Selanik Şehir Rehberi

İster bir hafta sonu kaçamağı olarak ister özel bir plan yapıyor olun Selanik turu yılın her dönemi için yapabileceğiniz bir rota.

Yayın Tarihi: 12 Haziran 2022Görüntülenme: 3545
selanik-rehberi.jpg

Yunanistan’ın Atina’dan sonra en büyük 2. şehri Selanik'tir.

Yunan yazar Despina Pandazis Selanik'i "İzmir’in kız kardeşi" olarak tanımlar ve Selanik şehri gerçekten İzmir'e çok benzer. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği şehir olarak da bilinen Selanik'in bizim için özel bir yeri de bulunuyor.

İster bir hafta sonu kaçamağı olarak ister özel bir plan yapıyor olun Selanik turu yılın her dönemi için yapabileceğiniz bir rota.

Peki Selanik ismi nerden geliyor, diye sorarsanız MÖ 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından kurulan şehir, kralın Makedonya tahtında hak iddia edebilmek için Büyük İskender’in kız kardeşi Thessalonike ile evlenmesi ve ardından şehre onun adını vermesinden geliyor.

Selanik Nerede?

Selanik’in nüfusu yaklaşık 315.000 kişi olup konum olarak nerede derseniz Yunanistan’ın kuzeyindeki Yunan Makedonyası bölgesinde bulunuyor.

Selanik’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan yaklaşık 600 km. mesafede bulunan Selanik’e kendi aracınıza uluslararası sigorta yaptırarak ulaşabileceğiniz gibi, İstanbul’dan direkt uçuşla da varabilirsiniz. Bir diğer ulaşım seçeneği de Istanbul’dan kalkan otobüsler. Her gün düzenli olarak İstanbul otogarından kalkan araçlarla da Selanik’e ulaşabilirsiniz. Selanik'e gitmek için en kolay ve ekonomik seçenek Gruppal Yunanistan turları olabilir.

selanik-beyaz-kule.jpg

Selanik turları ile şehri keşfedebilir ve keyifli bir Yunanistan turu yapabilirsiniz.

Selanik’in İklimi Nasıl? Selanik’e Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Selanik’te mevsim yazları sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve rüzgarlı geçiyor. Her mevsim ziyaret edebileceğiniz Selanik’e gitmek için en uygun zaman diye bir dönem yok çünkü yılın her döneminde bu şehri keşfetmeye gelebilirsiniz.

Hem baharın renkleri, hem de şehrin sakinliğiyle Mayıs ayında Selanik oldukça ilgi çekici olurken yaz döneminde gerek adalara ve diğer şehirlere geçiş gerekse eğlenceli akşamlarının tadını çıkarma açısından çok güzeldir.

Yazları deniz tatili ve kalabalığı sevenler için oldukça uygun. Kalabalığı sevmiyorum diyorsanız eğer sonbahar ve kış günleri Selanik için en doğru zaman.

Selanik’te Gezilecek Yerler

Yunanistan’ın en hareketli şehirlerinden biri olan Selanik, neşeli insanları, denize çıkan sokakları, sahil yolları ve tarihiyle oldukça ilgi çeken bir seyahat rotası. Selanik’te gezilecek yerler listesinde olan birçok yerin yürüyerek ulaşabileceğiniz mesafede olması da ayrı keyif verici. Yakın konumu nedeniyle hafta sonu gezilecek yerler rotasına alabileceğiniz Selanik turları ile görebileceğiniz sayısız şey var!

ataturkun-evi.jpg

Gelin şimdi Selanik’te gezilecek yerler listesine birlikte göz atalım.

Atatürk’ün Evi

Selanik'in sembolü olan isim elbette Mustafa Kemal Atatürk. Selanik’in en ünlü yapılarından biri olan 1881 yılında Atatürk’ün doğduğu ev 1953 yılı itibariyle müze olarak hizmet vermeye başlamış. Hemen yanında Türk Konsolosluğu'nun bulunduğu evin çevresinde de genel olarak Türkler'e ait kafeler ve restoranlar bulunuyor. Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze diğer günler 10.00-17.00 arası ziyarete açık.

Beyaz Kule

Selanik’in en önemli yapılarından biri olan Beyaz Kule, tasarımının Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenen, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 12. yy. dönemi bir Bizans yapısı üzerine yaptırılmış.

