniş meskenleri ve manastırları kazdı ve yedinci yüzyıldan başlayarak mağara şapellerinde Bizans freskli resimler yarattı.

kapadokyaevler.jpg

Kapadokya'nın geçmişi incelendiğinde bölge tarihte Hristiyanlığın ilk günlerinde dini bir sığınak olarak kullanılıyordu. Dördüncü yüzyılda, Roma’nın zulmünden kaçan Hıristiyanlar sayıca çoğalmış ve burada manastır toplulukları kurmuştu. Rahipler, geniş meskenleri ve manastırları kazdı ve yedinci yüzyıldan başlayarak mağara şapellerinde Bizans freskli resimler çizdi.

Göreme tarih açısından zengin bir bölge. Kapadokya’daki mağaraların hepsi müze değil. Bazıları hala ev, diğerleri ise gerçekten eşsiz bir misafirperverlik deneyimi sunan oteller olarak hizmet veriyor. Kapadokya otelleri de oldukça ünlü. 

kapadokyablann.jpg

Kapadokya'ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya'ya nasıl giderim, sorusu bölgeyi merak edenlerin öncelikle düşündüğü şey oluyor. Gruppal Kapadokya turları ile her hafta sonu düzenlenen Kapadokya gezilerine katılabilir ve kısa zaman diliminde bölgenin en ünlü yerlerini gezebilirsiniz.

Nevşehir, Avanos ve Ürgüp'te turistik tesisler olmasına rağmen Göreme, park ziyaretçileri için ana ziyaret merkezidir. Bu şehirlere Kayseri Havalimanı'ndan otobüs ile ulaşılabilir. Uzun mesafe otobüsleri de İstanbul ve Ankara'dan Kapadokya bölgesine gidiyor.

Kapadokya'ya Ne Zaman Gidilir?

Kapadokya'nın iklimi, Türkiye'nin ortasında yüksek ve kuru bir platoda konumlanan bir bölge olduğu için bölge, sıcak ve kurak yazlardan ve soğuk, bazen karlı kışlardan biridir. Kapadokya turu yapmak için hangi zamanda gitmek istediğinize karar vermelisiniz çünkü Kapadokya'da kış mevsimi de yaz mevsimi de buraya ayrı güzellikler katar.

Kapadokya Nasıl Gezilir?

Kapadokya'da tur yaparken nasıl gezeceğinizi düşünmenize gerek yok. Gruppal Kapadokya turları ile bölgeyi geziyorsanız tur otobüsü ve tur rehberiniz sizi her yere götürecek.

Kapadokya sokakları, önemli yerleri ve Kapadokya bölgesinin turistik noktalarını paylaşmak için kendinizi Gruppal Kapadokya turunun akışına bırakabilirsiniz. Kendi başınıza Kapadokya'yı gezmek isterseniz Göreme'de bisiklet, scooter ve hatta araba kiralayabilirsiniz.

Kapadokya'ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey

1. Kapadokya Bir UNESCO Sitesidir

Kapadokya Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Güzel ve ilginç tepeleri ve kayalık arazi ve eşsiz mağara yapıları bu listede olmasının en önemli nedenlerinden. Burada restorasyon dışında inşaat yapılmasına izin verilmediğini bilmek önemlidir. Mağara evlerine dokunulamaz veya otellere dönüştürülemez. Bu nedenle, çoğu bölge, otel ve işletme Göreme gibi ticari şehirlerde veya yakınında oturmaktadır. 

kapadokyaaraba.jpg

2. Kapadokya’nın Tarihi ve Mağaraları

Kapadokya'nın tarihte (İÖ. 1800-1200 Hitit döneminde) Roma'dan kaçan Hristiyanların saklanma yeri olduğunu söylemiştik.

Zulümden saklanmak ve kaçmak için kullanılan mağaralar sonunda insanların yaşadığı bir şeye dönüştü. Kapadokya'daki Manastır mağaraları, yeraltı ve ev mağaraları var. Güvercinler için yapılmış mağaralar bile görmek mümkün. Peyzajın yanında mağaralar, bu bölgenin ünlü kalıntılarından biridir.

Bugün, Kapadokya halkının %90'ı buradaki dairelerde yaşıyor. Daha modern rahatlığa duyulan ihtiyaç ve UNESCO'nun onu koruduğu gerçeği nedeniyle, onu otellere dönüştürmek dışında yapılabilecek pek bir şey yoktur. Arazi devlete aittir. Çiftçiler hala etrafını saran çiftlik arazileri satın alabilirler ve Kapadokya turu sırasında arabanın yerine sokaktan geçen traktörleri görürsünüz.

3. Kapadokya Kaya Tırmanışı İçin İdeal Değil

Kayaların çoğu insan yapımı olduğu ve yağmur, kar, rüzgar ve hava unsurları ile oluştuğu için sert kayalıklar değildir. Kapadokya'da kaya tırmanışı yapılamamasının bir diğer sebebi, kayaların çok gözenekli olmasıdır. Kayaç malzemesi, işlenmesi kolay olan minerallerden ve volkanik küllerden yapılmıştır.

kaadokyabalnr.jpg

İlk bakışta görünmese de Kapadokya'da göreceğiniz etkileyici kaya oluşumlarının çoğu insan yapımıdır. Kaya, volkanik kül ve minerallerden yapılmış olup yumuşak ve gözeneklidir.

