Pasaport başvurusu seyahat etmenin ilk adımıdır.
Yurtdışı gezilerinde aranan ilk şart, geçerli bir pasaporta sahip olmanızdır. Dolayısıyla pasaportunuz olmadan yurtdışına çıkmanız ve seyahat etmeniz mümkün değil. Peki nedir bu pasaport, nereden alınır ve türleri nelerdir?
Pasaport ile ilgili en çok merak edilen beş soruyu cevaplarıyla birlikte yazdık.
1. Pasaport Nedir?
Daha önce yurtdışına çıkmamış, konu hakkında bilgisi olmayan birçok kişinin soracağı ilk sorulardan biri pasaport nedir sorusu oluyor. Kendi ülkemizde yanımızdan ayırmadığımız kimliklerimiz, yurt dışına çıktığımız an pasaport halini alıyor. Haliyle pasaportu yurt dışındaki kimliğimiz olarak ifade etmek de mümkündür. Yurtdışına çıkmak, yabancı ülkelere giriş yapmak ve o ülkeden ayrılmak ancak ve ancak pasaport ile gerçekleştirilebilecek eylemlerdir.
2. Pasaport Ne İçin Kullanılır?
Kendi ülkenizden başka bir ülkeye giriş yaptığınız anda o ülkenin yetkilileri sizin giriş için izninizin olup olmadığına bakar. Pasaport verilen bu iznin belgelenmiş halidir. Kendi ülkeniz dışındaki ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanabileceğiniz pasaport sayesinde belirli zaman dilimlerinde nerede olduğunuzu da ispatlayabilirsiniz. Pasaport ne için kullanılır sorusuna verilebilecek en kısa cevap, yabancı ülkelere geçiş yapmak için, olabilir.
3. Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaportun ne olduğu sorusundan sonra pasaportun nereden alınacağı da pasaport ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.
Pasaport nasıl alınır ve pasaport için gerekli evraklar neler sorusu hakkında hiçbir bilgiye sahip değilseniz endişe etmeyin. Pasaport alabilmek için bağlı bulunduğunuz İl Nüfus Müdürlükleri'ne başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için toplamanız gereken belgeler, pasaportun türüne göre değişiyor. Resmi, hizmet ve hususi pasaportlar 2022 yılı itibariyle İl Nüfus Müdürlükleri'nden temin ediliyor.
Randevunuzu almadan önce pasaport için gerekli belgeleri hazırlayıp, kaç yıllık süre ile pasaport alacağınıza karar vermelisiniz. Umuma mahsus pasaportların geçerlilik süresi 6 aydan başlayıp 10 yıla kadar uzanıyor. Bu süreyi uzattıkça pasaport için ödeyeceğiniz ücret de artıyor.
Seyahat etmek istediğiniz süreyi göz önünde bulundurarak pasaport geçerlilik sürenize karar verip pasaport harç ve defter ücretlerini yetkili bankalara ödeyebilirsiniz.
Öğrencilerin harç ödemeden pasaport çıkartabileceğini hatırlatmakta fayda var. Öğrenci olduğunuzu kanıtlayan bir belge pasaport harcı ödemesinde size yardımcı olacaktır. Devlete yapacağınız bu ödeme işlemleri sonrasında 2022 pasaport başvurusu için randevu almanız gerekiyor.
Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. Pasaport teslim süreleri 3 ile 17 güne kadar uzayabiliyor. Eğer bir engeliniz yoksa bu süreyi bekleyebilirsiniz. Pasaportunuzu acil olarak almanız gerekirse basılacağı günü memurdan öğrenerek basım yerinden de teslim alma şansınız var.
4. Pasaport Nereden Alınır?
Pasaport almak için bağlı bulunduğunuz İl Nüfus Müdürlükleri'ne başvuru yapabilirsiniz. Önceden Emniyet Genel Müdürlükleri'nden alınan pasaportlar Nisan 2018 tarihinden itibaren İl Nüfus Müdürlükleri tarafından veriliyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'ne ait websiteye giriş yaparak pasaport için randevunuzu online olarak alabilirsiniz.
5. Kimler Pasaport Alabilir?
Pasaport konusunda akılları karıştıran bir diğer soruysa kimlerin pasaport alabileceği oluyor. Kimler pasaport alabilir sorusuna aşağıdaki durumlara sahip olmayan kişiler örnek gösterilebilir. Kimler pasaport alabilir, kimler pasaport alamaz diye merak ediyorsanız aşağıdaki maddeleri dikkatlice inceleyebilirsiniz.
- Herhangi bir nedenle mahkemenin yurtdışı yasağı koyduğu kişiler maalesef ki pasaport alamaz. Yurt dışı yasağı olan kişiler için bu yasak kalkana kadar pasaport başvuruları kabul edilmez. Bu yasağın kalktıktan sonra kişi pasaport almak için işlemlere başlayabilir. Eğer yurtdışı yasağı uygulanan kişinin hali hazırda pasaportu varsa da bu süre içerisinde kullanım söz konusu olamaz.
- Boşanma davası devam eden kişiler dava sonuçlanana kadar pasaport alamaz.
- 16 yaşından küçük kişiler ailesinin onayını içeren belge olmadan pasaport alamaz.
- Tutuklu yargılanma sürecinde olan kişiler pasaport alamaz.
Yukarıdaki maddelere sahip kişilerin pasaport alması yasal olarak mümkün değil. Bunun dışında mahkemenin vermiş olduğu bir karar aşamasında değilseniz ve yurt dışı yasağınız yoksa Türk vatandaşı olarak pasaport almak için hiçbir engeliniz de yok demektir. Pasaport alımına engel olan en önemli nedenlerin başında adli meseleler geliyor. Aykırı bir durumunuz yoksa pasaport için gerekli evrakları eksizsiz bir şekilde tamamlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.