Kiev Rehberi

Kiev hakkında hiç bilmediğiniz şeyleri paylaşıyoruz.

Yayın Tarihi: 12 Eylül 2021Görüntülenme: 1970
kievv.jpg

Dinyeper (Dnipro) Nehri üzerinde bir liman ve büyük bir demiryolu kavşağı olan eski ve gururlu bir tarihe sahip Kiev Ukrayna'nın başkentidir.

1000 yıl önce ilk doğu Slav devleti olan Kiev Rusya'nın merkezi olarak “Rus Şehirlerinin Anası” unvanını almıştır. II. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar görmesine rağmen 1950'lerin ortalarında restore edildi ve 20. yüzyılın ikinci yarısında iyi gelişmiş ekonomisi ve kültürel yaşamıyla şu an vizesiz turların gözde rotalarından biri haline geldi.

İlginç bir tarihe, gelişmiş bir endüstriye sahip olan şehirde yapacağınız Kiev turu ile göreceksiniz ki şehir üst düzey eğitime ve ileri bilime sahiptir. Kiev'i bir kez ziyaret edenler, bu büyüleyici şehre aşık olurlar ve cazibe merkezlerini keşfetmek için defalarca geri dönerler. Kiev ile tanışmaya hazırsanız hemen başlayalım.

Kiev'in Tarihi

Kiev adı nereden geliyor derseniz, şehrin dört efsanevi kurucusundan biri olan (Kiy, Shchek, Khoryv ve Lybid kardeşler) Kiy (ayrıca Kyi) adından geldiği söylenir. Efsane, Kiev mitolojisinin ve buna bağlı olarak kentsel adlandırmanın bir kaynağı olarak kabul edilmektedir. Kiev, 5. yüzyılın ikinci yarısında veya 6. yüzyılın başlarında kuruldu ve 1982'de 1.500. yıldönümü resmen kutlandı.

kiev-sehri.jpg

Kiev, kahramanlıklarla dolu uzun ve görkemli bir tarihe sahiptir. Haklı olarak "Slav şehirlerinin anası" olarak adlandırılır. Kiev'in altın çağı, Baltık ve Akdeniz arasındaki ticaret yollarının merkezi olan Kiev Rus'un güçlü bir devlet olduğu 11.-12. yüzyıllara denk gelir. Uzun yüzyıllar boyunca Kiev ağır hasar gördü ve yağmalandı, ancak Kiev hayatta kaldı ve hala çağdaşları yüceliği ve güzelliği ile şaşırtıyor.

Kiev'deki Hava Durumu

Kiev iklimi ılıman bir karasal iklime sahiptir. Ortalama Ocak sıcaklığı 21 °F (−6 °C)'dir. Kuzeyden veya kuzeydoğudan hava akımı olan soğuk havalarda, sıcaklıklar keskin bir şekilde düşebilir. Kar örtüsü genellikle Kasım ayının ortasından Mart ayının sonuna kadar uzanır; donsuz dönem ortalama 180 gün sürer ancak bazı yıllarda 200 günü geçer. Yazlar ılıktır, Temmuz ortalaması 68 °F (20 °C) ve kaydedilen maksimum 102 °F (39 °C). Ortalama yıllık yağış 25 inç (635 mm) olup, maksimum yağış Haziran ve Temmuz aylarındadır.

kiev-park.jpg

Kiev'de Gezilecek Yerler

Merkez bölgedeki diğer tarihi kalıntılar arasında yine 11. yüzyılda Yaroslav döneminde inşa edilen Altın Kapı'nın kalıntıları; 1746-48'de inşa edilen Zaborovsky Kapısı; ve Büyük Prens Volodymyr (Vladimir I) tarafından 989-996'da inşa edilen Desiatynna Kilisesi veya Tithes Kilisesi'nin kalıntıları Kiev gezi rehberine almanız gereken yerlerdir.

Eski Eski Kent bölgesinin içinde ve hemen bitişiğinde, şehrin birçok müzesi, tiyatrosu ve kamu binalarının yanı sıra başlıca dükkanlar bulunmaktadır.

Merkezin ekseni, kenarları kısmen yüksek, modern ofis ve apartman binaları ile serpiştirilmiş teraslı bahçelerle çevrelenmiş küçük bir vadinin dibinde uzanan Khreshchatyk olarak bilinen caddedir.

Bahçelerin yeşilliği, caddeyi çevreleyen ağaçlar, kesiştiği meydanlar - hepsi, Khreshchatyk'e Kiev sakinleri tarafından çok beğenilen çekici ve renkli bir görünüm kazandırmak için tuğla, kırmızı ve gri granit ve dekoratif seramik karoların alacalı renkleri ile birleşiyor. Khreshchatyk boyunca belki de en dikkate değer halk meydanı Maidan Nezalezhnosti'dir (“Bağımsızlık Meydanı”).

kiev-heykeller.jpg

Khreshchatyk'i dik açılarla kesen, üzerinde göz alıcı kırmızı badanalı duvarlarıyla üniversitenin bulunduğu geniş kavaklarla çevrili Taras Şevçenko Bulvarı'dır. 1862-96'da Bizans tarzında inşa edilmiş ve Viktor Vasnetsov, Mikhail Vrubel ve diğer sanatçıların etkileyici tablolarını içeren St. Volodymyr katedrali (hala kilise olarak kullanılıyor) var.

Kiev'in merkezindeki birçok heykel arasında, Kazak lideri Bohdan Khmelnytsky ve Ukraynalı şair Taras Shevchenko'yu anan heykeller dikkat çekiyor.