Formasyonların bir kısmı zaman içinde doğal erozyonla ilgili olmakla birlikte, bu kayalar da kısmen Ortodoks Hıristiyanları kovuşturmadan korumak için evlere ve gizli manastırlara dönüştürülmek üzere el yapımıdır.

4. Aşk Vadisi ve Peri Bacaları ile Yürüyüş

Göreme'nin hemen dışında sadece 10-15 dakikalık bir yürüyüşle görebileceğiniz Aşk Vadisi var. Bir kolonun tepesinde görünen bir baca yığını olduğundan dolayı, Peri Bacaları'nın bolluğunu göreceğiniz bir bölge.

5. Güvercin Vadisi Hakkında Bilgi Edinmek

Bu tarımın bir gıda kaynağı olması, verimli bir ürün için gübre önemliydi. Burası güvercinlerin girdiği yer.

kapadokyamagara.jpg

Güvercin dışkısı Kapadokya'nın tarım arazileri için iyi bilinen bir gübre. Sonuç olarak, çiftçiler kayaların üstünde güvercin evleri inşa etmiş, böylelikle güvercinlerin yuva yapabilecekleri ve dışkılarının toplanabileceği bir alan belirlenmiştir.

Evleri yüksek tutmak, tilkileri ve avcıları dışarıda tutmak için iyi bir stratejiydi. Güvercin dışkılarını çoklu delikleri nedeniyle kolayca tespit edebilirsiniz. Bu en iyi balon turundan görülür ancak uzaktan da görebilirsiniz.

İpucu: Dürbün veya fotoğrafçıların yakınlaştırma merceği aracılığıyla daha iyi görebilir.

6. Açık Hava Müzesinde dolaşın

Göreme Açık Hava Müzesi, korunmuş bir mağara manastırları ve keşiş konutları parkıdır.

Bazı mağara evlerinde duvar resimleri ve freskler vardır. Bu arada diğer odalar boş, süslemesiz keşiş benzeri mağara evlerden oluşur. Bazılarında bir merdivene tırmanabilirsiniz ve ziyaret etmeye değer bir alan görebilirsiniz.

Hıristiyan keşişlerin tarihte Kapadokya'daki zulümden kaçmak için inşa edilip kullanıldıklarını ve bu zulmün bir süre sürdüğünü düşünmek imkansızdır. Kapadokya seyahatinizde hafızalara kazınacak gizemde mağara evlerini bulacaksınız. Müze Göreme'den doğal bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

kapadokyamagraa.jpg

7. Kızıl Vadi'yi Görmek

Kızıl Vadi'de kırmızı, pembemsi ve sarı renkli kayalar bulunur. Kapadokya’daki Kızıl Vadi kayalarının renkleri, karadaki özel malzemelerle aynı. Göreme'den buraya yürüyüş yapabilir veya bir Kapadokya balon turunun son noktasında yukarıdan bu alanı görebilirsiniz.

8. Uçhisar Kalesi

Kapadokya'daki Uçhisar Kalesi görülmeye değer ve Göreme'ye o kadar yakın ki burayı görmeden geçemiyorsunuz. Kale, İsviçre peyniri gibi dev bir kayaya benziyor ve etrafına inşa edilmiş küçük bir kasaba da var. Mağaraları keşfedebilirsiniz ve bir arkeolojik alanda geziyormuş gibi hissedebilirsiniz. 

Uçhisar Kalesi'ne Ulaşım: Nevşehir otobüsüne binin ve şoföre veya otobüs görevlisine Uçhisar Kalesi'ne gideceğinizi söyleyin, böylece nerede ineceğinizi bildirebilirler. Gruppal Kapadokya gezileri ile de burayı görebilirsiniz. 

kapadokyagecee.jpg

9. Derinkuyu Yeraltı Müzesi'ni ziyaret etmek

Derinkuyu Yeraltı Şehri Kapadokya'da mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Yeraltında 60 metreye kadar ulaşan ve 20.000 kişiye kadar canlı hayvan barındırabilen çok katlı bir kompleks.

Kapadokya'da yeraltı şehirleri olduğunu biliyor muydunuz? Aslında otuz altısı şu anda bilinen ve gezilebilen yerlerden, daha yüzlercesi var. Yeraltı şehirlerinin, güvenlik ve saklanma amacıyla kullanıldığı biliniyordu. Derinkuyu Yeraltı Şehri, sekiz seviyeyi kapsayan en derin Kapadokya yeraltı şehridir. Kiliseler, hayvancılık, havalandırma, kuyu vb. nedenlerle oyulmuştur. Böylece insanlar yeraltında hayatta kalabildi. 

Derinkuyu Yeraltı Şehrine Ulaşım: Göreme'den Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne yerel bir otobüs ile gidebilirsiniz. Derinkuyu'ya ulaşmadan önce başka bir şehirde transfer var. Yaklaşık 45 dakika sürer. Kapadokya Gruppal gezileri ile bu yeraltı şehrini zaten göreceksiniz. :)  

kapadokyaöagarra.jpg

10. Soğanlı'ya gitmek

Soğanlı Kapadokya'da eski kaya manastırlarının olduğu güzel bir bölge ve Kapadokya'da zaman geçirmek için güzel bir yer. Ne yazık ki, ona ulaşmanın tek yolu arabayla ya da turla oluyor.