Notre Dame Katedrali Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek

Paris'in merkezinde 850 yıl önce inşa edilen Notre Dame Katedrali hakkında bunları bilmelisiniz.

Yayın Tarihi: 16 Nisan 2019Görüntülenme: 10818
notredamekatedrali.jpg

Çığır açan mimarisiyle Notre Dame Katedrali Paris'in merkezinde 850 yıl önce inşa edildi. Yerden 69 metreye kadar ulaşan yüksekliği, Türkçe'ye çevrildiğinde -Fransız Notre- Dame de Paris olarak adlandırılan- Paris Hanımefendisi demek olan bu katedralin Fransa ve Paris için önemi büyük.

Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği bu şaheser dini ve mimari yönden muazzam detaylara sahip. Birçok romana, öyküye ve filme konu olan Notre Dame Katedrali hakkında hiç duymadığınız 10 gerçeği yazdık:

1. Paris'te en çok ziyaret edilen anıt

Fransa, dünyada en çok ziyaret edilen ülke. Şaşırtıcı bir şekilde, en çok ziyaret edilen anıtı ise Eyfel Kulesi değil. Disneyland Paris, Fransa'daki bir numaralı turistik yer ise, Notre-Dame Katedrali Fransa sınırları içerisinde en çok ziyaret edilen anıttır.

katedral-notre-dame.jpg

Her yıl 13 milyondan fazla ziyaretçi Notre-Dame'ın kapısından içeri giriyor. Bu, katedralin günde yaklaşık 35 bin ziyaretçiyi ağırladığı anlamına geliyor! Fransa'da kasabalarının %99'u bundan daha az bir nüfusa sahip!

2. Katedral kutsal bir yere inşa edilmiştir

Notre-Dame de Paris, Paris'in merkezinde, Citle de la Cité (Şehir Adası) üzerine inşa edilmiştir. Notre Dame Katedrali tarihi hakkında merak edilenler oldukça fazladır. 

Notre-Dame Katedrali olmadan dele de la Cité'yi hayal etmek oldukça zordur. Burada 12. yüzyıldan beri ayakta duran Gotik şaheser, sanki sonsuza dek buradaymış gibi görünüyor. Ancak, Île de la Cité, Katedral'den çok önce buradaydı. Galyalılar, Lutetia Savaşı'nda Romalılar tarafından mağlup edildikten sonra (M.Ö. 52), yeni Gallo-Roma kenti Lutetia, Sol yakasında ve Citle de la Cité'de yerleşmişti. Ortak ve popüler mahalleler, mevcut Rue Saint-Jacques boyunca bu bölgenin sol yakasında yer almaktaydı.

Kökenlerinden beri, Citle de la Cité iki bölüme ayrılmıştı: en batıdaki yarısı şehrin meselelerine ve en doğudaki yarısı ibadete adanmıştı ve birkaç sunağı ağırladı (En azından tapınaklar değilse - bu belirsizliğini koruyor). Bu ada bölünmesi, yarısı adalete ve hükme adanmış, diğeri de dine adanmış bir şekilde bir zamanlar hayatta kaldı. Orta Çağ döneminde, Roma Sarayı yerine Kraliyet Sarayı - daha sonra Adalet Sarayı ve Conciergerie oldu - ve sunaklar yerine art arda Katolik kiliseleri getirildi.

Notre-Dame daha sonra bu kiliselerin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir.

3. Katedral bir ölçüm referansı: Gözardı edilen “Point Zéro”

katedral-sifir.jpg

Paris turu sırasında gezerken Notre-Dame'ın önünde durduysanız, yontulmuş cepheye veya Seine nehir kıyılarına baktınız ama muhtemelen yere çok fazla bakmadınız, değil mi? Peki, bunu yapmış olabilirsiniz ancak bir dahakine daha dikkatli olmanızı öneriyoruz çünkü önemli bir ayrıntıyı kaçırdınız: Paris'i temsil eden resmi referans noktası.

Aslında, kilisenin önündeki meydanda, pusula ile oyulmuş ve “Fransa’nın sıfır noktası olan Fransa’da (Fransız Yollarının Sıfır Noktası)” olarak bilinen küçük bir tabağa bakmaktadır.

4. Katedral’in çanları, kendilerine ait bir yaşam sürdüler

Sık sık kiliselerde olduğu gibi, Notre-Dame çanları da isimler taşır. Bu çanlara Notre-Dame'de Marie, Emmanuel, Gabriel, Anne-Geneviève, Denis, Marcel, Etienne, Benoît-Joseph, Maurice ve Jean-Marie denir.

Fransız Devrimi'nden sonra, 1791 yılında, çoğu çan Notre-Dame'den alındı ve top yapmak için eritildi. Yeni çanlar sadece 19. yüzyılın ortalarında katedrale eklendi ve 150 yıl boyunca Fransız başkentinin göklerinde yankılanan ve her yerden tanınabilir bir zil sesine katkıda bulundu. 2013'te, Notre-Dame'in 850. yıldönümünü kutlamak için çanlar törende değiştirildi ve yenilendi.