Eski merkezin kuzeyinde eski ticaret ve Yahudi mahallesi olan Podil, dikdörtgen şeklinde sokaklar ve 1817'de inşa edilmiş eski tüccar ticaret borsası, Sözleşmeler Evi bulunur. Eski merkezin kuzeyinde de nehir limanı bulunur. Merkezin güneyinde, nehir kıyısındaki Pecherskyy bölgesi bulunur. Bu bölge, 1936-39'da inşa edilen, Yüksek Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nu barındıran 10 katlı bloğu barındıran cam kubbeli saray da dahil olmak üzere, Ukrayna hükümetinin başlıca binalarının çoğunu içerir. Yakınlarda, 1747-55'te tsaritsa Elizabeth için inşa edilmiş, 1870'de yeniden inşa edilmiş ve şimdi hükümet resepsiyonları için kullanılan çekici Mariinsky Sarayı bulunmaktadır.

Bu bölgenin güney ucunda, 11. yüzyılın ortalarında kurulan, bölge tarihinin en ünlü ve önemli manastırlarından biri olan Kiev-Pechersk Lavra (Mağaralar Manastırı) bulunur.

kiev-kiliseler.jpg

Yukarı Şehir ve Pecherskyy semtinin önündeki sarp nehir kıyısı boyunca, Dinyeper'a bakan çekici bir şekilde düzenlenmiş bir park vardır. Park, sunduğu manzara ile şehrin en dikkat çekici özelliklerinden birini oluşturuyor. Bir açık hava tiyatrosu, spor stadyumu ve restoran içerir ve bir füniküler demiryolu 300 metrelik (90 metrelik) yokuşu tırmanır. Ayrıca parkın içinde birçok anıt var. Kuzey ucuna hakim olan, Hristiyanlığı Rusya'ya getiren Büyük Prens Volodymyr'in heykeli. Heykel, 988'de Kiev halkının toplu halde vaftiz edildiği yeri işaret ediyor. Zafer Parkı olarak adlandırılan güney ucunda, Meçhul Askerin mezarının üzerinde yükselen 85 metrelik (26 metrelik) bir granit dikilitaş ve bir anıt bahçesi vardır. Parkta ayrıca 1943'te Kiev'i kurtaran Sovyet kuvvetlerinin komutanı General Nikolay Vatutin'in mezarı ve erken Varangian (Viking) şefi Askold'un sözde mezarını işaretleyen bir rotonda bulunuyor.

Kiev'deki Kültürel Yaşam

Kiev'in bir kültür merkezi olarak eski geleneği hala canlı bir şekilde yaşıyor. Birkaç tiyatro şehri cazibe merkezi haline getiriyor, özellikle Ukrayna Taras Şevçenko Ulusal Operası görülmeye değer. Oyunlar, diğer mekanların yanı sıra Lesia Ukrainka ve Ivan Franko tiyatrolarında sunulmaktadır. Ayrıca gençlik, açık hava ve müzikli komedi tiyatroları da bulunmaktadır.

kiev-heykel-meydan.jpg

Kiev'de çok sayıda sinema var; filmler yerel bir stüdyoda üretiliyor. Konserler düzenli olarak Ukrayna Ulusal Müzik Akademisi'nde (Çaykovski Konservatuarı) ve Ulusal Sanat Sarayı'nda verilmektedir. Şehrin birçok müzesinin en göze çarpanlarından bazıları Ulusal Tarih Müzesi, Rus Sanatı Müzesi ve Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi'dir.

Şehrin eteklerinde sağlık merkezleri, sanatoryumlar ve çocuk tatil kampları bulunmaktadır.

Kiev Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Şey

  • Arkeolojik kazılar, Kiev'deki ilk yerleşimin 15.000 ila 20.000 yıl önce yapıldığını kanıtlamıştır.

  • Kiev, ilk Rus devleti olan Kiev Rus'un ilk başkentiydi (9. yüzyılın sonu - 1240). Polyan kabile birliğinin topraklarında inşa edildi, ancak daha sonra tüm Doğu Slav kabilelerini birleştirdi.

  • 988'de Prens Vladimir, Hıristiyanlığı Kiev Rus'a tanıttı. Kiev'den Rus Hıristiyanlığı ve Ortodoks kültürü başladı.
kiev-kultur.jpg
  • Kiev, Ruslar tarafından "Rus şehirlerinin anası" olarak bilinir.

  • Kiev, XI. yüzyıl Avrupasının en büyük şehriydi, Londra'nın elli katı, Paris'in on katı büyüklüğündeydi. Fransa, Norveç, Macaristan ve Polonya'nın kraliyet evleriyle aile bağlantıları olan Bilge Yaroslav (MS 1010-1054) yönetimi altında ününün zirvesine ulaştı.

  • 15. yüzyılın sonunda Kiev, Magdeburg yasasıydı.

  • İdari olarak, şehir, sınırlı bir iş alanı üzerinde yargı yetkisine sahip yerel olarak seçilmiş hükümetleri olan "rayonlara" ("bölgeler") bölünmüştür. Şu anda 10 raion var.

  • Kiev'in resmi olmayan logosu kestane rengidir. Mayıs, kestanelerin çiçek açtığı Kiev'deki en güzel aydır.

  • Kiev Euro 2012 Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmada
    lider bir rol oynamıştır.

  • Şehir muhtemelen 5. yüzyılın başlarında bir ticaret merkezi olarak var olmuştur.