II. Murat döneminde zindan olarak kullanılan Kule bu dönemdeki ünüyle "Kanlı Kule" adını almış. Balkan Savaşlarının ardından tekrar Yunan himayesine giren kule beyaza boyanarak kötü namından arındırılmak istenmiş ve bugünkü adını almış. Zamanla boyası dökülerek yine eski halini alan kule Avrupa Kültür Miras Kuruluşları Federasyonu koruma ödülüne layık görülmüş.

beyaz-kule-selanik.jpg

Aristotales Meydanı

Fransız Mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanan meydan ve şehir planlamasının inşası yaklaşık 30 yıl sürmüş. Görkemli binaların ve caddelerin çevrelediği meydan Selanik’in en popüler meydanı durumunda. Çevresinde birçok kafe, restoran, mağaza, pazar, bar, banka ve işyerleri bulunuyor. Bu sayede günün her saati hareketli ve enerjik bir meydan sizi bekliyor olacak.

Rotunda

İsmini dairesel şeklinden alan yapı Selanik’in en eski yapılarından biri. Roma İmparatoru Sezar Galerius emri ile yaptırılan binanın kullanım amacı tam olarak bilinmiyor. Varsayımlara göre Galerius’un anıt mezarı olarak yaptırılmış fakat Galerius uzak bir seferde ölmüş ve o yüzden buraya getirilmemiş. Diğer bir iddia ise binanın ibadet için yapılmış ve Zeus’a adanmış olması. Daha sonra Bizans döneminde kiliseye Osmanlı döneminde camiye çevrilen yapı 1917 yılı itibariyle Makedon Müzesi olmuş ve günümüzde de bu amaçla kullanılmaya devam edilmektedir. Selanik gezi rehberinde olması gereken yerlerden biridir.

Agia Sofia Kilisesi

1988 yılında Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilen Agia Sofia kilisesinin tarihi 3. asıra kadar dayanıyor. Günümüzdeki halini 7. asırda alan yapı İstanbul’daki Ayasofya’dan esinlenmiştir.

agia-sofia.jpg

Sultan II. Murat döneminde camiye çevrilen yapı 1912 yılında Yunanlıların eline geçince yeniden kiliseye çevrilmiştir.

Yedi Kule

1431’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bizans surları içine inşa edilen Yedi Kule günümüzde açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Akropol’ün en yüksek noktasında bulunan kalıntılar, manzarasıyla da Selanik’i ziyaret edenlerin gözde noktalarından biri.

Selanik Gece Hayatı

Yunanistan'da en iyi eğlence ve gece hayatı noktalarından biri Selanik.

Kışları daha aktif olan şehirde eğlenmek için her türden seçenek bulunuyor. Özellikle Valaoritou Sokağı birçok kafe, bar ve canlı müzik mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Ladadika içinse Aristoteles meydanına yakınlığıyla şehrin en canlı bölgesi diyebiliriz.

Dünya mutfağı seçenekli restoranlar, tavernalar, bar ve kafeleriyle her daim hareketli bir nokta. Daha hızlı bir gece hayatı arayışındaysanız Valaoritou Caddesi çoğunlukla gece kulüplerinin bulunduğu bir cadde. Son olarak Kalamarya bölgesi de restoran ve tavernalarıyla ünlüdür. Şehir merkezinden 5 km mesafe uzaklıkta olan Kalamarya bölgesi çoğu zaman daha sakin olabiliyor.

selanik-eglenceleri.jpg

Selanik Mutfağı

Uzun yıllar Osmanlı etkisinde kalmış olan Selanik şehri bize pek de yabancı olmayan bir mutfak kültürüne sahip. Selanik’te en çok tercih edilen yemeklerdense domates dolması, bir makarna çeşidi olan Farfur, Patlıcan pidesi, Yunan salatası, Selanik gevreği, hamur kızartılarak elde edilen şerbetli bir tatlı olan Mafiş ve Paskalya çöreği ön plana çıkıyor.

Zengin tarihi ve kültürüyle Selanik oldukça keyifli bir destinasyon. Siz de mutlaka tatil planlarınıza Selanik’i dahil edin ve İzmir’in kız kardeşi Selanik’in keyfini çıkarın der, iyi tatiller dileriz.