Schengen Vizesinde Dijital Başvuru Dönemi Başlıyor

Günler öncesinden kağıt toplama, saatlerce bekleme ve stres artık tarih oluyor.

Yayın Tarihi: 17 Haziran 2023Görüntülenme: 2898
online-schengen-donemi.jpg

Schengen vize başvuruları online oluyor. Artık dijital Schengen başvuru dönemi geliyor. 

Peki ama nasıl olacak? İşte detaylar...

Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Avrupa Parlamentosu dijital Schengen vizesi başvuru sürecini başlattı ve Schengen vizesinin dijital ortamlardan başvurulabilir hale gelmesi konusunda anlaştı.

Bildiğiniz gibi Schengen vize başvuru süreci birçoğumuz için çileye dönüşmüş durumdaydı. Hem hafta içi zaman ayırıp vize başvuru merkezlerine gitmek, günlerce Schengen Vizesi başvuru belgelerini toplamak için birçok farklı kuruma gitmek zorunda kalmak hem de saatlerce kuyruk beklemek büyük bir zaman kaybına neden oluyordu.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nin üzerinde mutabık kaldığı Schengen vizesinde dijital başvuru dönemi hem bu başvuruları değerlendiren ülkeler açısından külfetli hem de maliyetli oluyordu. Yeni kurallar çerçevesinde artık bu dönem yepyeni bir sürece girilmesi konusunda anlaşma sağlandı.

dijital-vize-basvurusu.jpg

Schengen Vizesine Dijital Başvurma

Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Konseyi'nin üzerinde anlaştıkları kurallar ve diğer prosedürlerin resmi onay süreçleri tamamlandığı an yürürlüğe girecek olan Schengen vizesine başvuruda yeni kurallar, Schengen bölgesinde bulunan ülkeleri ziyaret etmek için vize almak zorunda kalan Türkiye vatandaşlarını yakından ilgilendiriyor.

Dijital Schengen Vize Süreci Nasıl Olacak?

Schengen vizesine online başvurmak her şeyi çok kolaylaştıracak hem zamandan hem de birçok açıdan herkes için faydalı olacak. Peki dijital schengen başvuru süreci nasıl işleyecek merak edenler için anlatalım:

Artık bu görüntü tarih oluyor, pasaportunuza vize basılmayacak
Artık bu görüntü tarih oluyor, pasaportunuza vize basılmayacak

1. Schengen vize başvurusu için artık konsolosluk ya da vize başvuru merkezlerine gitmenize gerek olmayacak. "AB online vize başvuru platformu"na gelerek Schengen vize başvurunuzu dijital olarak yapabileceksiniz.

2. Vize başvurunuz için "AB online vize başvuru platformu"nda hesap açmanız gerekecek.

3. Sizden istenen belgeleri bu platforma yükleyeceksiniz. Başvurunuzun yanıtını bu platformdan alabileceğiniz gibi eğer ilk kez Schengen vizesine başvuruyorsanız konsolosluk sizden yüz yüze başvuru yapmanızı talep edebilir.

4. Hangi Schengen ülkesine gitmek isterseniz isteyin tüm AB üyesi ülkeler için aynı vize başvuru ücretini ödemeniz istenecek.

5. Vizeniz bundan sonra pasaportunuza basılmayacak. Size başvurunuzun sonucunda eğer vize almaya hak kazanırsanız şifrelenmiş dijital vize (şifrelenmiş 2D-Barkod) verilecek. Bu kodu telefonunuza indirip rahatlıkla kullanabileceksiniz.