Şirince Köyü Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey

Kıyametin kopmayacağı iki köyden biri olmasıyla adını dünyaya duyuran Şirince hakkında mutlaka bilmeniz gereken şeyler...

Yayın Tarihi: 30 Eylül 2020Görüntülenme: 16506
sirinceee.jpg

Efes'e 12 km, Kuşadası'na 30 km uzaklıkta bulunan oldukça eski Ortodoks köyü olan Şirince'nin adı, bir zamanlar Cirkince'ydi (Çirkin). Nitekim köy sakinleri, yabancılar tarafından rahatsız edilmek ve köylerinin güzelliğini paylaşmak istemedikleri için bu adı bilerek verdiler.

Yine yıllar sonra ziyaretçiler köyün hiç çirkin olmadığını anladılar ve buraya Şirince (Güzel) adını verdiler. Köy bir dağın tepesinde yer aldığından, yol üzerindeki etkileyici şarap bahçelerinin ve şeftali ağaçlarının manzarası büyük bir keyif verir.

Şirince Köyü, eğlenceli bir geçmişi, güzel manzarası, harika yemekleri, misafirperverliği ve çok daha fazlasıyla şirin küçük bir köydür.

Şirince'nin doğal ortamının yemyeşil manzarası, köydeki binaların iki katlı mimarisi ile güzel bir şekilde tamamlanıyor. Köy uzaktan bir tablo gibi görünüyor ve evleri yakından olduğu kadar uzaktan da büyüleyici. Evler, Arnavut kaldırımlı dar sokaklarla birbirine bağlanıp arabalardan ve modern endüstriden önce dünyaya zamanda yolculuk ediyormuşsunuz hissi veriyor.

Şirince Köyü ile ilgili mutlaka bilmeniz gereken 5 şeyi açıkladık.

1. Meyveli Şarapları

Şirince hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri Şirince şarapları oluyor. Şirince'deki meyve şarapları turistik destinasyonlar arasına giren Şirince Köyü'nü ünlü eden şeylerden biridir.

sirincekoyleri.jpg

Bazılarının müdavimi olduğu Şirince'nin meyveli şaraplarını mutlaka denemelisiniz. Elma, çilek, kavun, şeftali ve muz ile yapılan şaraplar size de eğlenceli gelecek.

2. Tablo Gibi Mimarisi

Kendine has sokakları, iki katlı Rum mimarisindeki evleri ile Şirince sizi bir filmin içindeymişsiniz gibi hissettirecek. Nostaljinin doruklarda olduğu Şirince mimarisi aklınızdan çıkmayacak ve gezdiğiniz her an fotoğraf çekmek isteyeceksiniz.

3. Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi

Şirince küçük bir köy olmasına rağmen içerisindeki etkinlikler ve sanatsal aktiviteler oldukça fazla. Performans sanatları araştırmaları yapmaya gelinebilecek, tüm kategorilerde sanatçıların toplanma alanı da olan Tiyatro Medresesi Şirince'de atölye çalışmaları, yaz kampları, tiyatro kampları, paneller ve konferanslara ev sahipliği yapıyor.

Medrese yanında bulunan Nesin Matematik Köyü ise kendini matematiğe ve bilime adamış insanların ve çocukların buluştuğu bir eğitim öğretim alanı oluyor.

4. Aziz John Baptist Kilisesi Mahzeni

Yakın bir geçmişte ziyarete açılan Aziz John Baptist Kilisesi Şirince'de gezilecek yerler listesinde olan bir yapı. Kilisenin tarihi oldukça eski zamanlara kadar uzanıyor. 1805 yılında yeniden inşa edilip günümüzdeki halini alan kiliseyi Şirince turu sırasında görmenizi tavsiye ediyoruz.

Aziz John Baptist Kilisesi içinde bir de küçük bir şarap mahzeni var. Burada dilerseniz şarap tadımı da yapabiliyorsunuz.

sirincekloy.jpg

5. Mürver Şurubu

Köyün deresinin çevresinde yetişen bir ot var Şirince'de. Mürver çiçeği olarak bilinen bu bitkiden üretilen mürver şurubunu denemelisiniz. Soğuk algınlığına iyi geldiği söylenen mürver şurubu ferah ve lezzetli bir içecek. Bazı kafelerde Türk kahvesi yanında verilen mürver şurubu Şirince ile ilgili bilmeniz gereken en önemli detaylardan biri oluyor.

Bonus
Mayalar’ın Şirince Kehaneti

2012'ye kadar adı pek bilinmeyen Şirince Köyü o yıl çıkan bir kıyamet kehanetiyle adını tüm dünyaya duyurdu. Maya Takvimi'ne göre 21 Aralık'ta dünyanın sonu gelecek ve bu kıyametten etkilenmeyen tek yer Fransa’daki Bugarach köyü ve Şirince olacaktı. Bu kehanete inanan insanlar için Şirince bir kaçış yeri oldu ve dünyanın her yerinden birçok insan o gün burada konakladı.

Sokakta uyuyan turistlerden tutun, konaklama tesislerini dolduranlara kadar bu kehanet haberi en çok Şirince Köyü'ne ve halkına yaradı. Hem köyün adı bilinir oldu hem de Şirince böylesine bir ilgiyi tarihi boyunca görmemiş oldu.