Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi ne demektir? Schengen vizesi hakkında merak edilenlerin hepsini bir arada bulabilirsiniz.

Yayın Tarihi: 10 Ekim 2018Görüntülenme: 3764
vize-almak.jpg

Tek bir vizeyle 33 ülkeye giriş yapma avantajı sunan Schengen vizesi özellikle Avrupa'da yüksek bir dolaşım gücü sağlıyor. Schengen Vizesi nedir sorusuna kısa bir tarih bilgisiyle cevap verelim.

Lüksemburg’un bir kasabası olan ve vizeye ismini veren Schengen, 1985 yılında yapılan bir anlaşmaya dayanıyor. Bu anlaşmanın ilk aşamasında 5 ülke birbirileri arasında yapacakları geçişleri kolaylaştırmak amacıyla sınır ve gümrük kontrollerini ortadan kaldırmaya karar veriyor. Bunun ardından geçen yıllarda 28 ülke daha bu anlaşmaya dahil olarak toplamda 33 ülke tek bir vizeyle kapılarını açmaya başlıyor.

Schengen ülkeleri arasında bu vizeye sahip olan kişiler kolayca giriş çıkış yapabiliyor. Ancak Schengen vizesi nedir sorusunun cevaplarını dikkatli incelemek gerek. Çünkü her bölge ve her ülke bu vize kapsamında değil.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesini alabilmek için önemli adımlar var. Bu adımları dikkatlice izleyerek vizenize kavuşabilirsiniz. Schengen vizesi nasıl alınır sorusu aklınızı kurcalıyorsa eğer aşağıdaki maddeleri okuyabilirsiniz.

Pasaport Geçerlilik Tarihi

Schengen vize başvurusu yapmadan önce pasaportunuzun geçerlilik tarihini kontrol etmeniz gerek. Eğer pasaportunuzun geçerlilik tarihinin bitmesine daha 6 ay varsa vize başvurusuna başlayabilirsiniz. Ancak kimi ülkeler pasaport geçerlilik tarihini 1 yıl da isteyebiliyor. Bu nedenle gideceğiniz yerin şartlarını iyi araştırın.

schengen-vizesi-nedir.jpg

Schengen Vizesi Başvuru Formu

Pasaport geçerlilik tarihinizin vize başvurusu için yeterli olduğundan emin olduktan sonra Schengen vizesi için hazırlanan başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Ancak bu aşamada dikkat etmeniz gereken detaylar var. Öncelikle gideceğiniz ülkenin başvuru formunu doldurup, oranın şartlarına göre işlemlerinizi halletmeniz gerekiyor. Ayrıca başvuru formunu doldurduğunuz ülkeden gezinize başlamanız da önemli. Çünkü girişte kontroller ona göre yapılıyor.

Schengen Vize Başvurusu Gerekli Evraklar için burayı tıklayabilirsiniz.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Başvuru formunda ülkeden ülkeye değişen kriterler başvuru evraklarında da aynı şekilde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle gideceğiniz ülkenin istediği evrakları dikkate almanız gerek. Ayrıca Schengen vizesi için başvuracağınız ülke çalışan, işveren, öğrenci ya da emekli için farklı evraklar istiyor olabilir.

Schengen Vizesi İçin Randevu Alma

Schengen vizesi için hazırlamış olduğunuz evrakları teslim etmek ve parmak izinizi vermek için aracı kurumlardan randevu almanız gerek. Ancak burada alınacak olan randevunun aracı kurumlardan olduğunu, konsolosluktan olmadığını bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Aracı kurumlardan alacağınız randevuyu internet siteleri üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. 

Vize Randevu Zamanı

2014 yılından beri Schengen vize başvurusunda parmak izi ve fotoğraf çekimi zorunlu olmaya başladı. Bu nedenle randevunuza bizzat kendiniz gitmelisiniz. Eğer 2014 yılından sonra parmak izi verdiyseniz ve vizenizin üzerinde VIS yazıyorsa randevuya bizzat gitmenize gerek yok. Vekalet aracılığıyla da vize işlemlerinizi halledebilirsiniz. Ancak bu durumdan emin olmanız gerekir. Yoksa tekrar randevu alma süreçlerine girebilirsiniz.

Vize merkezine ilk girdiğiniz zaman işlemlere başlayabilmek için sıra almanız gerekiyor. Sıra aldıktan sonra para yatırma ve evrak teslimi gibi aşamalar var.

schengen-vizesi-ile-gezmek.jpg

Schengen Vizesi Ücreti

Schengen vizesi ücreti vize merkezi işlem bedelleriyle birlikte ödeniyor. Schengen vizesi için başvurmuş olduğunuz konsolosluğun değişen para birimlerinin seçeneklerine göre belirleniyor. Schengen vizesi ücreti vize alınacak gün üzerinden hesaplanarak nakit bir şekilde ödendikten sonra alınan dekont Schengen vize başvurusu için hazırlanan evrakların arasına ekleniyor.

Biyometrik Veri Toplama

Schengen vizesi için gittiğiniz vize merkezinde gerekli ücret ödemelerini de yaptıktan sonra parmak izi ve fotoğraf işlemleri başlıyor. Tüm bunların ardından belgelerinizi teslim ederek bekleme aşamasına geçebilirsiniz.

Schengen Vizesi Nereden Alınır?

Schengen vizesinde başvuru yaptığınız ülkenin konsolosluğuna ya da aracı kurumuna gitmeniz gerekiyor. Her ülkenin başvuru şartı ve evrakları farklı olduğu gibi vize merkezleri de farklı. Bazı ülkeler direkt konsolosluğa yönlendirme yaparken bazı ülkelerse aracı kurumla vize alma sürecini yürütüyor. Schengen vizesi nereden alınır sorusuna bu nedenle tek bir merkez vermek mümkün değil. Ayrıca vize aldığınız ülkeden seyahate başlamanız gerektiğini de unutmayın. Vize alımlarınızı yaparken bu detaya dikkat etmeniz de fayda var.