Sri Lanka Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Sri Lanka hakkında seyahatinizi planlamadan önce bilmeniz gereken 9 gerçek!

Yayın Tarihi: 11 Ocak 2024Görüntülenme: 1994
sri-lanka-gezisi (6).jpg

Sri Lanka, Asya'nın en güzel ülkelerinden biridir ve herhangi bir gezgin için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler listesindedir. Bu ülke gerçekten nefes kesen manzaradan harika vahşi yaşam safarilerine kadar her şeyi yaşayabileceğiniz bir rotadır.

İster sahilde dinlenmek, bir safaride aslan aramak ya da yürüyüş yapmak isteyin; Sri Lanka turları ile görebileceğiniz çok şey var. Bu inanılmaz ülke herkesin gezi listesinde ve en iyi bölümünde olmalı. Güzel olmasının yanı sıra, bu ülke çok ekonomik olduğu için de tercih ediliyor.

İşte Sri Lanka hakkında seyahatinizi planlamadan önce bilmeniz gereken 9 gerçek!

1. Sri Lanka'nın iki takma adı var

'Hint Okyanusu İnci' ve 'Hindistan'ın Gözyaşı' Sri Lanka'nın iki farklı bilinen adı aynı zamanda. Ülke, doğal güzelliği, inanılmaz biyolojik çeşitliliği ve ülke dışına ihraç edilen değerli taşlar nedeniyle ilk takma adını alıyor.

İkinci takma adı, ülkenin yeri ve şekli nedeniyle. Sri Lanka neredeyse bir gözyaşı gibi şekillendirilmiştir ve Hindistan'ın güney kıyısında bulunur, dolayısıyla 'Hindistan'ın Gözyaşı' adı verilir.

sri-lanka-gezisi (2).jpg

Tarih boyunca, Sri Lanka'nın da birçok takma adı vardı. Yunanistan'da Taprobane olarak biliniyordu ve Arap halkı tarafından Serendib olarak adlandırıldı. Daha sonra, Seylan'a dönüşen Portekizce tarafından Ceilão deniyordu.

2. Ülke kendi enerjisini kendi üretir

2017 yılında, Sri Lanka’nın elektrik gücünün %50'sinden fazlası yenilenebilir kaynaklar tarafından üretildi ve bu enerjinin %20'si hidroelektrikten geldi. Bu, Sri Lanka'da bulunan çok sayıda şelale ve nehirden elde ediliyor.

Sri Lanka, ülke çapında 15 büyük hidroelektrik enerji santraline sahiptir ve her biri ülkeyi beslemede büyük rol oynar. Victoria Barajı, Sri Lanka'daki en büyük hidroelektrik elektrik santralini körüklediği için önemlidir.

3. Adam's Peak (Adam’ın zirvesi) ülkenin en kutsal dağdır

Adam’ın Zirvesi (Ayrıca Sri Pada olarak da bilinir) Sri Lanka'da önemli bir hac alanıdır ve aslında ülkenin en kutsal dağıdır. 2243m yükseklikte bulunan Adam’ın Zirvesi'nin tepesine doğru yürüyüş kolay bir iş değil ama binlerce hacı her sene bunu yapar.

sri-lanka-gezisi (5).jpg

Bu çok özel dağ birçok farklı din için önemlidir; her birinin hikayesi farklıdır.

En üste çıkabileceğiniz birçok farklı rota var, ancak önce iyi bir fitness seviyesine sahip olduğunuzdan emin olun. Yürüyüş, yol boyunca dinlenme durakları bol olmasına rağmen kolay bir iş değil. Sri Lanka’nın lezzetli çaylarından bazılarını yiyebileceğiniz ve içebileceğiniz atıştırmalık kulübelerle birlikte rotada küçük tapınaklar bulunur.

4. Güney Asya'da en yüksek okuryazarlık oranına sahiptir

Sri Lanka inanılmaz derecede yüksek bir okuryazarlık oranına sahiptir ve nüfusun %92'sinden fazlası okuryazar. Bu, 15 yaş ve üzerindeki nüfusun yüzdesinin günlük yaşamları hakkında kısa ve basit bir ifade okuyabileceği ve yazabileceği anlamına gelir.

