Uçaklardaki bip seslerinin ne anlama geldiğinden Berlin'deki trafik ışıklarının anlamına kadar, gerçek bir 'süper gezginin' bildiği ve çok sık seyahat etmenin avantajları listesini açıklıyoruz.
Seyahat size yepyeni dünyaların kapısını açan bir anahtardır. Gezerken sadece öğrenmekle kalmaz, öğrendiklerinizi anlatacak ve yazacak seviyeye gelirsiniz.
Seyahat etmenin size kazandırdığı en güzel şeylerden biri de dünyanın herhangi bir yerindeki bir kuralı biliyor olmanızdır. Bazen bir trafik ışığının ne anlama geldiğini öğrenmek zorunda kalırken bazen farklı bir bip sesinin size ne demek istediğini bilirsiniz.
1. Uçuş kapısına gitmenin ne kadar sürdüğünü bilmek
Herhangi bir yere uçmadan önce, daha önce oraya seyahat etmiş bir gezginseniz eğer, uçuş kapısına gitmenin kaç dakika sürdüğünü bilirsiniz. Terminallerdeki yürüyüş süresini bilmek size zaman kazandıracak en önemli şeydir. Kendi hızınızı ayarlarken aynı zamanda panik ve stres yapmamış olursunuz.
2. Uçaktaki bip seslerinin ne anlama geldiğini bilmek
Kabin ekibinde olmadan ya da uçuş eğitimi almadan uçak içindeki bip seslerinin ne anlama geldiğini ancak gerçek bir gezgin bilebilir.
Uçuş öncesi dağıtılan bilgi kartlarından ya da kabin ekibinin anlattığı uçuş kurallarından uçmadan önce ve sonra yapılacaklar, herhangi bir durumda alınması gereken önlemler derken en az bir kez uçağa binmiş herkes yapılması gerekenleri bilir. Ancak bir uçaktaki bip seslerini anlamak o kadar kolay değildir. Esasen, bip sesleri (veya boingler veya dings) mürettebat arasındaki bir iletişim sistemi ve havayoluna bağlı olarak farklı şeyler ifade eder.
Bazı uçaklar mürettebatın, iniş takımının geri çekildiğini bilmesini sağlamak için kalkıştan sonra bir ses çıkarır. Bir sonraki boing sesi, kapatılan emniyet kemeri işaretiyle ilgilidir. Üç düşük zil sesi (acil mesaj), kimsenin duymak istemediği sestir - özellikle bir içki almak üzereyseniz. Gerçek gezgin bu seslerin hepsinin ne anlama geldiğini bilir.
3. Dünyanın en büyük şehrini Google'a sormadan bilirsiniz
Dünyanın en büyük şehri, nüfusuna bakıldığında 37 milyondan fazla nüfusu ile aslında Tokyo'dur. Bunu gerçek ve Tokyo'ya gitmiş bir gezgin bilir.
4. Sadece gezmekle bilinecek şeyler vardır
Dünyanın en büyük şehrini biliyorsanız, muhtemelen seyahatle ilgili bir dizi bilgiyi de biliyorsunuz demektir.
Kara kütlesi ile en küçük ilçe? Vatikan Şehri. En uzun nehir? Nil Nehri'dir, gibi.
5. En güzel manzaraların nerede olduğunu bilmek
Köln ve Ren Vadisi boyunca güneye giderken birbirinden güzel manzaraları görebilmek için hangi tarafa oturmanız gerektiği, Prag şehrini en güzel yerinden fotoğraflamak için hangi tepeye çıkmanız gerektiğini ve bunun gibi daha birçok detayı sadece gerçek bir gezgin bilebilir.
6. Berlin'deki yaya geçitlerinin neden farklı olduğunu bilmek
"Kesinlikle sevimli", genellikle bir yaya geçidi ile ilişkilendireceğiniz bir açıklama değildir eğer Berlin'de değilseniz. Buradaki trafik ışıklarında, sadece bir kırmızı veya yeşil renkte yürüyen adam vardır.
Daha önce Doğu Berlin (Berlin Duvarı'nın yıkılmasından önce) olarak bilinen şey için tasarlanan eğlenceli figürler artık şehrin ikonları olarak kabul ediliyor.
7. Çin Seddi'nin uzaydan görünmediğini bilmek
Popüler görüşün aksine, uzaydan görülemeyen Çin Seddi'ne gidenler bu yapının yüksekliğini ve uzunluğunu bilir.
Çin Seddi uzaydan görünmez hatta öyle ki bazen aşırı kalabalık olduğundan kalabalıkların arasından bile görünmeyebilir. Bunu ancak gerçek bir gezgin bilebilir.
8. Bagaj hakkını bilmek
Aşırı seyahat eden herkes el bagajının ya da valizin kaç kilo geldiğini bilir. Hafif kıyafetlerin gerekli olduğu durumlarda elbette kaç kg taşıdığınızın önemi yoktur, zaten sınırı geçmezsiniz.
