Yurtdışı seyahati için en önemli şartlardan biri de pasaportunuzun olmasıdır. Pasaportunuz yoksa yurtdışına çıkmanız söz konusu olamaz. Bununla birlikte yurt dışına çıkmak isteyen herkese pasaport verilmediğinin de altını çizelim. Pasaport verilmeyen durumlar nelerdir, kimler pasaport alamaz ve OHAL durumunda pasaport alma gibi konular hakkında detaylı bilgi isteyenler için derin bir araştırma yaptık.
Pasaport işlemlerinin sorunsuzca ilerleyebilmesi için bazı koşullara uyma şartı aranıyor. Tehlike arz eden durumların önüne geçmek için yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda pasaport teslim süreleri de uzayabiliyor. Pasaportun geçersiz olduğu durumlar hakkında bilgi almak için aşağıdaki başlıkları incelemenizi öneriyoruz.
Pasaport Alınamayan Durumlar
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
Pasaportun verilmediği bir diğer durum ise, boşanma sürecidir. Boşanma davası süren kişiler dava sonuçlanana kadar pasaport alamaz. Boşanmak isteyen çiftlerin çocukları varsa anne ya da babadan birinin çocuğunu alıp yurtdışına kaçma ihtimalini ortadan kaldırmak ve davanın seyrinin değişmesini önlemek için boşanma sürecinde pasaport başvuruları kabul olmaz.
Bununla birlikte Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durum göz önüne alınırsa uzunca bir dönem süren OHAL süreci bir dönem pasaport alımlarına da yansımış durumdaydı. Bu tür olağanüstü durumlar da pasaport süreçlerini etkilemektedir.
OHAL Sürecinde Kimler Pasaport Alamaz?
Ülkemizde bir dönem olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından pasaport alım süreçleri de daha kapsamlı bir hal aldı. Bu durumda kimler pasaport alamaz sorusunun cevapları da güncellenmiş oldu. Buna göre;
- Kamu görevinden ihraç edilmiş olan kamu çalışanları
- 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında tespit edilip kapatılan okul, vakıf, şirket, dernek vb. yerlerde çalışmış olan kişiler
- Soruşturma kapsamında şikayet edilen ve adı soruşturmayla anılan kişiler
- Terör örgütü tarafınca kullanıldığı tespit edilen Bylock uygulamasının telefonunda bulunduğu kişiler
- Soruşturma kapsamında yer alan kişinin yakınları (bazı durumlarda)
OHAL sürecinin pasaport almaya etkisini yukarıdaki gibi sıralamak mümkün. Eğer bu maddelerden birinin içerisinde yer alıyorsanız pasaport almanız mümkün değil. OHAL kapsamı dışında devam eden bir davanız ve yurtdışı yasağınız varsa pasaport almanız mümkün olmuyor.
Pasaportun Geçersiz Olduğu Durumlar Neler?
Pasaport alma ve pasaport başvuru işlemlerinin detayları hakkında bilgi toplamak kadar pasaportun geçersiz olduğu durumları da araştırmanızda fayda var. Aksi takdirde pasaportunuzun geçersiz olduğunu gözden kaçırabilir ve sonrasında problem yaşayabilirsiniz. Pasaportun geçerli sayılamayacağı durumlar aşağıdaki gibidir:
- Tahrifat ve alınan pasaportun başkası adına düzenlenmesinin tespit edilmesi
- Ölüm
- Pasaport sahibinden uzun süre boyunca haber alınamaması, gaiplik durumu ya da ölmüş olduğuna kesin bir gözle bakılması
- Hatalı bir şekilde üretilen pasaport
- Evlilik ve boşanma durumlarında soyadı değişikliklerinin yapılmadığı pasaportlar. Kimliğinizde yazanların pasaportunuzdakilerle birebir aynı olması önemli. Yurt dışında pasaportun kimliğinizin yerine geçeceğini de göz önüne alarak bilgilerinizin doğru olduğundan emin olmalısınız.
- Pasaport yenilenmesi durumunda eski pasaport geçersiz sayılır.
- Vatandaşlık kaybı
- Pasaport geçerlilik süresi de dikkat edilmesi gereken diğer detaylar arasında bulunuyor. Pasaport geçerlilik süresi dolduktan sonra kullanılamaz ve geçersiz bir hal alır.
- Eş ya da anne baba hakkı üzerinden alınan pasaportun kişi tarafından iptal edilebilme durumu vardır. Eğer kişi kendi hakkı üzerinden pasaport alınmasını istemezse başvuru merkezine müracaat ederek pasaportların geçersiz bir duruma geçmesini sağlayabilir.
Pasaport Alabilme Şartları
Yurt dışına çıkma amacıyla pasaport almak isteyen kişilerin belirli şartlara uyması gerek. Pasaport alabilme şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Devam eden bir mahkeme durumunun olmaması
- Yurt dışı yasağının olmaması
- Boşanma davasının olmaması
- Herhangi bir sebepten dolayı pasaport alım durumlarına aykırı olmamak
- Devam eden OHAL sürecinde soruşturma kapsamında olmamak
- 18 yaşından küçük kişiler için anne baba ya da kanuni temsilcilerinin müracaat sırasında şahsen olması durumunda pasaport alabilir
- Yeşil pasaport için kamu görevlisi ya da devlet memuru olmak
- Yeşil pasaport için eski Bakan ya da eşli TBMM üyesi olmak
- Yeşil pasaport ve gri pasaport alma hakkına sahip olan birinci dereceden yakına sahip olmak
- Diplomatik pasaport alabilmek için devlet içerisinde önemli üst görevlere sahip olmak ve bu görevlerden emekli olmamış olmak. Kişinin bu pasaportu alabilmesi için aktif olarak görevine devam ediyor olması gerekir.
- Gri pasaportu alabilmek için hizmet görevinin tanımlanmış olması
- Umuma Mahsus (bordo) pasaport alımı için herhangi özel bir şart gerekmez. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve pasaport almasına engel olarak görülen durumları taşımayan herkes bordo pasaportu gerekli evrakların teslimini gerçekleştirdikten sonra alabilir.