5. Katedral’in kimeraları orta çağdan kalma değildir

Gotik sanatının tipik bir unsuru, chimeras ve gargoyles, Notre-Dame duvarlarında temsil edilir. Gargoyles, suyun drenajını sağlamak için stratejik yerlerde bulunan oyuk heykellerdir. Chimeras tamamen dekoratif amaçla yapılmıştır.

notre-dame-tepe.jpg

Notre-Dame kulelerinde ünlü kimeralar, turistlerin ön planda kule kimeraları ve arka planda Paris ile iyi bilinen perspektif fotoğraflarını çekmelerini sağlar. İnsanlar genellikle bu kimeraların Katedral'in ortaçağ stilini temsil ettiğini düşünür. Ancak, kuleler ortaçağdan kalma değildir!

Öncelikle, katedralin çirkin yaratıklarının neredeyse tamamının Orta Çağ'dan beri değiştirildiğini söyleyelim. gerçekten, Bu çirkin yaratıklar, uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmadı. Çoğu, her yüzyılda veya 150 yılda bir değiştirilmeliydi. Çoğu kimera da değiştirildi. En ünlüleri, 19. yüzyıl ortalarında Viollet-le-Duc tarafından yapılan tadilatlarda kulelerin üzerindeki Galerie des Chimères'te basitçe eklenmiştir.

6. Katedral Napolyon ile yeniden önemli oldu

Fransız Devrimi'nden sonra, Paris'teki Notre-Dame da çok zarar gördü. Bazı heykeller yok edildi ve çanlar da eritildi.

19. yüzyıla çok bozulmuş bir durumda giren bu mimari neredeyse dindar bir yer yerine depo olarak kullanılmaya başlandı. Ancak 1804'te Napolyon kendisini katedralde Fransız İmparatoru olarak taçlandırdı ve katedrale de yeniden bir önem kazandırmış oldu.

notre-dame.jpg

7. Katedral bir ormana ev sahipliği yapmaktadır

Notre-Dame de Paris, 127 metre (uzunluk) ile 48 metre (genişlik) arasındadır ve ana nef, çatının altında 43 metre yüksekliğindedir. Bu boyutlarla, çatı yapısının 12. yüzyıldan kalma ve tamamen ahşaptan yapılmış olması şaşırtıcı olabilir. Ahşap çerçeveler, her kiriş bir ağaçtan yapılmış ve 1300 ağaçtan kullanılmıştır.

Çatı yapısı genel olarak büyük boyutları nedeniyle “Orman” olarak adlandırılmaktadır!

8. Katedral eskiden bir yerdi

Devrim sırasında, insanlar monarşi yüzünden dini öğelerden o kadar iğreniyorlardı ki, Paris sokaklarında her şeyi yerle bir etmeye başladılar.

Notre-Dame'nin ana cephesinde devrimciler, Fransız krallarının heykelleri olduklarını düşünerek galerideki 28 heykelin başını çıkardılar. Ancak, yanıldıkları bir şey vardı çünkü bu heykeller aslında Yahuda krallarının temsiliydi.

Heykellerin başlarının tamamı hala bulunmuş değil ancak bunlardan 21 tanesi bulundu ve Musée du Moyen-Âge de Cluny (Cluny'nin Orta Çağ Müzesi)'ye görüldü.

notre-dame-eski.jpg

9. Katedral Altın Oranı izler

Mimaride, altın oran, birleşik ve kabaca 1:1.61 oranına karşılık gelen bir kare ve bir dikdörtgenden oluşan herhangi bir biçimde görülebilir. Bu oranın sanatta mükemmelliğin bir boyutu olduğu bilinmektedir. Dünyadaki ünlü mimari eserler de özellikle Atina'daki Parthenon veya Agra'daki Taj Mahal gibi en beğenilen ve hayran olunan binalardan bazıları bu oranı izliyor.

Notre-Dame'nin batı cephesi açıkça bu orana göre oluşturulmuştur. Katedralin yüksekliği kabaca 1,61'e eşittir, toplam yükseklik kabaca ilk iki katın yüksekliğinin 1,61 katıdır, toplam genişlik (orta bölüm + iki kule) kabaca bir kulenin genişliği artı merkezin 1,61'idir. 

Diğer birçok dekoratif detay altın oranı izler.

10. Katedral Kutsal Taç'a ev sahipliği yapmaktadır

Sonunda Notre-Dame, Mesih tarafından giyilen Kutsal Taç, bir Haç parçası ve bir çivi olan paha biçilmez bir hazineye ev sahipliği yapar. Hazinenin geri kalanını görmek isterseniz her cuma günü ibadet törenleri sırasında Kutsal Eserler'i görebilirsiniz.