9. Bayrak bilgisini genişletmek
Bu, kendi efsanesi ile birlikte gelen Cornish bayrağı ya da Cornwall bayrağıdır. Beşinci yüzyıldan kalma bir Cornish başrahip olan Saint Piran, görünüşe göre ateşindeki siyah bir taş beyaz sıvı çıkardığında kalayı keşfetti. Beyaz haç kalay ve arka plan, siyah kayadır. Aynı zamanda kötülüğün üstesinden gelmeyi ifade eder.
İngiltere'ye seyahat etmiş bir gezgin bu bayrağı tanıyacaktır.
10. Birçok dilde merhaba demek
Seyahat edenler gideceği ülkenin selamlaşma ritüellerini ister istemez öğrenecektir. Bir gezginseniz gitmeden önce, varılacak ülkedeki bazı kelimelere önceden bakacağınıza eminiz ancak bakmasanız bile bir kafeye, müzeye ya da herhangi bir yere gittiğinizde karşılaşacağınız kelimeler artık size tanıdık gelecek ve hafızanıza yer edecektir.
Örneğin merhaba demek olan, "Hello", "Aloha", "Ciao", "Hola" gibi.
11. Saat farkını bilmek
Aşırı seyahat eden bir gezginin çok detaylı bir hesap yapmadan dünyanın bir ucundaki saat dilimini anında bileceğine emin olabilirsiniz. Bu bilgiyi öğrenmek için gerçekten iyi bir gezgin olmanız yeterlidir.
12. Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit'in nerede olduğunu bilmek
Tayland'a gittiyseniz, muhtemelen burada bulunmuş olabilirsiniz. "Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit"in Bangkok'un yerel dildeki adının olduğunu gezginler bilir. Yön sorarken kesinlikle kısa adına atıfta bulunmalısınız.
13. Uçağın şeklinden tipini anlamak
Seyahat etmenin eğlenceli yanlarından biri de uçacağınız uçağın tipini ve türünü bilmektir. Uçmadan önce uçağınızı gördüğünüzde onun boeing mi yoksa airbus mı olduğunu anlarsınız. Elbette bunun için çok fazla uçmuş ve gezmiş olmanız şart!
14. Bahşiş oranlarını bilmek
Bazı ülkelerde bahşiş zorunlu olduğu gibi bazılarında ise sizin inisiyatifinize bırakılmıştır. Örneğin Amerika'da bir restoranda bahşiş vermeniz zorunlu tutulurken İtalya'da ise bir görgü kuralı olarak bilinebilir. Gerçek bir gezginseniz bunun nerelerde yapılması gerektiğini bilirsiniz.
15. Ücretsiz tapas için nereye gideceğinizi bilmek
Restoranlarda bırakacağınız tüm bahşişlerden sonra, para harcamaya bir mola vermek istiyorsanız Granada gidilecek en doğru yerdir. İspanya'da ücretsiz tapas geleneğini canlı tutan yerlerden biri bu şehirdir. Yeterli şarap, bira veya sangria içerseniz bu güzel şehir akşam yemeğinizi servis edecektir.
16. Para birimlerini çevirmek
Seyahat etmenin avantajlarından bir diğeri de para birimlerini kolayca hesap ediyor olmanızdır. Güncel olarak değişse de ortalama bir şekilde 1 İsveç kronunun kaç TL ettiğini kafanızdan anında çevirirsiniz tabi eğer İsveç'e seyahat ettiyseniz.
17. Havaalanı kodlarını öğrenmek
Namibya'daki OMG'den Nevada'daki LOL'ye kadar, havaalanı kodları sadece üç küçük harfle eğlenmenin ötesinde bir konfor alanı da sunuyor. Ancak tüm kodları hatırlamak o kadar kolay değildir.
Örneğin, normal kod uygulaması İngiltere'de Birmingham'ın BHM olarak bilinmesini önerir. Birmingham-Shuttlesworth Uluslararası Havaalanı sayesinde öyle değil. Aslında BHX'tir. Gerçek bir gezginseniz bu kodları adınız gibi bilirsiniz.
18. Dünya coğrafyası hakkında çok şey bilmek
Dünyadaki göllerin yaklaşık % 60'ının Kanada'da bulunduğunu biliyor muydunuz? Tabii ki gerçek bir gezginseniz evet! Yoksa Libya'nın % 90 civarında çoğunlu bir çöl mü?
Norveç'in Å (“aw” olarak telaffuz edilir) adında bir köyü olduğu gerçeğine ne dersiniz? Kesinlikle şaşırmadınız tabi eğer gerçek bir gezginseniz.
19. Uçuş milleriyle bilet almak
Gezginlerin en sevdiği şeylerden biri de mil biriktirmek ve biriktirilen milleri ücretsiz uçak bileti olarak kullanmak. Ücretsiz içecek ve bilet yükseltmekten hediye bilet alabilmeye kadar bir gezginseniz sık uçmanın tüm imkanlarını kullanırsınız.