Sri Lanka hükümeti eğitimi çok ciddiye alıyor ve okuryazarlık oranı her yıl daha genç nüfus arasında büyümeye devam ediyor.

sri-lanka-gezisi (1).jpg

5. Sri Lanka’nın ulusal bayrağı dünyanın en eski bayraklarından biridir

Sri Lanka'nın ulusal bayrağı aslında dünyanın en eski bayraklarından biridir. Efsaneye göre, Sri Lanka'nın kurucusu olan Prens Vijaya, 5. yüzyılda Hindistan'daki Sinhapura'dan ülkeye geldi. Sinhapura aynı zamanda “Lion City” olarak da bilinir ve o zamandan beri bir aslan bayrağı Sri Lanka'nın baş bayrağıydı.

Altın bir aslan, 1815'te İngilizler Sri Lanka'yı sömürgeleştirene kadar ulusal bayrağın bir parçası olarak kaldı. Bu süre zarfında ülke İngiliz Seylan ve Birlik bayrağı 1948'de bağımsızlığını kazanana kadar yerini aldı. Bundan sonra bir kılıç tutan bir Altın Aslan daha sonra ulusal bayrağa yeniden işlendi.

6. Seylan çayı dünyaca ünlüdür

Seylan çayı tüm dünyada ünlüdür ve dünyanın en temiz çayı olarak kabul edilir. Popüler bir siyah çay türüdür ve sıcak veya buzlu çay olarak servis edilebilir. Sri Lanka'daki çay çalıları 600 ila 1200 metre arasında bir yükseklikte büyür ve yükseklik farkı, doğrudan güneş, sıcaklık ve toprak türü nedeniyle çayın lezzetlerini etkileyebilir.

sri-lanka-gezisi (4).jpg

Çay aslında Sri Lanka’nın en büyük ihracatı ve ülke dünyanın dördüncü büyük ihracatçısı.

7. Ülkede 8 UNESCO Dünya Mirası Sitesi var

Sri Lanka, ziyaret etmeniz için toplam 8 dünya mirası sitesine sahiptir. Bunlar:

  • Kutsal Kandy şehri
  • Antik Sigiriya şehri
  • Kutsal Anuradhapura şehri
  • Eski Galle kasabası ve tahkimatları
  • Antik Polonnaruwa şehri
  • Rangiri Dambulla Mağara Tapınağı
  • Sinharaja Orman Rezervi
  • Sri Lanka'nın merkezi yaylaları

Bu UNESCO Dünya Mirası Sitelerinin her birinin sunabileceği çok özel bir şey var ve seyahatiniz sırasında kesinlikle birkaçını ziyaret etmelisiniz!

8. Sri Lanka en az 35.000 yıldır var

Sri Lanka'nın, arkeologların Homo sapiens Balangodensis kalıntılarını bulduktan sonra dünyada en az 35.000 yıldır var olduğunu kanıtladı.

sri-lanka-gezisi (3).jpg

Balangoda adamı yani Homo sapiens Balangodensis Mezolitik dönemde yaşayan erken bir insandı. Bu erken homosapienler, bugün insanlar için inanılmaz derecede farklı olan kalın bir kafatası, ağır çenesi ve büyük dişleri vardı. Balangoda yakınlarındaki arkeolojik alanların adını aldılar, çünkü kalıntıları ilk kez burada keşfedildi.

9. Tarçın Sri Lanka'dan geliyor

Tarçın, dünyanın en popüler baharatlarından biri ve körilerden keklere kadar her türlü yiyecekte kullanılır. Bu baharat aslen Sri Lanka'da bulundu ve aslında Mısırlılar tarafından MÖ 2000 civarında keşfedildi. Mısırlılar tarçını elbette yiyeceklerde kullandılar, ancak mumyalama sürecinde parfüm olarak da kullandılar. Şu anda, dünya tarçınının % 80-90'ı Sri Lanka'dan geliyor.

Tarçın tıbbi özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir ve aslında diyabetle mücadeleye öncülük etmeye yardımcı olabilir. Aberdeen Üniversitesi’nin Rowett Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, baharatın üç farklı çeşidini karşılaştırdı ve kan şekeri seviyelerini azaltma söz konusu olduğunda ‘Seylan Tarçın’ın en güçlü olduğunu buldular.

Sri Lanka, tropikal plajlar, inanılmaz vahşi yaşam ve çok sayıda lezzetli yemekle dolu güzel bir ülke. Sri Lanka hakkındaki bu gerçeklerin bu ülkenin ne kadar benzersiz olduğunu ve herhangi bir gezgin için neden bir zorunluluk olduğunu gösterdiğimizi umuyoruz.

Sri Lanka'ya gitmek için Gruppal Sri Lanka turlarını inceleyebilir ve hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.